21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialInvestitie interzisa la Cluj, dar avizata la Bucuresti

Investitie interzisa la Cluj, dar avizata la Bucuresti

Comisia monumentelor istorice din Cluj-Napoca refuza sa autorizeze in zona clinicilor universitare, zona protejata de lege, construirea unui "centru multifunctional" in valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, dupa ce Consiliul Judetean a concesionat terenul respectiv in urma cu un an firmei Nisco Invest SRL. Desi avizul negativ pentru o cladire "mamut", care contravine tipologiei ansamblului pavilionar al clinicilor din zona, a fost dat cu titlu de interdictie de incepere a lucrarilor, patronul Nisco Invest, omul de afaceri Dan Nistor, spune ca lucrarile vor incepe cel mai tarziu in noiembrie anul acesta pentru ca s-a primit avizul de construire de la Bucuresti.
Cladirea urmeaza sa fie situata, conform planurilor, in zona clinicilor medicale si a campusului studentesc Hasdeu. Imobilul va avea mai multe birouri, spatii comerciale si o parcare subterana. Terenul concesionat de CJ are aproximativ 5.000 de mp si se afla in incinta Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello.
Nisco Invest a cerut autorizarea constructiei de la Comisia Monumentelor. In refuz, arhitectii  precizeaza ca planul unei cladiri de 16 etaje, dintre care 3 niveluri subterane drept parcare si un heliport, primul de acest gen din Cluj, nu se potrivesc cu arhitectura zonei.
"Pe de alta parte, toate institutiile medicale ce se afla in acest ansamblu au intentii de dezvoltare si extindere. In acest context, concesionarea unei mari suprafete din ansamblul clinicilor pentru functiuni comerciale si de birouri pare un act de iresponsabilitate", a declarat secretarul Comisiei Monumentelor, arhitectul Virgil Pop.
In replica, Dan Nistor spune ca documentul primit de la Comisia Monumentelor este unul evaziv prin care aceasta isi declina competenta. "La Bucuresti, proiectul s-a avizat cu unele restrictii, vor fi doar doua nivele subterane si doua demisoluri si fara heliport", a precizat Nistor. El a insistat, insa, ca valoare investitiei ramane aceeasi si ca centrul va oferi circa 800 de locuri de munca clujenilor.
Mai mult, in luna iulie, Comisia Monumentelor a interzis, din cauza lipsei de spatiu, construirea unor anexe incepute de Spitalul TBC. Tot in iulie, CJ a depus cereri de avizare a unor constructii pentru Spitalul TBC- o spalatorie, o statie de clorinare si un centru de imagistica, dar Comisia a dat tot aviz negativ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă