23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialInvestiţii de succes, numai pe hârtie

Investiţii de succes, numai pe hârtie

Primăria Galaţi nu a fost în stare să asigure utilităţile la staţia de sortare construită pe banii UE şi cumpără apă şi energie electrică de combinatul ArcelorMittal.

 

Proiectele ISPA derulate la Galaţi nu se bucură de cea mai bună coordonare. Dacă la proiectul ISPA pentru construirea staţiei de de tratare a apelor uzate şi înlocuirea reţelelor de canalizare este o întârziere de un an şi jumătate, iar din cauza lucrărilor neprevăzute a fost depăşit devizul cu aproximativ 1,5 milioane euro, la proiectul ISPA pentru managementul deşeurilor au fost efectuate cheltuieli neeligibile în cuantum de 2,4% din valoarea proiectului.

Potrivit raportului dat publicităţii de Curtea de Conturi, în cadrul măsurii ex-ISPA nr. 2003/RO/16/P/PE/027 „Managementul integrat al deşeurilor solide în Galaţi” nu au fost respectate termenele de realizare a lucrărilor, dar şi când acestea au fost în sfârşit finalizate, au fost constatate cheltuieli neeligibile în valoare de 333.000 euro. O parte din lucrări, în valoare de 9,9 milioane euro, fără TVA, au fost efectuate de firma Mesogeos, din Grecia, care a închis groapa de gunoi de la Tirighina şi a construit o groapă ecologică. Construirea staţiei de sortare şi compostare, în valoare de 4,6 milioane euro, a fost realizată de Vâlceana SA Galaţi. Deşi e gata, proiectul nu este funcţional, pentru că punctele de colectare din cartierele Galaţiului nu sunt dotate cu pubele pentru colectarea selectivă a gunoiului. Un exemplu elocvent pentru modul în care a fost „pregătit” proiectul de Primăria Galaţi este că la staţia de sortare nu au fost asigurate utilităţile din reţelele municipalităţii, acestea fiind cumpărate de la combinatul ArcelorMittal. Primăria Galaţi a încheiat cu ArcelorMittal contractul nr. 143504/31.12.2010, pentru „furnizarea de energie electrică, apă potabilă, apa tehnologică şi canalizare pentru staţia de sortare”.

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă