12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Iohannis l-a numit secretar al CSAT pe consilierul lui Băsescu

EXCLUSIV. Iohannis l-a numit secretar al CSAT pe consilierul lui Băsescu

Președintele Klaus Iohannis a numit un nou secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Acesta este generalul de brigadă Mihai Șomordolea.

Funcția de secretar al CSAT rămăsese vacantă la data de 6 martie, după ce generalul Ion Oprișor fusese numit consilier pentru securitate națională al președintelui României.

Decizia de numire a generalului Șomordolea pe postul rămas vacant, de secretar al CSAT, nu a fost anunțată public de Președinția României. Totuși, în acest moment, pe site-ul CSAT apare și numele acestuia.

Mihai Șomordolea este un ofițer provenit din Forțele Terestre ale Armatei Române. În anul 2004, el era maior în Statul Major General. Ulterior, ofițerul a fost detașat la CSAT, iar președintele Băsescu a apreciat foarte mult activitatea lui profesională.

Două decorații și două avansări în grad

În decembrie 2009, Mihai Șomordolea era locotenent-colonel, ocupa funcția de consilier în CSAT, iar președintele Băsescu îl decora cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În noiembrie 2012, președintele Băsescu i-a acordat lui Mihai Șomordolea gradul de general de brigadă (cu o stea). Asta înseamnă că, între anii 2009 – 2012, adică pe parcursul a patru ani, ofițerul a fost avansat în grad de două ori: de la locotenent-colonel la colonel și de la colonel la general de brigadă.

Menționăm că, potrivit Statutului Cadrelor Militare, limita de vârstă în grad pentru ofițerii cu grad de locotenent-colonel este de cinci ani, iar pentru colonei – tot de cinci ani. Cu alte cuvinte, în mod normal, în vreme de pace, un locotenent-colonel ajunge general de brigadă în zece ani.

De exemplu, predecesorul lui Mihai Șomordolea în funcția de secretar al CSAT, generalul Oprișor, avansase de la colonel la general de brigadă în cinci ani (2000 – 2004).

În decembrie 2014, generalul de brigadă Șomordolea, consilier în cadrul CSAT, este decorat din nou de președintele Băsescu, de această dată cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Comandor. La acel moment, Traian Băsescu, ajuns la finalul mandatului de șef al statului, acorda ultima serie de decorații.

În martie 2015, generalul Ion Oprișor a fost eliberat din funcția de secretar al CSAT pentru a putea fi numit consilier prezidențial pentru securitate națională. În acest moment, în funcția de secretar al CSAT, cu rang de consilier de stat, este generalul Șomordolea.

Citește și:  Iohannis l-a eliberat din funcție pe consilierul George Scutaru

Chiar și după numirea generalului Șomordolea, CSAT mai are două posturi vacante – cele atribuite, conform legii, ministrului Finanțelor și directorului SIE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultatele simulării Evaluării Naționale

Ministerul Educației (ME) a centralizat rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale din...

Studiu: De ce preferă firmele românești să nu acceseze beneficiile fiscale

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama...

TAS, verdict final în cazul suspendării primite de Comitetul Olimpic Rus

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a menținut suspendarea dictată Comitetului Olimpic Rus (ROC) de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), argumentând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă