12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTupeul lui Bittner de 10 milioane euro (ARTICOL INTEGRAL)

Tupeul lui Bittner de 10 milioane euro (ARTICOL INTEGRAL)

După ce a încercat recent să-şi lichideze o parte din afacerile pe care le are în Deltă, Alexandru Bittner, un apropiat al fostului premier Adrian Năstase, cere acum despăgubiri imense statului. Conducerea Rezervaţiei „Biosfera Delta Dunării” consideră demersul o presiune pentru a rezolva un conflict funciar privind plaja Gura Portiţei.

 

Controversatul om de afaceri Alexandru Bittner, după ce a încercat, fără succes, să vândă o parte din afacerile din Deltă, s-a răzgândit şi se repliază cerând despăgubiri de la statul român.

Firma Piscicola Tour Jurilovca, deţinută de Bittner, cunoscut ca un apropiat al fostului premier Adrian Năstase, a deschis un proces împotriva Ministerului Mediului şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru recuperarea a 10 milioane euro, sumă pe care pretinde că ar fi pierdut-o din cauza acestor instituţii care i-au anulat contractul de concesionare a lacurilor Razelm şi Sinoe şi a porţiunii adiacente a Mării Negre din Rezervaţie, aproximativ 100.000 de hectare.  Conform contractului încheiat cu ARBDD, în 2003, firma din Jurilovca a lui Alexandru Bittner deţinea dreptul de utilizare exclusivă a acestor lucii de apă pentru pescuit. Prin modificarea legii pescuitului, în 2005, dreptul de a pescui pe teritoriul ARBDD a fost atribuit, gratuit, pescarilor profesionişti din zonă, iar contractele încheiate cu firme precum cea a lui Bittner, în 2003, au fost anulate.

 Presiuni pentru acceptarea intabulării

Radu Voicu, şeful serviciului juridic al ARBDD, confirmă primirea cererii de despăgubire: „Noi nu suntem dispuşi să negociem plata daunelor pentru că nu avem nici o vină. Parlamentul a modificat legea”.

Conducerea ARBDD consideră demersul lui Bittner ca un act de presiune pentru a rezolva un conflict funciar privind plaja Gura Portiţei. Firma din Jurilovca a solcitat ARBDD, anterior deschiderii procesului pentru daune-interese de 10 milioane euro, un acord pentru intabularea a 4,2 hectare de plajă, teren pe care se află staţiunea Eden, a societăţii Piscicola Tour. ARBDD nu şi-a dat acordul pentru intabularea terenului respectiv, considerând că firma nu deţine titlu de proprietate şi că terenul aparţine domeniului public de interes naţional. Solicitarea  Piscicola Tour la ARBDD este însoţită de un acord  dat de Agenţia Domeniilor Statului (ADS), care ar fi cedat plaja lui Bittner.

Miroase a corupţie

Povestea „descălecării” lui Bit-tner la Gura Portiţei este foarte interesantă şi, conform actualei conduceri a ARBDD, ar mirosi a fapte de corupţie. În 2001, Piscicola Tour a intrat în posesia unor imobile turistice care au aparţinut cooperaţiei de consum, amplasate pe 1,5 hectare de plajă. La scurt timp după efectuarea acestui transfer de proprietate, printr-un intermediar din Braşov, imobilele turistice de la Gura Portiţei au  fost mistuite de un incendiu. Firma lui Alexandru Bittner a construit, fără autorizaţie de construcţie, pe respectiva plajă 15 vile de patru stele şi 77 căsuţe, precum şi imobile pentru administrarea staţiunii numite Eden. Pentru că nu avea titlu de proprietate asupra terenului de sub aceste construcţii, Piscicola Tour a semnat, în 2 februarie 2002, cu guvernatorul de atunci al ARBDD, Virgil Munteanu, un contract de parteneriat.

Ca atare, ARBDD a predat către Piscicola Tour plaja de la Gura Portiţei (patru kilometri, cu o suprafaţă de 4,2 hectare, inclusiv insula din bazinul de parcare a navelor). Totul, „pentru desfăşurarea, în deplină linişte, a activităţilor de turism şi agrement”. Unii funcţionari din ARBDD au considerat, atunci, ilegal respectivul contract, pentru că domeniul public din Deltă, conform Legii 82/1993, nu poate fi con-cesionat sau închiriat decât de Guvern prin licitaţie publică. Pentru a scăpa de acuze, conducerea de atunci a ARBDD a apelat la o altă şmecherie: a declarat plaja teren agricol şi a cedat-o ADS. Protocolul a fost semnat pe 17 februarie 2004 de guvernatorul ARBDD, Virgil Munteanu, şi directorul ADS, Corneliu Popa.

Plângere penală

Paul Cononov, fost guvernator ARBDD, spune că în 2005 a solicitat Ministerului Mediului să denunţe acest protocol: „Am depus documentele la Direcţia Juridică a ministerului, dar, din motive pe care nu le cunosc, nu s-a mers cu demersul mai departe şi terenul a rămas la Bittner, fiind concesionat firmei acestuia de către ADS”. Conform documentelor sosite recent la ARBDD de la Piscicola Tour, firma lui Alexandru Bittner ar fi obţinut un titlu de proprietate pentru plaja  Gura Portiţei, dar nu poate intabula acest teren în cartea funciară pentru că ARBDD a contestat titlul de proprietate. Mai mult, actuala conducere a ARBDD spune că va formula plângeri penale împotriva persoanelor care au transferat plaja la o firmă privată folosind informaţii false că plaja ar fi fost teren agricol.

Fostul guvernator Virgil Munteanu spune că, „dacă consideră protocolul şi contractul privind cedarea plajei Gura Portiţei ca fiind ilegale, ARBDD putea să le desfiinţeze. De ce nu o fac? Poate că actualului guvernator Baboianu îi e teamă că a votat în colegiul executiv, în calitatea pe care o avea de director executiv, pentru aceste acte şi acum spune că nu sunt legale”.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă