-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialIoan Talpes: Exista o relatie Mihai Caraman-Dinu Patriciu

Ioan Talpes: Exista o relatie Mihai Caraman-Dinu Patriciu

Ioan Talpes, fostul sef al SIE, face declaratii incendiare, aducand in premiera informatii despre jocurile de culise care au condus la suspendarea presedintelui Traian Basescu. Acuzatiile sale nu au ramas fara replica.

» E razboiul politic din Romania legat prin fire invizibile de Rusia si Europa, respectiv de SUA?
— La nivel global, cand vorbim de poli de putere, trebuie plecat de la un adevar: si Europa este cvasidependenta energetic de Rusia. De aici putem vedea si celelalte conexiuni, analiza pozitia subsidiarilor si colateralilor, adica statele care au intrat si au fost asumate in acest aranjament, in functie de cum au stiut sa se impuna in jocul politic major european; de aici vedeti cate diferente exista intre primele tari care au fost acceptate in NATO si UE – grupul de la Visegrad – care au tratament superior celorlalte, preturile acolo sunt scazute. Noi am fost negociati in afara acestui aranjament european. In acest moment, Romania plateste cel mai mult mia de metri cubi de gaze.

» Cauze si vinovati exista?
— Probabil modul defectuos de abordare, din pozitia in care se afla Romania cand s-au inceput negocierile pe rearanjamentele energetice. Probabil, nu posibil – iar probabil este mai mult decat posibil –, si coruptie: au existat mult mai multi decidenti gata sa accepte preturi aberante fata de celelalte tari. Cert – si aici vreau sa raspund acestor purtatori de imagini prin boscheti ce apar la televiziuni – este o aberatie totala sa afirmi ca platim scump gazele fiindca ducem o politica adversara Rusiei. Nu Romania a dus o politica adversara Rusiei, ci Rusia n-a intrerupt niciodata o politica de presiune si control asupra Romaniei. Nu renunta si si-a dorit mereu sa ramanem neutri fata de NATO si UE. Am avut o serie de discutii la niveluri foarte inalte in Rusia, inclusiv la Putin; Putin m-a surprins prin faptul ca a lasat sa se inteleaga faptul ca pricepe despre ce este vorba.

» Cand se intampla asta?
— Prin 2003, cand am fost cu Iliescu, atunci i-am spus, si a zis: "Eu nu stiam lucrul acesta!", dar este clar ca si Putin avea informatii ca Romania duce o politica adversara Rusiei. Este evident ca au existat in administratia lor personaje importante pe relatia cu Romania care au vrut sa-si negocieze si sa-si impuna propriile interese, fara politica de stat a Rusiei. Sunt convins ca nu a existat o politica fata de Romania la nivelul cel mai inalt in Rusia, ci a fost o politica conexa, pe sistem, si care in prezent bate interesele celor care jucau in sistem pentru a impune Romaniei niste concesii catre aceste forte. Nu pot sa exclud nici un alt adevar: desi unii insista pe ideea ca Romania ar fi putut sa genereze dezavantaje Moldovei, personaje politice ale Moldovei, din sistemul ei de informatii, au dezinformat permanent Moscova privitor la Romania. Au incercat sa se impuna ca un fel de manson de control si de relatie intre Moscova si Bucuresti. Aici trebuie vazuta inclusiv dezvoltarea spre Romania a unor influente economice, care trec toate prin Moldova. Aceste grupari promoscovite din Moldova au blocat o relatie normala dintre Rusia si Romania, clar in defavoarea Romaniei. Ce va spun este o sinteza a ceea ce face parte din experienta mea directa, pe care pot oricand s-o exemplific; cu toate acestea, nu suntem in masura s-o exemplificam pentru ca va trebui sa intelegeti ca pe strada exista pericol in Romania pe filiera asta.
» Ce a schimbat Basescu in aceasta ecuatie?
— Evident ca Basescu, spre deosebire de Iliescu si Constantinescu, este un alt tip de personaj, care vrea sa se convinga si sa stie. Ca presedinte, absolut normal, a avut acces la informatii. Se pare ca in Romania singura chestie care nu se condamna e prostia. Celelalte se amana.

» Numai simplul fapt ca a avut acces la secrete l-a facut periculos?
— Basescu se pare ca, in diversitatea personalitatii sale, are si acel concept de dreptate. Asta-i vine din educatie. Un om care a ajuns capitan de nava este un personaj care se identifica cu interesele sistemului. Nu poate opera in afara intereselor lui si este periculos pentru sistem. si atunci poti sa identifici o personalitate dihotomica, ce, pe relatie particulara, sa negocieze diverse chestiuni, dar oficial sa ramana acel capitan de cursa lunga inflexibil, care este responsabil, care e conducator, care trebuie sa apere sistemul, trebuie sa apere nava.

» Cine vrea sa devieze cursul?
— Sa spunem lucrurilor pe nume. In decembrie 2004, Basescu si-a dat seama la ora aceea ca situatia lui Patriciu va fi o bomba pe care el o va purta si ca acesta avea niste influente. De aici incolo, lucrurile au evoluat pe fond: Patriciu n-a putut renunta pentru ca era angajat intr-una din cele mai fabuloase constructii bazate pe coruptie in Romania. Al doilea pas de scandal evident a fost scoaterea pe piata bursiera a Rompetrol. Sa scoti la bursa societatea Rompetrol, care se putea ridica la 3-4 miliarde, dupa ce ai platit pe ea 39 de milioane de dolari, si nici aceia, fiindca si ei au fost transferati. In afara de asta, ai primit tot de la stat mijloacele de finantare a relansarii acestui sistem, fiindca toata lumea ar fi putut sa-l administreze cu inca 600 milioane de dolari, iar guvernul Nastase a acceptat relansarea, desi ea se baza pe furt, pe confiscarea banilor din accize, deci banii cumparatorilor de produse petroliere. Lui Basescu i s-au prezentat aceste situatii fiindca ele vizau siguranta nationala pe domeniul energetic. Era vorba de proprietati ale statului roman si un presedinte nu poate sa nu afle cand se fac transferuri de la stat, indiferent cine ar fi beneficiarul, daca statul devine victima acelui transfer.

» De ce nu si Rafo, "Jafo"
din campanie?
— La Rompetrol deja existau dosare in instante. Cu toate acestea, s-a gasit o instanta care sa hotarasca nedeclansarea urmaririi penale pentru ca nu s-ar fi produs nici o incalcare si nici un prejudiciu. Nu se putea ca Basescu sa taca atunci cand a vazut ca statul a transferat 600 milioane de dolari, ca statul e doar partener ipotetic la acea firma pe care tot el o vanduse cu 39 de milioane, cat timp nu i se recunoaste dreptul de proprietate sau de control in aceasta firma. Cum credeti ca n-a vazut nici unul dintre baietii smecheri din presa? Sau dintre baietii destepti? In orice stat de drept nu se pune problema de ce unul sau de ce altul. Acestea sunt dosarele. Eu nu pot sa justific furtul meu spunand ca si tu ai facut asta.

» Cum s-au adunat ceilalti magnati in jurul lui Patriciu?
— De aici a inceput sa se transforme bulgarele in avalansa. Patriciu a convins alti oameni importanti, precum Voiculescu sau Vantu, ca au interese comune si ca vor trebui sa fie impreuna in lupta impotriva lui Basescu. Camelia Voiculescu avea deja actiuni la Rompetrol, la fel si Grivco, pe zona de petrol-energie. Cu Vantu nu cunosc amanunte, dar imi imaginez ca, atunci cand ti se ofera o participare la un control de o astfel de anvergura, e greu sa refuzi sau consideri ca e mai bine sa te afli in zona care controleaza decat in zona care poate fi controlata. La mine, cat timp am fost eu in functiile in care am fost, n-au ajuns documente privitoare la Vantu. De ce n-au ajuns este cu totul alta problema.
» Au si serviciile de informatii rolul lor in aceste manevre?
— S-a incercat si s-a jucat pe langa lege, in conexiune cu anumite zone din aceeasi parte de influenta si de informatii, numai asa se poate explica angajarea si coparticiparea totala a domnilor Dorin Marian si Catalin Harnagea in majoritatea afacerilor, cel putin cu petrol, ale lui Patriciu, ca si platile facute de acesta catre ei.

» De ce se intampla toate aceste lucruri dupa intrarea in UE?
— N-au facut un pas inapoi inainte de intrarea in UE. Pur si simplu n-au putut actiona cat timp erau pe mainile unor oameni care stiau si actionau determinat in aceasta directie. Pot sa va spun ca eu am fost cel care – impreuna cu alti oameni pe care nu-i pot numi – am facut asta, si cu sprijinul lui Ion Iliescu. Fara sprijinul lui, noi nu puteam face acest lucru. De ce credeti ca a fost necesar sa ajung la guvern, ca vicepremier? Nu m-a impus Iliescu, cum a spus Nastase, Iliescu n-a vrut sa fiu. Lui Nastase i s-a impus sa ma accepte acolo. Altfel, in martie 2004, guvernul fusese atentionat ca Romania va fi trasa pe alta linie si nu va mai dezvolta negocierile cu UE. In noiembrie 2004, Austria a declarat ca nu semneaza sustinerea Romaniei, iar Austria era statul care trebuia sa ne recomande. Guvernul austriac a revenit dupa discutiile mele la Viena cu cancelarul, cu ministrul de Interne, dar in Romania se platesc multi bani sa nu se scrie nimic de bine despre Talpes.

» Ne-ati vorbit despre interesele celorlalti. Care e miza dvs. in aceasta ecuatie?
— Am fost acuzat ca director SIE ca am stabilit nu numai relatii de amicitie, ci de colaborare intre doua sisteme. Noi avem – e o mare greseala daca nu se intelege –, noi avem interese comune cu americanii. Daca cineva urmareste cum se promoveaza interesele majore in lume, va intelege ca faci parte, ai acces la aceste interese doar in raport cu contributia proprie. Daca cineva isi imagineaza ca ne retragem din Afganistan, din Irak si ca vom fi jucatori in discutiile viitoare privind redistribuirea economica a acelei zone, pacatuieste grav. Vom fi in afara. Sa fie foarte clar: nimic nu se obtine stand pe margine. Pe mine m-au acuzat doar prostii sau cei care au avut alte scopuri, sa promoveze alte interese decat cele americane. z

60 DE SECUNDE
"Nu se putea vorbi
despre deconspirare
si desecretizare…"
» Sunteti sigur ca Dinu Patriciu are o contributie la suspendarea lui Traian Basescu?
— La aceasta intrebare si despre relatia domniei sale cu Patriciu va poate raspunde corect doar domnul Mihai Caraman (n.red. – primul director al Serviciului de Informatii Interne postdecembrist, seful celebrei retele de spioni care-i poarta numele, care a penetrat cartierul general NATO pentru KGB). N-am exprimat pana acum aceasta chestiune si cred ca s-a ajuns intr-un moment in care nu se mai poate: mentinerea acestor informatii fara a se ajunge la comentariul lor si la intelegerea lor este tragica pentru tara. Pana acum am crezut ca ar putea sa fie periculoasa pentru tara mentionarea lor.
» Caraman n-a vorbit niciodata cu presa.
— Va trebui sa vorbeasca. Cred ca acum intelegeti de ce v-am spus ca nu se putea vorbi in Romania pana la intrarea in NATO cu adevarat despre deconspirare si despre desecretizare. si nici nu puteau exista actiuni serioase anticoruptie pana la integrarea in UE. Ce se intampla acum in Romania va poate demonstra ca si in conditiile in care suntem membri NATO si UE se poate declansa un astfel de razboi, in afara oricaror principii.

Cele mai citite

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă