3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialINTERVIU EXCLUSIV. Clotilde Armand: M-au votat cei care nu și-au pierdut speranța....

INTERVIU EXCLUSIV. Clotilde Armand: M-au votat cei care nu și-au pierdut speranța. Ce spune despre relația cu Nicușor Dan și cât a costat-o campania electorală

Clotilde Armand a vorbit, într-un interviu acodat „României libere“, despre valorile unice pe care le-a des­coperit în România, despre inadecvarea partidelor tradiționale la așteptările oamenilor și a explicat că noul partid Uniunea Salvați România mizează pe votul din marile orașe.

Cum ați caracteriza campania din București?

Clotilde Armand: În general,  a fost o campanie în regulă. Regret că nu am avut o mai mare vizibilitate. Nu m-am confruntat niciodată cu domnul Dan Tudorache (contracandidatul PSD care a ieșit primar) și am fost puțin prezentă la televiziuni. Dacă eu și echipa mea nu ne agitam, nimeni nu știa de candidatura mea la sectorul 1. Am fost prezentă în social media, dar și pe stradă pentru că oamenii sunt extrem de reticenți față de tot ceea ce vine din lumea politică și dacă nu se conving cu ochii lor nu au încredere. Când distribuiam flyere, prima reacție a oamenilor era de respingere. Apoi le spuneam: Eu sunt candidata la primărie, iar asta îi șoca și dintr-o dată erau interesați. Am fost votați și după ce persoanele care ne-au văzut au vorbit despre noi cu vecinii. A fost ca o veste bună care s-a spus din gură în gură.

V-a ajutat faptul că sunteți franțuzoiacă?

C.A.: Sigur. Jumătate din oameni s-au oprit și au dorit să facă cunoștință cu mine pentru că au auzit acest accent al meu ciudat, francez (Clotilde Armand a obținut cetățenia română în urmă cu un an – n.r.). Era elementul deosebit care îi făcea pe oameni să fie atenți, oferindu-mi un pic din timpul lor.

Este o reacție datorată încrederii mai mari în străini?

C.A.: Străinii, în general, și francezii în particular au o credibilitate mai mare decât clasa politică. Clasa politică este la un nivel atât de jos încât oricine vine cu ceva diferit prezintă o mai mare credibilitate. Neajunsul este că acest tip de campanie de a te face cunoscut alegătorilor direct implică mult timp, efort, epuizare.

Cine v-a votat?

C.A.: M-au votat cei care mai au un pic de speranță. E nevoie de des­chidere. Eu îmi propun să ajung și la oamenii care, astăzi, nu mai cred că ceva bun mai este posibil. Acești oameni, din motive pragmatice, se uită la ceea ce le oferă imediat partidele și își spun:
Uite, PSD ne oferă bani, PNL ne dă altceva. Fac un calcul pe termen scurt care se dovedește greșit și este rolul meu să le explic acest lucru. Dacă acești oameni nu au încredere că se poate schimba ceva, politicienii le vor oferi firimituri, pomeni. Social media, care ne-a votat, este o altă lume. Nu cred că mai există vreun român care să creadă  că partidele actuale reprezintă ceea ce este bun pentru România. Potențial, toată lumea poate să voteze pentru noi.

Curtea Constituțională mai poate schimba situația din sectorul 1?

C.A.: Noi acționăm într-un timp care nu este unul politic și vrem să îmbunătățim sistemul electoral pe termen lung. Juriștii mi-au spus că singura șansă de a se lua în discuție fondul problemei în privința lipsei de constituționalitate a alegerii primarilor într-un singur tur era ca o contestație la Curtea Constituțională să fie făcută de un candidat clasat pe locul doi. Iar contestația să fie depusă după alegeri. Dacă contestația va fi admisă de CCR, va fi un fapt extraordinar, practic se va spune că eu, Clotilde Armand, am schimbat legislația electorală din România. O decizie favorabilă a Curții va avea urmări doar asupra viitoarelor alegeri, nu va influența în niciun fel rezultatul alegerilor locale.

Care sunt raporturile dvs. politice cu Nicușor Dan?

C.A.: Nicușor Dan este liderul. Ne cunoaștem de foarte mult timp și ne respectăm. El este pentru mine un model inspirațional extrem de puternic, un lider incontestabil. Este automotivat și asta constituie o calitate imensă. Eu am venit după el în Uniunea Salvați Bucureștiul. Nicușor Dan are clar o superioritate a legitimității, fiind cel care a deschis drumul și care a luptat chiar și atunci când a fost singur, în momente dificile, când nu avea resurse. Îl admir foarte mult. Prin experiența noastră și din felul în care gândim suntem foarte diferiți. Nicușor este un tip care analizează foarte mult și este mai puțin emoțional. Este o persoană care are nevoie să înțeleagă el în primul rând lucrurile și pentru asta e în stare să studieze o problemă o noapte întreagă. Eu știu să pun în mișcare organizații mari și sunt obișnuită să deleg.

V-ați gândit să delegați responsabilitățile?

C.A.: O să le împărțim, pentru că vor fi multe lupte: cea de la Consi­liul General și cea pentru a construi acest partid. Nu am avut o discuție cu Nicușor Dan despre cum vom proceda.

Veți avea o funcție în noul partid?

C.A.: Am deja o funcție în USB (Nicușor Dan a anunțat transformarea Uniunii Salvați Bucureștiul în Uniunea Salvați România – n.r.), sunt membru fondator și vicepreședinte. Sunt mai multe fronturi de lucru și va trebui să văd cum îmi împart timpul. Meseria mea e garantul profesionalis­mului meu și al faptului că sunt competentă. Pe baza acestui criteriu eram clar cel mai competent dintre toți candidații la sectorul 1. Va trebui să ne luptăm în Consiliul General, în cel de la sector și trebuie creat partidul în perspectiva alegerilor parlamentare. Și nu am pus la socoteală familia mea, care este o miză personală importantă. Mai este factorul financiar. Eu mi-am finanțat campania singură și m-a costat 105.000 de lei. Această independență financiară îmi convine. Să depind de alții e mai puțin confortabil, mai ales că sunt obișnuită ca eu să dau, nu să primesc.

Cum se va crea noul partid?

C.A.: O spun în nume personal că vom face un partid de jos în sus. Vom verifica dacă cei din teritoriu văd lucrurile la fel și au aceeași gândire ca noi, împărtășesc aceleași valori și doar în acest caz ne vom alia. Peste tot există oameni care vor să facă rezistență. Dacă oamenii cu care vom vorbi, cei mai credibili și cei mai corecți, vor spune că optează mai degrabă pentru o alianță decât să fie în același partid cu noi, aș prefera alianța deoarece este un sistem descentralizat. Doar că, în cazul alianțelor, va crește și pragul electoral.

De ce acești oameni nu intră în partidul dumneavoastră?

C.A.: Sunt reprezentanți ai unor asociații. Am auzit oameni care spun că vor să își creeze ei înșiși o formațiune politică.

Veniți cu oferta unui partid de 30% în Capitală.

C.A.: Calculul politic nu e în firea noastră. Altfel, poate ne-am fi aliat cu PNL. Iată un exemplu: există oameni care spun că vor să vină cu toată sucursala PNL, dar noi nu dorim acesta, deoarece vrem să facem politică altfel. Vrem alți oameni.

Dacă o filială din teritoriu a PNL ar vrea să intre în partid, dumneavoastră ați spune nu?

C.A.: Primul impuls este de a spune nu. Există posibilitatea ca ei să fi fost disidenți în PNL, poate nu au fost de acord cu lucrurile din partid. Dacă au stat în această organizație, au susținut-o, iar organizația a fost, în opinia noastră, extrem de nefastă pentru România, normal că nu îi vom primi. Noi suntem oameni deschiși și inteligenți, dar nu vrem să fim ca PNL.

Ați fost votați ca, la un moment dat, să guvernați.

C.A.: De acord. Dar să guvernăm țara în mod diferit. Dacă avem aceiași oameni la bază nu ne interesează. Pentru noi, obiectivul nu justifică mijloacele pe care le folosim. Mijloacele pe care le folosim, asta vom fi de fapt.

Dacă veți obține 20%, iar celelalte două partide rezultate egale, veți refuza guvernarea?

C.A.: E prematur să îmi pun această întrebare. Suntem oameni pragmatici, dar nu facem compromisuri de valori. Evident că dacă putem face binele țării fără a fi implicați în ceea ce fac alții… să putem lua un anumit portofoliu ministerial pe care să îl gestionăm și să îl ducem până la capăt pentru binele României nu vom refuza. Dar lucrurile trebuie să fie extrem de clare. Dacă noi preluăm ceva, aplicăm valorile noastre, condițiile noastre și nu facem jocul politicienilor altor partide.

Vă întreb pentru că s-a vorbit de o intransigență a USB și a lui Nicușor Dan.

C.A.:  Suntem adepții vorbei: Gră­bește-te încet. E important să avem baze sănătoase.  Eu prefer să construim ceva pentru ca în 10 ani toată clasa politică să fie corectă și curată decât să ne grăbim și să distrugem această speranță. Noi nu ne încadrăm în timpul politic al oamenilor de astăzi.

Partidul va avea filiale în toată țara?

C.A.:  În nici un caz. Vom vedea care sunt orașele mari unde trebuie să existăm. O să căutăm activ de partid, oameni corecți, alături de care să putem construi. Nu avem puterea să ne ducem în toate comunele din România.

De ce ați declarat că nu veți candida la Parlament?

C.A.: Eu sunt o persoană care nu a făcut niciodată acest lucru, să propun legi, și mi se pare că nu mi se potrivește. Sunt o persoană care are nevoie de contactul cu oamenii, ca acțiunea mea să se multiplice prin alți oameni și astfel să ajungem la un rezultat. Lupta la Parlament nu e genul meu de luptă. O să mă adresez unui Parlament deconectat de oameni.

Asta ar fi o miză: să îi conectați pe oameni.

C.A.: Când mi s-a pus întrebarea a fost după mai multe nopți nedormite, iar eu am răspuns spontan și intuitiv cum văd lucrurile. Eu mă văd mai mult pe partea executivă decât pe cea legislativă. Dar numai proștii nu își schimbă ideile. A fi deputat este un full time job, de altceva nu mai ai timp. E o misiune extrem de grea și de importantă.

Sunteți dispusă să discutați în cazul în care partidul vă cere să candidați?

C.A.:  Normal. Eu sunt o persoană deschisă la dialog. Aș vrea ca în fie­care lună să fiu undeva pe o stradă din București și toți cei care doresc să aibă posibilitatea de a discuta cu mine. Pe social media comunicăm bine, dar există oameni care nu folosesc acest mijloc de dialog. Cel mai mare compliment pe care l-am primit a venit de la cineva care mi-a spus că sunt o persoană care ascultă oamenii.

Ce scor credeți că veți scoate la alegerile parlamentare?

C.A.: Dacă ne lansăm în con­strucția asta, ținta noastră – nu am discutat cu Nicușor Dan -, dar pentru mine trebuie să fie de măcar 10%. Nu are rost să depunem un efort imens pentru mai puțin.

Cum ați interpretat declarațiile lui Victor Ponta că ați fi un partid de extremă stânga?

C.A.: Am spus că dreapta-stânga este o paradigmă depășită. Ce înțelege domnul Ponta prin extremă stânga? Că vrem renaționalizări, că vrem să eliminăm proprietatea privată? Cred că oricine știe ce am făcut de-a lungul vieții mele și citește ce am declarat nu ar putea ajunge la această concluzie. Nu suntem extremiști, suntem oameni normali care vrem să trăim într-o Românie normală, cu valori pe care vrem să le promovăm: cinstea, sinceritatea, munca, iubirea, respectul, valorile europene și creștine, fără discriminare. Vrem ca Bucureștiul să fie un oraș european, iar România să aibă un drum propriu. La nivel de București este mult mai ușor decât la nivelul țării. Bucureștiul este cosmopolit. Orașele din țară au o identitate mai puternic românească, un lucru bun, de care ținem cont. Vreau să promovez un drum spre modernitate care să preia doar ceea ce este bun din Occident. România are valori care în Occident s-au pierdut și pe care nu trebuie să le abandonăm. Prima ar fi identitatea proprie, care în Europa s-a diluat. Apoi, munca – în Occident există o parte din populație care nu mai muncește și este foarte greu să nu fii util societății. În România, chiar și în absența unei slujbe, la țară trebuie să muncești ca să îți întreții gospodăria. Importantă este comuniunea cu pământul, un lucru foarte puternic în România. În Occident au pierdut proximitatea cu natura, cu plantele, cu animalele.

Ce portofoliu credeţi că vi s-ar potrivi?

C.A.: Eu cunosc foarte bine domeniile în care activez. Înţeleg care sunt problemele şi aş fi foarte rapid operaţională pe partea de infrastructură, de fonduri europene. Dar e prematur să avem discuţia aceasta. 

Dublă candidatură de succes

Clotilde Armand a fost aleasă consilier și la Primăria Generală, dar și la sectorul 1. Încă nu s-a decis pentru ce va opta: “Eu am o profesie la care nu vreau să renunț deoarece îmi permite să fiu în priză zilnic și să înțeleg ce se întâmplă în domenii precum: infrastructura, achizițiile publice, transporturi, fonduri europene (Clotilde Armand este director general al companiei Egis România și Bulgaria). Pe de altă parte, a construi partidul în țară este o slujbă full-time. La Consiliul General avem o echipă foarte puternică, condusă de Nicușor Dan. Ar fi mai bine să rămân la Consiliul Sectorului 1 pentru a face și acolo o echipă bună. Trebuie să merg acolo unde sunt mai utilă”.

Cele mai citite

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...

Inspectorii antifraudă fiscală, amenzi și confiscări de peste 117 milioane de lei în patru luni

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au desfășurat, între septembrie și decembrie 2024, o campanie intensă pentru combaterea evaziunii fiscale. În urma acțiunilor operative...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă