21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialInventatorul eleronului, obligat la plata a 100 milioane de lei

Inventatorul eleronului, obligat la plata a 100 milioane de lei

Sirul interminabil de procese ale inventatorului Romica Sandu cu „Automobile Dacia-Renault” si, mai nou, cu statul roman, reprezentat de AVAS, a luat o intorsatura inedita. La ultimul termen, Tribunalul Arges a respins actiunea prin care Romica Sandu contesta suspendarea executarii silite a a debitoarei „Automobile Dacia”, obtinuta de AVAS. Mai mult, instanta Tribunalului Arges l-a obligat pe Romica Sandu la plata a 100 milioane de lei, reprezentand onorariul pe care AVAS trebuie sa-l plateasca avocatului care a reprezentat-o in procesul cu Romica Sandu, nimeni altcineva decat actualul vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Teodor Nicolescu.

Scurt istoric al cazului Romica Sandu

In 1998, Tribunalul Timis i-a dat castig de cauza lui Romica Sandu, obligand „Automobile Dacia” la plata a 120 miliarde de lei celui care inventase eleronul. Sentinta avea titlu executoriu, dar a fost pusa in aplicare 6 ani mai tarziu, mai exact pe 17 noiembrie 2004, cand executorul judecatoresc Adrian Negoescu a instituit blocarea conturilor debitoarei Automobile Dacia. Dupa numai 5 zile insa, isi revoca singur executarea. Au urmat o adevarata cavalcada a suspendarilor, a contestatiilor la suspendare si intampinari la contestatii, cavalcada in care a ajuns si AVAS.
In iulie 2005, Judecatoria Pitesti respinge contestatia lui Romica Sandu privind suspendarea executarii obtinute de „Automobile Dacia”. Tot prin sentinta amintita, instanta respinge si cererea AVAS privind plata cheltuielilor de judecata. Situatie in care atat Romica Sandu, cat si AVAS fac recurs impotriva sentintei Judecatoriei Pitesti. Recursul fostului angajat de la Dacia este respins si este admisa actiunea AVAS privind plata celor 100 milioane de lei reprezentand cheltuieli de judecata, respectiv onorariul avocatului care a reprezentat AVAS in procesul cu Romica Sandu. In situatia creata, Romica Sandu declara ca se va adresa instantelor internationale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă