Jardiniere de 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro sau chioşcuri de aproape 40.000 de euro. Toate aceste achiziţii au fost făcute pe banii Primăriei Capitalei la preţuri, evident, supraevaluate. Au pierdut bucureştenii, dar au câştigat profituri uriaşe, firmele „de cumetrie“ ale reprezentanţilor administraţiei locale.
„Programul de măsuri şi acţiuni pentru gospodărirea şi înfrumuseţarea Municipiului Bucureşti, sau «Capitala creşte verde»“. Aşa suna proiectul cu care se mândrea Sorin Oprescu acum patru ani. Ce nu a spus niciodată primarul general a fost faptul că o dată cu acest proiect au crescut peste noapte şi conturile multor firme care s-au ocupat de modernizarea parcurilor bucureştene.
De realizarea efectivă a programului „Capitala creşte verde” s-a ocupat Administraţia Lacuri şi Parcuri de Agrement (ALPAB). Aceasta a achiziţionat obiecte de mobilier urban în valoare de mii de euro prin încredinţare directă de la o singură firmă de milioane de euro. Cu această ocazie, s-au cumpărat sute de jardiniere din tablă la preţul de 3.800 de euro bucata, 2.800 de bănci pentru parcuri la 380 de euro bucata (una similară costă puţin peste 100 de euro la magazinele de bricolaj sau pe internet).
Mai trebuie spus că cel puţin jumătate din băncile puse în 2009 nu mai există acum, pentru că au fost construite dintr-un material de proastă calitate şi montate incorect. De asemenea, sute de scrumiere pentru parcuri şi mii de coşuri de gunoi au fost cumpărate de Primăria Capitalei la preţuri mult mai mari decât cele existente în comerţ.
Toate aceste greşeli făcute de ALPAB sub conducerea lui Radu Popa în ultimii cinci ani au fost aduse la cunoştinţă primarului şi organelor de cercetare penală de către Curtea de Conturi şi Poliţia Locală Bucureşti încă din 2009, fără a avea însă vreun rezultat concret. Lucrările au continuat la preţuri mult mai mari decât cele reale.
Ce spune Curtea de Conturi
De altfel, toate aceste nereguli au fost constatate în 2009 şi de Curtea de Conturi. Iată, pe scurt, principalele observaţii ale inspectorilor acestei instituţii referitoare la Programul “Capitala creşte verde”:
Schimbarea destinaţiei creditelor bugetare pentru bunuri şi servicii fără a fi aprobate pe lista obiectivelor de investiţii;
Înregistrări contabile inexacte în sumă de 3.570.000 lei;
Plata sumei de 2.977.000 lei pentru achiziţia şi punerea în funcţiune a 10 ceasuri stradale (placate cu aur de 24k), care nu erau recepţionate şi nu erau puse în operă la data plăţii, încheindu-se un proces-verbal de custodie fictiv;
Plata sumei de 729.000 lei pentru achiziţia unor ambarcaţiuni nautice care nu existau la data plăţii, încheindu-se un proces-verbal de custodie fictiv;
Suportarea de către ALPAB pe cheltuieli a sumei totale de 1.288.000 lei pentru reparaţiile unor clădiri administrate de firme private.
Cum au fost ignorate constatările Curţii de Conturi
Deşi era clar că banii publici sunt risipiţi, achiziţiile făcute de ALPAB au continuat sub conducerea directorului Radu Popa. Virgil Atanasiu, directorul adjunct al APAB din acea perioadă anunţa cu mândrie cumpărarea a şaisprezece chioşcuri de epocă cu o suprafaţă de 4 mp, în care se vor vinde produse alimentare, flori, cărţi, vin fiert, floricele etc. Ca design, chioşcurile încearcă să reproducă o imagine de epocă de început de secol XX, dar membrii Comisiei de urbanism au catalogat designul drept „oriental”. Preţul unui singur chioşc de termopan era cât al unui apartament, în jur de 40.000 de euro.
Cele 16 chioşcuri au fost amplasate total ilegal, fără autorizaţie de construcţie în parcurile Herăstrău şi Cişmigiu. În 2011, Poliţia Locală Bucureşti a încercat să oprească amplasarea chioşcurilor care nu respectau normele legale în vigoare, însă ALPAB-ul a făcut plângere penală împotriva poliţiştilor pe motiv că nu lasă angajaţii Continent SRL, firma aleasă să construiască chioşcurile să-şi desfăşoare activitatea.
Cum îţi creşte statul afacerea cu 240%
Cine sunt firmele care au câştigat de pe urma acestui program?
Una dintre companiile care a obţinut contracte de la ALPAB este SC Continent SRL, care îl are ca acţionar majoritar pe Cristian Ionescu, bun prieten cu şefii ALPAB. Relaţia dintre Ionescu şi directorul adjunct este atât de cunoscută încât apropiaţii au ajuns să le spună „naşul” şi „finul”. „Sunt într-adevăr prieten cu Virgil Atanasiu, directorul de atunci al ALPAB însă avem o relaţie corectă, civilizată. Nu este naşul meu, dar aşa au spus cei din jurul nostru când lucram pentru Primărie, de la afacerile astea. Oricum am primit banii greu, după câteva luni. Nu m-a avantajat cu nimic.”
Povestea licitaţiilor pe care firma le-a câştigat reprezintă însă, după cum ne-a povestit însuşi patronul Continent SRL cel mai uşor mod de a fenta legea pentru a deveni câştigător: “Acum doi ani am picat în aşa-zisa plasă a birocraţiei dintre ALPAB şi Primăria Bucureştiului. Prima dată au cerut nişte panouri fovoltaice, vreo sută. Le-am adus dar nu le mai plăteau. După aia, un prieten de la tehnic din Primărie mi-a zis ce planuri are primarul cu proiectul „Capitala creşte verde”.
Am fost la o întâlnire cu Radu Popa, directorul de atunci al ALPAB, care mi-a arătat cam ce ar vrea Oprescu. Am venit acasă, m-am consultat cu inginerii, am făcut un plan şi am scos un chioşc de epocă de patru metri pătraţi la 30.000 de euro, în condiţiile în care în Franţa unul asemănător costa 70.000. Ăla era rotund.
Am trimis planurile tehnice la ALPAB. Lor le-a plăcut din prima. Mi-au cerut să fac câteva mici modificări, să pictez manual o parte, să schimb ceva la acoperiş. Probabil că după aia au făcut un caiet de sarcini şi mi-au trimis o cerere de ofertă. Au mai trimis la două-trei firme cred. Aşa am construit 16, 17 chioşcuri. Ele sunt impecabile. Sunt izolate bine, construite din materiale bune. Le-am dat garanţie doi ani şi am văzuit că arată bine şi la aproape trei ani”, spune Ionescu.
Din contractele cu Primăria, firma „finului” Ionescu a obţinut câştiguri substanţiale. În 2005 avea o cifră de afaceri de butic, de 51.000 de RON, iar după preluarea contractelor cu chioşcurile de epocă, panourile foltovaice şi altele, în 2010 şi 2011 profitul şi cifra de afaceri au crescut cu peste 200 de procente, ajungând la un rulaj de milioane de euro anual. Cum a fost posibil? Ne explică tot patronul: „Firma Continent SRL a avut o creştere spectaculoasă în acea perioadă pentru că eu sunt acţionar în mai multe firme şi lucrez cu fiecare pe un anume domeniu.
Dacă asta s-a calificat la acel proiect, atunci am mers cu ea şi a crescut în acea perioadă. Dacă lucram cu un spital sau la altceva, mergeam cu alte firme care să îndeplinească condiţiile de acolo.Nu vă imaginaţi că eu sunt rechin mare. Nu am avut şansa lui Nelu Iordache să fac rachete din alea mari. Nici nu mi-am dorit şi nici nu aş vrea, că vedeţi unde a ajuns el acum. La parcuri nu e ca la asfaltări, cu miliarde de euro”.
Leagăne şi tobogane de 1,2 milioane de euro
O altă firmă care a făcut afaceri cu ALPAB a fost SC SOLUŢII URBANE SRL. ALPAB, condusă de Radu Popa, a dat un contract de aproximativ 600.000 de euro acestei companii pentru montarea a 150 de jardiniere în centrul Capitalei. SC Soluţii Urbane SRL este un fel de firmă de casă a administraţiei locale. În ultimii ani a avut zeci de contracte, de la montarea ceasurilor aurite de prin parcuri şi până la amenajarea unor locuri de joacă fictive sau renovarea, pe bani publici, a unor clădiri concesionate unor afacerişti.
La finele lui 2009, în noiembrie, ALPAB a semnat un contract cu SC Soluţii Urbane SRL, în valoare de 5,2 milioane lei (aproximativ 1,25 milioane de euro). În contul sumei, firma trebuia să reabiliteze două locuri de joacă în parcurile Herăstrău şi Carol. Iar firma chiar a reabilitat locurile de joacă numai că, în locul unor spaţii adevărate de joacă au apărut câteva leagăne şi tobogane. Iar dacă treaba cu locurile de joacă a fost rezolvată, conducerea ALPAB a mai semnat vreo 30 de contracte, toate prin atribuire directă, prin care vreo 2,4 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru reabilitarea spaţiilor verzi din cele două parcuri, plus parcul Tineretului.
În cazul firmei Soluţii Urbane SRL, un control încrucişat făcut de Garda Financiară în 2010 la două dintre societăţile patronate şi administrate de soţii Dana Dobrescu şi Petronel Butuc, Land Mark Design SRL şi Soluţii Urbane SRL, a demonstrat nereguli în ceea ce priveşte comerţul cu băncile pentru primării. Astfel, împreună cu reprezentanţi ai Primăriei Râmnicu Vâlcea, dar şi cu Radu Popa (fost şef ALPAB), Soluţii Urbane a încheiat câteva contracte privind livrarea unor „bănci Bretania“.
Raportul Gărzii Financiare despre această situaţie spunea că: „SC Land Design SRL a justificat provenienţa cantităţii de 141 bănci Bretania, în valoare de 178.966 de lei, vândute, în perioada octombrie-decembrie 2009, către SC Soluţii Urbane SRL, cu facturi externe atestând achiziţia intracomunitară din Spania a cantităţii de 208 bucăţi bănci Bretania, în perioada iunie-august 2009. Facturile externe menţionează ca loc al livrării Primăria Râmnicu Vâlcea şi faptul că transportul este achitat de furnizorul extern până în locaţia respectivă. SC Land Mark Design SRL nu deţine CMR aferente achiziţiilor intracomunitare, documente de transport intern şi evidenţe de gestiune de depozit“. Băncile-fantomă preluate de Soluţii Urbane de la Land Mark Design au fost vândute apoi către Primăria Rm. Vâlcea (26 buc.), SC Conexvil SRL Rm. Vâlcea (32 buc.), SC Vedesign SRL Voluntari (10 buc.) şi ALPAB (105 buc.), în perioada octombrie 2009-ianuarie 2010.
Astfel se explică cum SC Soluţii Urbane, o firmă cu numai doisprezece angajaţi a ajuns de la o cifră de afaceri de 500.000 de euro în 2005 să aibă profit în 2008, 2009 şi 2010 peste trei milioane de euro şi cifra de afaceri să fie de aproape 20 de ori mai mare.
Contactaţi de RL, reprezentanţii SC Soluţii Urbane nu au vrut să vorbească despre contractele pe care le-au avut de-a lungul timpului cu Primăria Capitalei, angajaţii acestei societăţi motivând că patronii sunt plecaţi în concediu şi nu au un departament pentru relaţii cu presa.
În zilele următoare vom prezenta şi alte contracte dubioase încheiate de ALPAB şi Primăria Capitalei.
Primăria şi ALPAB nu comentează
Am cerut în mai multe rânduri birourilor de presă ale Primăriei Bucureştiului şi ALPAB-ului să ne spună care este valoarea contractelor încheiate între cele două instituţii şi firmele SC Continent SRL şi SC Soluţii Urbane SRL. Nu am primit nici un răspuns, decât promisiunea că vor răspunde atunci când vor găsi informaţiile solicitate.
Achiziţii
Cum a crescut capitala „verde“:
– chioşcuri de epocă de 4 metri pătraţi din termopan cu garanţie 2 ani – 37.700 de euro bucata
– 2.800 de bănci din material inferior – 389 euro bucata
– 160 jardiniere (ghivece din tablă) – 3800 de euro bucata
– 2.800 de scrumiere
– 2.800 coşuri de gunoi
– reabilitarea a trei spaţii de joacă(montarea câtorva leagăne) – 1,2 milioane euro
– 10 ceasuri aurite – 650.000 de euro
– reabilitare spaţii verzi Parcul Carol şi Herăstrău – 500.000 de euro
„Echipa de control a ANRMAP a verificat un total de 77 de contracte atribuite prin procedura de achiziţie directă şi 6 contracte atribuite prin procedura de cerere de oferte. Sancţiunile cumulate au fost în valoare de 200.000 RON, maximul posibil.“
Sursa ANRMAP
Astfel de chioşcuri, pot fi găsite în parcuri şi au costat 40.000 de euro fiecare.