21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialInundații în Balcani: 62 de morți și 2.000 de alunecări de teren,...

Inundații în Balcani: 62 de morți și 2.000 de alunecări de teren, bilanțul provizoriu al inundațiilor din Bosnia, Serbia şi Croaţia

62 de morţi şi zeci de mii de persoane evacuate, este bilanţul provizoriu al celor mai grave inundaţii care au lovit Bosnia, Serbia şi Croaţia în ultimul secol, informează B1Tv

Citește și: O pătrime din populația Bosniei, afectată de inundații

Alunecările de teren au ras de pe faţa pămantului casele în doar câteva secunde. Din cauza inundaţiilor, peste 2.000 de alunecări de teren au avut loc în ultimele zile. 
 
Televiziunile locale din Bosnia au prezentat imagini cu oameni care fug din calea apelor. Străzile s-au transformat în râuri, aşa că oamenii s-au deplasat cu bărcile. 

În apropiere de Obrenovac, oraș sinistrat situat în apropiere de Belgrad, râul amenință o centrală termică care acoperă 50% din consumul național de electricitate.  

Construcția este izolată de ape aproape integral. Angajații centralei au ridicat în grabă ziduri de apărare din saci cu nisip pentru a evita ca apele să inunde centrala. Premierul sârb Aleksandar Vucic a subliniat că centrala este "obiectivul cel mai important al țării și că trebuie protejat cu orice preț. 

În unele localităţi, nivelul apei a trecut de trei metri.

Situaţia este critică şi în Bosnia-Herțegovina, acolo unde alunecările de teren au îngropat zeci de case. Aproape o treime din Bosnia a fost afectată de inundaţii. 

Premierul Victor Ponta a anunţat că România va trimite în Serbia şi Bosnia pături, apă şi alimente.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă