Cel puţin două persoane au murit în Paraguay şi zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţe, din cauza inundaţiilor severe care au lovit zona situată la granița dintre Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay, potrivit agenţiei France Presse, citată de Agerpres.
Doi angajați ai companiei publice de electricitate din Paraguay au murit electrocutați, în două locuri diferite, în timpul intervențiilor pentru restabilirea alimentării de la rețea, a declarat poliția locală. Bilanțul este acum de șase morți în Paraguay și 12 morți în toate cele patru țări (Paraguay, Argentina, Brazilia și Uruguay), afectate de cele mai grave inundații din ultimele decenii.
Paraguay, care a evacuat 140.000 de persoane din totalul de 160.000 de persoane puse la adăpost săptămâna trecută în întreaga regiune, este țara unde situația este încă cea mai critică. Furtunile violente cauzate de fenomenul meteorologic El Nino în timpul săptămânii Crăciunului a lovit, de asemenea, Argentina, unde râul Uruguay se află deja în retragere.
Potrivit ministrului de interne, Rogelio Frigerio, în prezent, situația s-a stabilizat, însă există 20.000 de evacuați. Cele mai multe dintre victime au fost în orașul argentinian Concordia, din estul țării.
Într-o declaraţie a organizaţiei Greenpeace se precizează că absorbţia naturală a apei nu a fost posibilă, din cauza creşterii precipitațiilor și pierderea semnificativă a perdelei forestiere în Argentina, Brazilia și Paraguay, care se numără printre cele zece țări cele mai afectate de despăduriri. Potrivit ministerului mediului, în Argentina, între 2007şi 2014, au fost distruse mai mult de două milioane de hectare de pădure.
În partea de nord a Uruguayului, mai mult de 16.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundațiilor, cele mai grave din anul 1959 până acum, potrivit serviciului național de urgență.
Episodul climatic actual El Nino, un curent ecuatorial cald al Pacificului, este unul dintre cele mai puternice care au fost observate cu începere din anul 1950, a anunțat în luna noiembrie Organizația Națiunilor Unite (ONU). Acest fenomen ar putea dura până în primul trimestru al anului 2016, a avertizat organizația mondială citată de AFP.