7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialIohannis, după summitul pentru rezolvarea crizei imigranților: România, dispusă să trimită experți...

Iohannis, după summitul pentru rezolvarea crizei imigranților: România, dispusă să trimită experți în zonele cu probleme

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la finalul Consiliului European extraordinar de la Bruxelles, pe tema migraţiei, că s-a agreat un document care se axează pe întărirea prezenţei în Marea Mediterană, combaterea traficului de persoane şi prevenirea fluxului de migraţie ilegală, potrivit Mediafax

”Sâmbăta trecută au murit aproape 1.000 de oameni când un vas cu migranţi, probabil, ilegali s-a scufundat în Marea Mediterană. Cu trei zile înainte alţi 400 de oameni au murit într-un accident similar. Pentru această situaţie ne-am întâlnit în această după-amiază şi seară în Consiliul European”, a declarat preşedintele Iohannis, la finalul Consiliului European extraordinar.

Citește și: Ce a declarat Iohannis înainte de plecarea la Bruxelles

Şeful statului a subliniat, în alocuțiunea lui, necesitatea solidarităţii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, ţări riverane Mării Negre şi a arătat importanţa şi creşterii bugetului Frontex pentru acţiunile din zonă şi faptul că România sprijină acest demers.

”Am subliniat în intervenţia mea că pe termen mediu şi lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este sărăcia din ţările din Africa. Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta ţările din zona africană în dezvoltarea lor şi pentru a elimina astfel rădăcina acestui fenomen. Am subliniat că este extrem important ca această chestiune să fie discutată cu ţările africane şi arabe pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite”, a menţionat preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai precizat că, după mai multe ore de discuţii, Consiliul European a agreat un document pus la dispoziţia publicului şi care se axează pe întărirea prezenţei în Marea Mediterană, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migraţie ilegală şi pe întărirea internă a solidarităţii şi responsabilităţii în UE.

El a arătat că în cadrul reuniunii s-a discutat despre acţiuni în derulare şi modul în care pot fi extinse şi îmbunătăţite şi că nu s-a pus problema unei misiuni pe Marea Mediterană.

Potrivit preşedintelui, ”oferirea de azil este o chestiune extrem de sensibilă deoarece nu există o legislaţie europeană în materie”.

Citește și: Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles cu un AVION PRIVAT. Şeful Cancelariei Prezidenţiale dă vina pe Traian Băsescu

Iohannis a mai arătat că este nevoie prin acţiuni voluntare ale statelor membre să se găsească soluţii atât pentru relocare, cât şi pentru reaşezarea migranţilor care vin pe diferite căi în Uniunea Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, pe tema crizei migrației din Marea Mediterană.

Reuniunea extraordinară a fost convocată de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

“Am decis să convoc o reuniune extraordinară a Consiliului European, pentru joia aceasta, pentru abordarea situaţiei din Marea Mediterană”, a declarat, la începutul săptămânii, pe Twitter, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Peste 1.000 de persoane s-au înecat, în ultima săptămână, în Marea Mediterană în încercarea de a ajunge din nordul Africii în Italia.

Guvernul de la Roma a cerut în repetate rânduri asistenţă suplimentară din partea Uniunii Europene pentru a face faţă afluxului de imigranţi din nordul Africii. Potrivit autorităţilor italiene, aproximativ un milion de imigranţi africani aşteaptă, pe coastele Libiei, să pornească pe mare spre Malta şi Italia.

Cele mai citite

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Ce a discutat Iohannis cu Macron în Franța

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri...
Ultima oră
Pe aceeași temă