15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialIntroducere cu democraţie şi petrecere newyorkeză la reşedinţa ambasadorului SUA de 4...

Introducere cu democraţie şi petrecere newyorkeză la reşedinţa ambasadorului SUA de 4 Iulie

Recepţia organizată de ambasadorul american Mark Gitenstein la reşedinţa sa cu ocazia Zilei Independenţei SUA a avut ca tematică “O seară în Central Park din New York”, printre invitaţi numărându-se premierul Victor Ponta, precum şi predecesorul său, Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Mediafax.

Grădina reşedinţei ambasadorului Gitenstein şi soţiei sale, Libby, a fost împodobită cu elemente caracteristice metropolei New York – marcaje stradale, imagini din Central Park sau cu clădirile zgârie nori. Printre acestea s-au aflat şi două fotografii decupate în mărime naturală ale preşedintelui Barack Obama şi soţiei acestuia, Michelle, lângă care o mare parte a invitaţilor s-au amuzat făcându-şi fotografii.

De asemenea, în grădina reşedinţei a fost şi o expoziţie de fotografie pe tema imigraţiei în SUA şi în Ellis Island, locul unde erau primiţi în urmă cu un secol imigranţii sosiţi cu vaporul la New York.

Până şi această temă dedicată Central Park a fost folosită de ambasadorul Mark Gitenstein pentru a vorbi despre democraţie şi egalitate în faţa legii. “Frederick Law Olmstead, arhitectul peisagist care a proiectat parcul, a proiectat şi spaţiile verzi din jurul clădirii Congresului SUA. El a dorit ca Central Park să fie o celebrare a democraţiei. Anterior, în special în Europa, aceste terenuri erau folosite ca terenuri regale de vânătoare. Ca şi Declaraţia de Independenţă, transformarea Central Park într-un spaţiu public accesibil tuturor, a constituit un mesaj că toţi suntem creaţi egali”, a explicat Gitenstein, în discursul său oficial.

Totodată, el a arătat că între părinţii fondatori ai SUA, semnatari ai Declaraţiei de Independenţă în urmă cu 236 de ani, şi între revoluţionarii din România din 1989 există multe asemănări. “Aceeaşi idee a impulsionat curajul şi imaginaţia revoluţionarilor dumneavoastră în 1989: oamenii au dreptul inalienabil de a nu fi conduşi de o elită puternică şi egoistă, fie ea comunistă sau nu, reprezentată de moguli sau «băieţi deştepţi»”, a subliniat Gitenstein.

Înainte de începutul oficial al recepţiei, ambasadorul a oferit interviuri presei române, el reluând avertismentul legat de necesitatea păstrării independenţei Curţii Constituţionale şi a sistemului judiciar şi arătând că o suspendare a preşedintelui Traian Băsescu făcută într-un mod neconstituţional va afecta imaginea externă a României.

Într-un scurt discurs de la finalul recepţiei, Gitenstein a arătat că mai are câteva luni până la finalul mandatului său din această toamnă şi că a avut o experienţă extraordinară în ultimii trei ani şi jumătate petrecuţi în România, mulţumind atât personalului Ambasadei SUA, cât şi românilor.

La eveniment a fost prezent premierul Victor Ponta, care a ţinut la rândul său un discurs în care a arătat şi că românii sunt recunoscători pentru sprijinul oferit de-a lungul timpului de Statele Unite, precum şi pentru lecţia de democraţie a instituţiilor americane.

El a tăiat împreună cu Gitenstein şi un uriaş tort aniversar, care a fost servit apoi celor câteva sute de invitaţi, printre care s-au numărat şi fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe Andrei Marga, ministrul de Interne Ioan Rus, ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, procurorul general Codruţa Kovesi, consilierul prezidenţial Iulian Fota, Principesa Margareta şi Principele Radu.

Imnul SUA a fost interpretat de un invitat special, mezzosoprana Marianne Cornetti, iar după momentul ceremonial petrecerea a continuat cu mai multe recitaluri muzicale susţinute de cunoscutul naist Nicolae Voiculeţ, trupa pop Jukebox, un trio de elevi ai Şcolii Americane din Bucureşti, care au interpretat unele cântece din filme musical celebre de la Hollywood.

Cele mai citite

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă