25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIntr-o luna, dosarele Revolutiei si Mineriadei ajung in instanta

Intr-o luna, dosarele Revolutiei si Mineriadei ajung in instanta

Ion Caramitru si Teodor Maries au primit asigurari de la Parchetul General ca un dosar privind mineriada din 1990 va fi trimis in instanta intr-o luna si jumatate.
Conform lui Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, procurorul general Laura Kovesi a promis ca intr-o luna un dosar din cele trei privind Revolutia si Mineriada din 1990 va ajunge in instanta. Citand "surse politice", Maries ne-a declarat ca se fac presiuni pentru ca aceste dosare sa ajunga pe masa magistratilor fara Ion Iliescu drept inculpat. "Doamna Kovesi ne-a asigurat ca ne va anunta daca se vor face presiuni in aceasta cauza", a mai spus Maries.
Ion Caramitru, Maries si alti reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale au cerut, ieri, urgentarea finalizarii dosarelor Revolutiei si Mineriadei din 1990. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 ne-a declarat ca demersul lor nu are nici o legatura cu initiativa lui Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, care a cerut schimbarea procurorului Dan Voinea, cel care se ocupa de aceste dosare. "Intalnirea noastra a fost stabilita la sfarsitul lunii martie, fara a cunoaste intentiile domnului Ene. Doamna procuror ne-a promis ca va trimite adrese institutiilor implicate in evenimentele de acum 17 ani pentru a pune la dispozitie documentele necesare redactarii rechizitoriului", ne-a mai declarat Maries.
In urma anchetei Mineriadei din 1990, au fost cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu, acuzatiile fiind de subminare a economiei si puterii de stat, precum si crime contra umanitatii.
Miza
Ion Iliescu are calitatea de "invinuit" in dosarul Mineriadei din 1990, acuzatiile in aceasta cauza fiind dintre cele mai grave: subminarea puterii de stat, lipsire de libertate in mod ilegal si crime impotriva umanitatii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă