22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis are soluții pentru Grindeanu. Președintele României ar putea să destituie guvernul...

Iohannis are soluții pentru Grindeanu. Președintele României ar putea să destituie guvernul marionetă al condamnatului Liviu Dragea

Președintele Iohannis poate destitui guvernul Grindeanu dacă împotriva acestuia va fi declanșată urmărirea penală. În 2006, fostul șef al statului, Traian Băsescu, a utilizat acest instrument oferit de Constituție.


BREAKING NEWS. Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională OUG privind modificarea Codului penal. Ciorbea: Nu se justifică adoptarea de urgențăArticolul 109 din legea fundamentală prevede că președintele României îi poate destitui pe miniștrii împotriva cărora a început urmărirea penală.

„Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie”, se arată în acest articol.

El ar putea fi aplicat, având în vedere că Inițiativa România, un ONG condus de Mihai Polițeanu, a depus plânegri penale împotriva lui Sorin Grindeanu, Florin Iordache și Liviu Dragnea. Primii doi sunt acuzați de favorizarea infractorului, iar Dragnea de folosirea funcției de partid pentru obținerea de foloase necuvenite.


VIDEO. Reacție furibundă a lui Liviu Dragnea, la Parlament: “Fac și pe mă-ta!”Ieri, DNA începuse deja să ancheteze aceste plângeri.

„În conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate”, a anunțat DNA.

În cazul în care DNA solicită începerea urmăririi penale împotriva lui Grindeanu, șeful statului este cel care aprobă măsura, nu Parlamentul dominat de PSD și ALDE, întrucât șeful Executivului nu este membru al Legislativului.


Citește aici: Mesajul unui consilier județean PSD pentru protestatari: ”Cu ce ați cotizat voi la stat? Putorilor?”Tot ieri, DNA a început să ancheteze modul în care a fost emisă ordonanța de urgență prin care a fost modificat Codul penal.

„Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”, s-a plâns Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă.

Totuși, ministerul a anunțat că a pus la dispoziția DNA actele solicitate.

Cazul Teodor Atanasiu

În septembrie 2006, fostul președinte Traian Băsescu l-a destituit pe ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, folosindu-se de acest articol. Atanasiu a fost acuzat de Adriana Săftoiu, la acel moment consilier prezidențial, de abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Acuzația vine după ce ministrul Apărării a declarat, la jumătatea lunii iulie, că știe de la Direcția de Informații Militare, că Adriana Săftoiu oferă presei, pe surse, informații care să îl discretizeze. La 12 septembrie 2006, Băsescu l-a suspendat din funcție pe Teodor Atanasiu în temeiul prevederilor articolului 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constituție și al Legii privind responsabilitatea ministerială, „pentru a îndepărta orice suspiciune de influențare a anchetei, având în vedere declanșarea procedurii de urmărire penală. Procedura de urmărire penală ar putea implica audierea unor persoane din cadrul MApN, aflate în subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influențare a demersului procedural“, se preciza în comunicatul prezidențial. La 6 octombrie 2006, Secția Parchetelor Militare a emis o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Teodor Atanasiu, dar Băsescu a refuzat să-l repună în funcție.Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


 Drepturile omului în țara borfașilor

Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala putere n-are altă prioritate decât să-și scape pielea de pușcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum și că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi și-ai noștri“, sper să se fi trezit în sfârșit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva…continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

Confesiunea unui naiv faţă cu un atac banditesc

România se află, din nou, la o cotitură a istoriei. De modul cum contracarăm atacul mafiot dat pe seară de Liviu Dragnea şi de gaşca sa de bandiţi depinde viitorul nostru pentru o lungă perioadă de acum înainte. Liderul obişnuit să controleze cu mână de fier toate instituţiile publice şi private de pe moşia sa din Teleorman va crede, dacă îl lăsăm, că poate transforma, întreaga ţara într-o latifundie în care noi ar trebui să acceptăm ca sclavii să ne calce demnitatea pe cap…continuarea aici!


Mircea Marian, senior editor:

Vă așteptăm în fața Guvernului, domnule președinte Iohannis!

O scurtă descriere a situației. Folosindu-se de o serie de legi electorale incorecte și neconstituționale, partidul condus de infractor condamnat pentru fraudă electorală a câștigat alegerile. Au votat pentru PSD și ALDE mai puțin de 18% din alegători. După alegeri, infractorul a impus un guvern condus de un zero, iar la Interne și Justiție a pus doi lachei controlabili….continuarea aici!


Sabina Fati, senior editor:

România schimbă direcția. Ce e de făcut în cele 10 zile date cadou străzii? 

I-a fost frică să iasă din casă și a cerut încă de dimineață să vină jandarmii să-l apere. Mulțimea este însă civilizată, nu vrea să dea buzna în casa condamnatului penal Liviu Dragnea. Oamenii nu vor să-l linșeze, vor doar să-l vadă cum răspunde în fața judecătorilor. Sunt enervați de apucăturile de infractori ale membrilor  Guvernului, care își sabotează propria țară, de parcă ar vrea să o scoată din UE și să o ducă în Uniunea Eurasiatică a lui Putin. Acolo unde cei aflați la putere  disprețuiesc Occidentul, cu regulile lui, mizând doar pe interesele lor și pe minciuna care-i menține la putere. România se întoarce în timp și schimbă direcția. Urmează o dictatură a Parlamentului împotriva căreia doar strada mai poate lupta…continuarea aici!


Petre Bădică, senior editor:

Totul pentru nomenclatură, restul pentru popor

Gestul ticălos și laș al Guvernului Grindeanu de marți noaptea a aruncat în aer cel mai important pilon al democrației: încrederea. Începând de marţi noaptea, ori de câte ori vor fi chemați să își exprime votul, oamenii nu vor mai avea încredere că politicienii pe care îi trimit în Parlament chiar vor face ceea ce au promis în campania electorală. Precedentul este creat…continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor:

REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


 

Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 

 

Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Vin ploile și scad temperaturile! Prognoza meteo pe regiuni, până pe 28 aprilie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza de specialitate, valabilă până pe 28 aprilie 2024. Astfel, în perioada următoare, vremea...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...
Ultima oră
Pe aceeași temă