3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialÎnvăţământul la distanţă, noua tendinţă în educaţie

Învăţământul la distanţă, noua tendinţă în educaţie

Dacă vrei să îţi continui studiile universitare, dar ai deja un job full-time sau copii şi nu poţi merge zilnic la facultate, ai la dispoziţie varianta învăţământului la distanţă.

Programa după care studiezi la distanţă este aceeaşi cu cea a studenţilor la zi, examenele sunt similare, iar diploma, echivalentă. Avantajul este că îţi poţi vedea liniştit de programul tău şi poţi învăţa în timpul liber, în weekenduri sau în vacanţe.

În 1858, Universitatea din Londra a devenit prima instituţie din lume care oferea programe de învăţământ la distanţă pentru studenţii din alte oraşe. Prima universitate din România care a oferit această alternativă a fost Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, în 1998, iar un an mai târziu Universitatea Bucureşti a lansat o ofertă similară.

Dintre cei 90.7353 de studenţi înscrişi în instituţiile româneşti de învăţământ superior de stat, 260.911 studiază la distanţă, iar în sistemul privat, din numărul total de 217.378 de persoane înscrise, 106.335 urmează astfel de cursuri, potrivit Anuarului statistic 2008, realizat de INS.

La Universitatea Bucureşti, din cei 50.000 de studenţi, aproape 10.000 au ales învăţământul la distanţă, iar la ASE numărul studenţilor înscrişi la ID este de 2.600, la zi fiind de aproape 15.000.

Studiu individual în locul cursurilor

Dacă alegi această formă de şcolarizare, facultatea îţi oferă, în schimbul unei taxe, materiale electronice, acces la bibliotecă şi întâlniri cu profesorii, de regulă o dată pe lună, sâmbătă şi duminică. Cele mai importante caracteristici ale învăţământului la distanţă sunt flexibilitatea şi învăţarea independentă.

„Cursurile se înlocuiesc cu studiul individual. De aceea, învăţământul la distanţă este mai potrivit pentru masterate, când există deja un stil de învăţare format, iar studentul ştie exact ce vrea să afle şi este mult mai motivat”, spune Michaela Logofătu, coordonator al Departamentului de învăţământ la distanţă din cadrul Universităţii Bucureşti.

Facultăţi şi taxe pentru ID

În România, majoritatea universităţilor oferă programe de studiu la distanţă, atât la nivel de licenţă, cât şi pentru masterat. Această alternativă educaţională nu este însă mai ieftină ca învăţământul la zi, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor europene.

La Universitatea Bucureşti ai la dispoziţie zece facultăţi unde poţi studia la distanţă, iar taxa pe an este de 2.500 de lei. La ASE, numărul facultăţilor este acelaşi şi taxa este de 2.750 de lei. „Pentru programele de masterat însă, ASE nu organizează în anul universitar 2010-2011 cursuri la distanţă”, a spus Minodora Ursăcescu, coordonator ID în cadrul ASE. Şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative oferă studii la distanţă, cu preţuri pe an între 2.000 şi 2.500 de lei.

În ce domenii nu te poţi specializa la distanţă

Unele facultăţi nu organizează învăţământ la distanţă, pentru că activităţile practice nu pot fi realizate fără prezenţa studenţilor. „Facultăţile cu profil tehnic, cele de artă sau medicină nu pot oferi această alternativă educaţională”, a spus Logofătu.

Una dintre facultăţile care oferă doar cursuri de zi este Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti. „Jumătate din activitatea didactică implică ore de laborator, care necesită prezenţa fizică a studenţilor. În plus, materialul didactic este specific, include fosile, uneori unicat, şi necesită aparatură geofizică scumpă, fără de care nu se pot însuşi cunoştinţe de bază”, spune Victor Mocanu, decanul facultăţii. 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...
Ultima oră
Pe aceeași temă