10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFocșaniul, orașul desprins din filmele de groază: Ce facem, oameni buni, trăim...

Focșaniul, orașul desprins din filmele de groază: Ce facem, oameni buni, trăim în Fâșia Gaza?

 

În ultimii ani, orașul Focșani a devenit un loc extrem de periculos, un adevărat parc horror care îngrozește prin faptele demne de filmele lui Hitchcock petrecute pe aceste meleaguri.

Faptele: 

În iunie 2012, un preot a fost asasinat ziua în amiaza mare, în biserica în care slujea, la nici 50 de metri de biroul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. În septembrie același an, o tânără de 23 de ani a fost violată și bătută crunt până la omor, într-un parc din cartierul Sud.

În octombrie 2013, în același cartier, într-un șanț nesemnalizat, escavat de către municipalitate, a căzut Emil Cîrcei. Pe 26 ianuarie 2015, în decurs de numai 12 ore, în orașul de pe Milcov s-au petrecut câteva infracțiuni ce se constituie într-un record deloc de dorit. Pe 30 ianuarie 2015 are loc un jaf clasic la magazinul Fortuna ce este amplasat la 200 de metri în linie dreaptă de sediul Poliției vrâncene. Polițiștii nu au nici acum o pistă de lucru.

În 10 februarie 2015, o sucursală a unei bănci a fost jefuită în plină zi de către un tânăr cu glugă, care a plecat liniștit cu prada. Nici până azi nu a fost depistat jefuitorul băncii. Pe 28 august 2016, în plin centrul orașului, a fost aruncată în aer o mașină. Poliția nu are nici un suspect.

Asasinarea preotului

Pe 16 iunie 2012, în jurul orei 13.00, preotul Tudor Marin, paroh la Biserica „Sf. Ioan” din Piaţa Unirii, a fost înjunghiat mortal, chiar în lăcaș, de către un bolnav de schizofrenie, în vârstă de 30 de ani. Crima avea să șocheze atât comunitatea vrânceană, cât și întreaga Românie. Preotul era socrul liderului sindical Vasile Marica. În acea zi frumoasă de sâmbătă, parohul a venit la biserică să se întâlnească cu enoriașii. Apoi, când Tudor Marin se pregătea să plece acasă, un bărbat îmbrăcat în negru a intrat în biserică și i-a cerut slujitorului Domnului să-i explice anumite pasaje din Biblie. Nemulțumit de explicațiile primite, se pare, ucigașul l-a lovit pe preot cu pumnul în cap, iar apoi i-a aplicat mai multe lovituri cu cuţitul în inimă.

Prin Piața Unirii, la acea oră, mișunau mai mulți agenți de la Poliția Locală Focșani, dar și polițiști de la IPJ Vrancea. Nici unul nu a semnalat ceva suspect. Noroc cu camerele video amplasate pe clădirea Consiliului Județean Vrancea, care au reținut imaginea bolnavului psihic. Acesta a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice în urma căreia a fost depistat cu schizofrenie.

S-a constatat astfel că nu răspunde penal pentru fapta sa și a fost scos de sub urmărire penală, fiind internat iniţial la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Focșani și transferat la Spitalul de Psihiatrie Grajduri, din judeţul Iași, unde se află și în prezent.

Tânără violată și bătută până la omor

O tânără de 22 de ani, barman la un local din cartierul Sud, a fost atacată cu o brutalitate ieșită din comun. Tânăra a fost urmărită la ieșirea de la serviciu, bătută și trasă într-un loc dosnic, unde a fost violată. Autorul atacului avea 25 de ani de pușcărie executați, fiind eliberat de la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Mândrești pentru bună purtare, pentru că a cusut goblenuri. Fata a fost salvată de un fost poliţist care a auzit țipetele ei disperate. Tânăra s-a zbătut mai multe zile între viaţă și moarte la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Focșani, având toate oasele feţei sfărâmate.

Patru infracțiuni cu violență în 12 ore

Ziua de 26 ianuarie 2015 a însemnat pentru Poliția Focșani patru evenimente nedorite. O femeie din Golești a fost jefuită de un infractor la un bancomat tot din cartierul Sud. Tot acolo, o vânzătoare de la o brutărie a fost lovită și jefuită de către un buzoian, care i-a luat toți banii adunați în acea zi.

Câteva ore mai târziu, un adolescent de 15 ani a rămas fără telefonul de ultimă generație chiar în centrul orașului, după ce un alt tânăr pe bicicletă i l-a smuls din mână.

Nu se înserase încă, și trei tineri au spart punctul termic din apropierea blocului unde locuiește primarul orașului, Decebal Bacinschi. Ulterior, cei trei hoți, plini de tupeu, s-au întors cu un taxi să-și recupereze prada. La fața locului au sosit polițiștii chemați de către un vecin, iar hoții s-au luat la ceartă cu poliţia. A fost nevoie de intervenția echipei de mascați pentru ca polițiștii să nu fie bătuți de hoți.

A căzut într-o groapă

Într-o seară din octombrie 2013, după ce municipalitatea focșăneană a săpat mai multe șanțuri în cartierul Sud pentru schimbarea unor conducte de termoficare, focșăneanul Emil Cîrcei, 63 de ani, a fost ghinionistul care a decedat în urma traumatismelor suferite ca urmare a căderii într-o astfel de groapă lăsată nesemnalizată. Medicii legiști au infirmat varianta unui omor sau a unui accident rutier, confirmând că omul și-a găsit sfârșitul după ce, nevăzând groapa, a picat în ea. La acea vreme, atât consilierii locali PDL, cât și cei ai PNL i-au cerut demisia primarului în funcție, Decebal Bacinschi – PSD. Degeaba.

Seiful magazinului Fortuna, dispărut

Pe 30 ianuarie a avut loc un jaf clasic la magazinul Fortuna, ce este amplasat la 200 de metri în linie dreaptă de sediul Poliției vrâncene. Persoane necunoscute au pătruns prin efracție în interior și au plecat cu tot cu seiful unde erau încasările de 5.000 de lei și mai multe baxuri de țigări. Hoții au distrus întregul sistem de supraveghere, de la camere video până la liniile electronice. Veniți dimineața la serviciu, angajații au sunat imediat la 112, iar la fața locului au ajuns polițiștii, care au ridicat probe și au făcut toate verificările necesare în anchetă. Până acum, hoții nu au fost identificați.

Un alt caz nesoluționat este cel de la Ocolul Silvic Dumitrești, când s-a operat în același mod. În mai 2014, hoții au scos seiful din perete și au plecat cu el. Potrivit informațiilor furnizate de anchetatori, la momentul comiterii faptei, în seif ar fi fost aproximativ 7.000 de lei, bani cu care trebuiau plătiți muncitorii sezonieri, dar și câteva sute de bonuri de masă.

Jaf armat la o bancă din Focșani

Pe 10 februarie 2015, ora 10,45, o sucursală bancară aflată la circa 200 de metri de biroul baronului Marian Oprișan a fost jefuită în plină zi de către un tânăr cu glugă care a plecat liniștit cu prada. Acesta a amenințat angajatele cu un pistol și a plecat cu suma de 2.000 de lei. Una dintre angajate l-a urmărit pe infractor până în zona Primăriei Focșani, după care l-a pierdut. Polițiștii au motivat că, deși apare pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere, jefuitorul nu a putut fi identificat deoarece „nu i se vede fața, întrucât avea gulerul de la geacă ridicat până deasupra gurii, pe cap purta o șapcă ce îi masca fața, dar și o glugă, iar când a intrat în bancă purta și o pereche de ochelari“.

A doua zi, vigilenții polițiști vrânceni au “identificat” un tânăr ambulanțier și l-au ridicat de pe stradă. Ionuț Bălan a fost confundat cu infractorul, oprit în trafic, încătușat, târât cu fața pe asfalt și legat cu cătușele de un gard. Ulterior, asistentul și-a scos certificat medico-legal, primind trei zile de îngrijiri medicale, fiind diagnosticat de psihiatru și cu „depresie acută“. În scurt timp, polițiștii au constatat că au făcut o gravă confuzie. Nici până azi nu a fost depistat jefuitorul băncii.

Cocktail Molotov împotriva unei mașini

Un autoturism VW Golf parcat în spatele magazinului Milcov, în centrul municipiului Focșani, a fost cuprins de flăcări și a explodat, fiind distrus în totalitate. Fapta s-a petrecut în dimineața zilei de 28 august a.c., la ora 4.00, iar polițiștii au precizat că ”incendiul a fost cauzat de folosirea intenționată a unei surse de aprindere”. Adică, mai pe înțelesul tuturor, în mașină a fost aruncată o sticlă cu cocktail Molotov, resturi din aceasta fiind găsite în mașina distrusă.

Pompierii militari au reușit să stingă flăcările, dar nu au mai putut salva nimic din autoturismul care a ars în totalitate. Proprietarul mașinii, Adrian Antonescu, a declarat polițiștilor că nu știe cine i-ar fi putut incendia vehiculul, dar a mai precizat că în urmă cu patru luni a fost atacat în scara blocului unde locuiește de către doi indivizi ce purtau cagule, care l-au bătut până la leșin. Nici până azi cei doi mascați n-au fost depistați de polițiștii focșăneni.

Acest ultim episod horror l-a făcut pe un vrâncean să se întrebe pe forumul unui ziar local: „Ce facem, oameni buni, trăim într-un oraș reședință de județ sau suntem în Fâșia Gaza?“

OnoratDecorat de președinte

Până în urmă cu câteva luni, șeful Poliției municipale Focșani a fost cms. șef Gicu Avasiloaie, care între timp s-a pensionat și are acum o modestă pensie de 9800 RON/ lună. Mai nou, acesta și-ar dori să fie șef al Poliției Locale.

Dar cel mai deseamă anchetator este de departe șeful Poliției Județene Vrancea, cms. șef. Ion-Norel Popescu, care a fost decorat în ianuarie 2016 de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Bărbăţie și Credinţă în grad de Ofiţer, cu însemn pentru civili, cu ocazia Zilei Naţionale a României din 2015 la propunerea ministrului de Interne Petru Tobă.

Reacția șefului Poliției Vrancea: „Facem un rechizitoriu? Nu e frumos”

România liberă: S-au petrecut nenumărate fapte de natură penală și cu autor necunoscuți în Focșani în cei 8 ani de când conduceți IPJ Vrancea, ce părere aveți?

Norel Popescu: Ce facem acum? Facem un rechizitoriu, al activității mele, nu e frumos, domnu…

România liberă: Credeți că, la ce fel de fapte penale s-au petrecut în ultimii ani în județul Vrancea și Focșani, meritați să fiți decorat cu ”Ordinul Bărbăție și Credință în grad de Ofițer” de către președintele țării?

Norel Popescu: Nu eu hotărăsc asta, sunt alte persoane și instituții îndrituite să aprecieze munca mea. La revedere!

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă