8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis la Chișinău: Am venit la Chişinău pentru că îmi pasă de...

Iohannis la Chișinău: Am venit la Chişinău pentru că îmi pasă de Moldova. Toţi românii iubesc Moldova

Politica României faţă de Republica Moldova se va schimba doar pozitiv, spre bine, dar negativ nici într-un caz. Este declaraţia preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis, făcută în cadrul unei ediţii special a emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN, preluat de "Timpul".

Noul şef al statului vecin a precizat că România nu va renunţa nici într-un caz şi va continua toate proiectele începute de către predecesorii săi. Totodată , Iohannis a dat garanţii că ţara sa va demara în continuare proiecte de susţinere a Republicii Moldova, inclusiv va rămâne avocatul integrării europene

Klaus Iohannis a mai dat asigurări că nu va interveni în procesul de redobândire a cetăţeniei române doar poate că în scopul simplificării procesului. „Eu înţeleg dorinţa moldovenilor de a recăpăta cetăţenia română, este un lucru bun şi cu siguranţă pot să vă spun că atât cât va depinde de mine, îmbunătăţirea procedurilor administrative sau legale va continua, eu o să fac tot pentru a înlesni aceste proceduri”, a spus Iohannis.

Preşedintele ales al României s-a referit statutul special al relaţiilor dintre cele două state. „România şi Republica Moldova au atâtea lucruri în comun, cum ar fi istoria, limba, tradiţiile, obiceiurile. Aşa că Republica Moldova şi România au o relaţie specială. Noi respectăm Republica Moldova în calitatea sa de stat suveran şi independent. Trebuie să ne concentrăm asupra unei probleme importante pentru ţările noastre – integrarea europeană a Moldovei. Republica Moldova a făcut paşi importanţi în această direcţie. Pot să afirm că Republica Moldova va deveni membru al UE. Iar când acest parcurs va lua sfârşit, atunci vom putea spune că suntem împreună. Iar dacă cetăţenii vor spune că doresc mai mult, atunci nimeni nu-i va putea opri”, a declarat Iohannis.

Preşedintele ales al României a ţinut să mulţumească cetăţenilor români din Republica Moldova pentru susţinerea masivă la alegerile prezidenţiale. „Am venit la Chişinău pentru că îmi pasă de Moldova. Toţi românii iubesc Moldova. Dat fiind faptul că m-aţi votat, îmi permit să le mulţumesc românilor de aici. Sunt plăcut impresionat. Nu o sa uit. Votul vostru de încredere îmi dă multă energie şi speranţă si arată că se doreşte o altfel de politică, se doreşte o schimbare”, a conchis Klaus Iohannis.

La 30 noiembrie 2014 se vor desfăşura alegerile parlamentare ordinareîn Republica Moldova  în baza sistemului proporţional absolut: o ţară — o singură circumscripţie electorală. În ziua votării, partidele politice şi candidaţii independenţi se vor regăsi într-un singur buletin de vot. Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din două partide — 9%; pentru un bloc electoral din 3 şi mai multe partide — 11%; şi pentru candidaţii independenţi — 2%. Mandatele ce ar trebui să revină concurenţilor electorali care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depăşit pragul.
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă