14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialÎnvingător aşteptat, podium cu surprize

Învingător aşteptat, podium cu surprize

Marele Premiu al Australiei, prima etapă a ediţiei din acest an a Campionatului Mondial de Formula 1, a fost câştigat fără emoţii de Sebastian Vettel. Al doilea a trecut linia de sosire Lewis Hamilton (McLaren), iar poziţia a treia a fost ocupată, neaşteptat, de rusul Vitali Petrov de la Renault, clasat în premieră pe podium.

Campionul mondial en-titre Sebastian Vettel (Red Bull) a demonstrat ieri că este hotărât să-şi apere cu succes titlul cucerit anul trecut în ultima etapă a sezonului. Pe circuitul de la Melbourne, în cadrul primei etape a ediţiei din acest an a Marelui Circ, a pilotat fără greşeală şi a câştigat fără drept de apel. După ce a stabilit cel mai bun timp în calificări şi a plecat din pole-position, Vettel s-a instalat la conducerea cursei încă de la început şi nu a cedat prima poziţie până la final. Marile surprize ale competiţiei au fost însă rusul Vitali Petrov şi mexicanul Sergio Perez (Sauber). Petrov a plecat al şaselea, dar, graţie unei evoluţii remarcabile, a terminat pe locul al treilea, pentru prima dată în carieră, iar Perez a ocupat poziţia a 7-a, la prima sa prezenţă în Formula 1, după ce a fost al 13-lea pe grila de start.

Petrov a avut un start excelent, i-a depăşit pe Button şi Alonso, apoi a evoluat sigur şi a profitat de greşelile făcute de Mark Webber. Fernando Alonso a încercat de mai multe ori să se răzbune pe rus după ce acesta l-a „ajutat” anul trecut să piardă titlul mondial la ultima cursă, dar, la fel ca atunci, Petrov nu s-a lăsat depăşit. Astfel, pilotul spaniol de la Ferrari a trebuit să se mulţumească numai cu locul 4, un câştig totuşi faţă de poziţia din care a plecat în cursă, a cincea. Alonso a fost urmat de Mark Webber, situat departe de colegul său, Vettel, deşi a fost al treilea în calificări.

Nick Heidfeld, înlocuitorul lui Robert Kubica, accidentat, a dezamăgit prin locul 14 pe care s-a clasat. Felipe Massa şi Sebastian Buemi (Toro Rosso) au ocupat ultimele două poziţii în Top 10, iar la polul opus s-a remarcat evoluţia dezamăgitoare a Mercedes GP. Atât Michael Schumacher, cât şi Nico Rosberg au abandonat, după coliziuni cu adversari, IAR echipa germană pare a fi departe de trioul Red Bull – McLaren – Ferrari.

Piloţii Sauber, Kobayashi şi Perez, descalificaţi

Din păcate pentru piloţIi echipei Sauber, la scurtă vreme după încheierea cursei, FIA a anunţat că japonezul Kamui Kobayashi (locul 8) şi mexicanul Sergio Perez (locul 7), au fost descalificaţi din cauza unei încălcări a regulamentului tehnic. Decizia a fost luată de comisarii Federaţiei Internaţionale de Automobilism pentru o problemă la aripa spate la monopostul C30 (model 2011). Astfel, brazilianul de la Ferrari, Felipe Massa, al nouălea în cursă, şi elveţianul Sébastien Buemi (Toro Rosso, 10) s-au clasat pe locurile 7, respectiv 8, după această sancţiune, care permite celor doi piloţi de la Force India, germanul Adrian Sutil şi britanicul Paul di Resta, să se claseze pe locurile 9, respectiv 10.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă