Dupa alegerile locale, incheiate cu victorii pentru unii si deceptii pentru altii, clasa politica a intrat intr-o perioada de framantare accentuata. Competitia electorala programata in toamna i-a pus serios pe ganduri pe unii lideri dupa ce au vazut ascensiunea unor partide considerate neputincioase inainte de scrutinul din iunie. A existat chiar intentia de a face o restructurare la varf, primii vizati fiind acei politicieni care nu au asigurat corespunzator manageriatul la nivel de partid. Mai multi sefi de filiale au incercat din nou sa-si impuna punctul de vedere cerand intinerirea nucleului de conducere central prin renuntarea la serviciile unor oameni cu viziuni politice depasite, in unele locuri fiind nevoie chiar de reuniuni nationale pentru consultari. Rezultatul a fost insa unul negativ, autorii demersului fiind contrati dur de baroni o data cu readucerea acestora in prima linie.
PSD a trecut astfel printr-o faza acuta, plina de convulsii, in conditiile in care rezultatele obtinute la alegerile locale au fost pozitive. In loc sa cada capetele unor politicieni cu probleme in justitie ca Nastase, Mitrea, Iliescu sau Mihailescu, a avut de suferit Grupul de la Cluj. Vasile Dancu si ceilalti ardeleni au gasit ce banuia toata lumea: refuzul la restructurare. Impins de la spate, Mircea Geoana a strigat: "Pana aici!". Ce a urmat, se cunoaste. Unii au demisionat din functii sau au plecat din partid, in timp ce altii au hotarat sa nu mai candideze la legislative. Este cazul lui Ion Iliescu. "Impreuna in Parlament" nu mai exista pentru cel mai batran pesedist. O fi de bine, o fi de rau pentru partid, vom vedea la toamna. Un singur lucru este clar, acela ca PSD il lasa pe Traian Basescu fara vechea fixatie – Iliescu. De acum incolo, seful statului va fi nevoit sa-si "revizuiasca" strategia de lupta daca vrea sa castige electoratul. Fie pentru el, fie pentru PD-L, un partid despre care nu se poate spune ca sta linistit intre locale si generale. Dusul rece de la primul examen electoral l-a determinat pe Emil Boc sa incerce o apropiere subtila de liberali.
Gestul a fost privit ca o intentie de refacere a aliantei portocalii cu scopul de a bloca ascensiunea PSD. Dificultatile create de infrangerea lui Vasile Blaga de catre Sorin Oprescu nu aveau cum sa fie camuflate. S-a vazut clar unde este vulnerabil PD-L si ce pericole il pandesc daca nu renunta la fumurile de partid invincibil. Se pare ca reteta Basescu – portdrapel, la care s-a apelat si in acest an, nu mai face minuni. Mai ales atunci cand seful statului calca in strachini chiar si in momentele in care interesul partidului cotrocenist se impune aparat de presiunea adversarilor politici. Bravura presedintelui dovedita in cazul "ministrul imbecil" aduce un mare deserviciu partidului aflat pe primul loc in sondajele de opinie. Deja PNL a reactionat prin declaratia unor lideri, care au anuntat ca niciodata Traian Basescu nu va mai beneficia de sprijinul politic al liberalilor. In acest mod, puntea de colaborare la care lucrau pe sest politicienii pedelisti se prabuseste inainte de a atinge malul partidului condus de premierul Tariceanu. S-a alimentat un conflict mai vechi dintr-un reflex necontrolat al unui politician, care se intoarce, iata, la formula sa ireductibila: politica de vrajba.
Imprejurarile de fata se cuvin a fi privite cu alti ochi daca se doreste o deversare a votului in directia PD-L, asa cum urmareste presedintele. Sunt insa unele limite peste care nu trebuie sa se treaca. Toata lumea stie ce gura mare are seful statului, dar asta nu-i da dreptul sa spuna ca un ministru este imbecil fara sa-i dezvaluie numele. A lasat sa se inteleaga pe undeva ca tot PNL este plin de politicieni imbecili pentru ca un membru al Executivului si-a permis sa-i convoace intr-un singur loc pe toti primarii localitatilor din Moldova lovite de inundatii. L-ati auzit vreodata pe domnul Basescu vorbind urat despre fostii ministri ai partidului lui Boc? Nu a avut motiv sau nu a vrut? Va las pe dumneavoastra sa raspundeti. Prin urmare, intre locale si generale se cultiva si galceava. Candidatii alearga cu gura cascata dupa colegii uninominale prin sate si catune in conditiile in care foarte multi alegatori nu stiu cum sa voteze. Vin alegerile, iar electoratul habar nu are de sistemul de vot uninominal. Se considera ca proba de foc a fost trecuta la locale, fapt ce nu se confirma. Din aceasta cauza, veti vedea cum impostura isi va face din nou cuib in Parlament, in aplauzele baronilor si ale altor oligarhi urmariti penal pentru fapte de coruptie. Votul pe liste este la un pas de triumf. Opozantii uninominalului nu dorm.