Ieri dimineata, 15 familii din Dabuleni si-au descarcat pepenii, la fel ca in anii trecuti, in Piata Obor. Nadia, o taranca-vanzatoare, spune ca este al patrulea an de cand vine, impreuna cu cumnata si alti consateni, pentru a-i bucura pe cei din Capitala cu pepenii din gradina proprie. Din pacate prima zi de vanzare a fost friguroasa, iar ploaia a indepartat cumparatorii obisnuiti. Pe cartoane de ambalat este afisat un pret unic pe kilogramul de pepene – 15.000 lei, mai mic cu 5000 de lei fata de debutul sezonului din anul trecut. Oltenii au venit cu remorcile pline cu pepeni verzi, au lasat femeile in Obor sa-i vanda, iar barbatii s-au intors in comuna sa culeaga o noua recolta si sa revina cu un nou transport. Tarancile isi pazesc roadele muncii zi si noapte, astfel ca majoritatea si-au adus saci de dormit si nu parasesc corturile improvizate pana nu-si vor termina de vandut pepenii.
Asa cum Sibiul este tara branzei, tot asa Dabuleniul reprezinta tara pepenilor. Anunturile de vanzare de pepeni verzi au aparut de mai multe zile, iar unii mai isteti si-au vandut toata marfa. Ionut este unul dintre cei care si-a publicat anuntul pe Internet si am profitat de numarul de telefon afisat pentru a-l intreba daca renteaza in acest an sa cultivi pepeni. „Acum anuntul pe care l-am dat nu mai este de actualitate, fiindca am vandut toti pepenii – 30 de tone, productie proprie”, spune Ionut. Acesta adauga ca a avut noroc ca pepenii verzi s-au copt mai devreme, asa ca a putut lua 8000 de lei pe kilogram, in pret intrand si transportul. Acum insa, fiindca toata lumea din Dabuleni vinde pepeni, pretul a scazut la 4-5000 de lei pe kilogram. Sunt peste 200 de familii care traiesc de pe urma veniturilor obtinute din vanzarea pepenilor. Productia este mai buna fata de anul trecut, cand domnul Ionut a vandut doar 17 tone de pepeni.
Asadar, trebuie sa ne asteptam la o scadere a pretului pepenilor verzi in zilele urmatoare. Tot in Piata Obor au aparut, de cateva zile, si pepenii galbeni care se vand cu 20.000 lei/kg.