2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialINTERVIU cu Marian Godină: Poliția este cel mai bun punct de observare...

INTERVIU cu Marian Godină: Poliția este cel mai bun punct de observare a societății cu bune și cu rele

Marian Godină a devenit unul dintre cei mai cunoscuți polițiști din România. El a ajuns în atenția opiniei publice mai întâi pentru postările pline de umor de pe pagina sa de Facebook dar și pentru scandalul pe care l-a iscat la IPJ Brașov, după ce a sancționat un șofer care ar fi avut ”pile”. Godină este autorul cărții ”Flashuri din sens opus” și spune că nu vrea să se oprească din scris dar și că își iubește meseria pe care și-a ales-o de mic. Vă invităm să descoperiți cum a ajuns polițistul Marian Godină un scriitor de succes, care este autorul preferat, dar și ce suprize mai pregătește, în acest interviu. 

România liberă: Cum v-a venit ideea să scrieți cărți? 

Marian Godină: Mi-am dat seama că din meseria de polițist mă aflu în cel mai bun punct de observare a societății cu bune și cu rele. Asta înseamnă o sursă inepuizabilă de întâmplări adevărate. De altfel, de fiecare dată când ne întâlneam mai mulți colegi, începeam să povestim prin ce am mai trecut la serviciu și nu de puține ori spuneam că am putea scrie romane întregi. Mi-a venit ideea să scriu întâmplările prin care trecusem eu, pentru a nu le uita și chiar m-am gândit să le pun pe toate într-o carte. Mă gândeam la o carte într-un tiraj de câteva exemplare, pentru mine și apropiații mei, dar mai ales pentru urmașii mei. Am postat pe Facebook câteva din acele texte și au devenit rapid virale, iar comentariile în care eram îndemnat să scriu o carte nu au întârziat să apară. Așa a apărut Flash-uri din sens opus, într-un tiraj destul de mare pentru piața de carte din România. Prietenii și colegii mei m-au felicitat pentru lansarea cărții.

Înțelegem că ideea primei cărți a venit ca urmare a diverselor situații prin care treceți în fiecare zi când sunteți la serviciu. Cum v-a venit ideea de a scrie cărți pentru copii? Considerați că îi veți apropia mai mult de poliție pe cei mici?

M.G.: Îmi place foarte mult relația dintre copii și polițiști, sunt cam singurii care ne admiră cu sinceritate și sunt fascinați de mașinile de poliție, de uniformă, de cătușe, pistol etc. Sunt convins că îi voi apropia și mai mult de poliție și chiar cred că mulți își vor dori să devină polițiști.

Citește și: Marian Godină, amendat de colegii săi pentru depăşirea vitezei legale

Ce cărți vă place să citiți? Care este scriitorul preferat?

M.G.: Din păcate, în ultima vreme nu am mai avut timp de citit cărți. Mi-a plăcut foarte mult să citesc Agatha Christie. Scriitorul meu preferat rămâne însă Karl May, căruia i-am citit toate cărțile traduse în română.

Mai cunoașteți polițiști scriitori? Sau polițiști care au înclinații artistice?

M.G.: Cunosc polițiști care au înclinații artistice: știu un coleg care realizează sculpturi din lut, am un coleg din Dolj care a scris deja o carte pentru copii și sunt convins că mai sunt foarte mulți de care nu am auzit.

Știți că se tot spun bancuri despre polițiști referitor la gradul lor de cultură. Vă deranjează? 

M. G: Ar fi culmea să mă deranjeze bancurile cu polițiști. Chiar îmi plac și niciodată nu am încercat să le contracarez. Mă amuză și le spun și eu mai departe. Nu am unul preferat, însă știu unul care e în favoarea polițiștilor, de altfel cred că e singurul și este o întrebare: ”De ce au polițiștii vestonul crestat la spate?”  Vă las pe voi să găsiți răspunsul și apoi am să vă întreb dacă v-a deranjat.

Ce spun șefii dumneavoastră despre acest succes? Credeți că ați adus o imagine mai ”umană” poliției și Ministerului de Interne?

M.G: Prima întrebare cred că ar trebui să le-o puneți chiar domniilor lor. Sunt convins că am adus o imagine mai umană Poliției Române. De fapt nu am făcut altceva decât să arăt adevărata imagine a polițiștilor.

V-ați gândit vreodată să renunțați la poliție și să deveniți scriitor?

M.G.: Cred că sunt două meserii care se potrivesc de minune, așa că nu am de gând să renunț la niciuna dintre ele.

Ce vă place ce mai mult la profesia de polițist? 

M.G.: La această meserie iubesc cel mai mult că niciodată nu se instalează monotonia. Nicio zi nu e la fel cu alta și întotdeauna te lovești de situații și de oameni noi. Nu aș rezista să lucrez într-un birou și să fac mereu același lucru. Am fost de mic fascinat de meseria asta și mereu mi-am dorit să ajung polițist.

Citește și: Șeful IPJ Brașov a cerut să iasă la pensie, după scandalul avut cu agentul Marian Godină

Când o să aveți un copil, îl veți îndruma să aleagă această meserie?

M.G.: Când voi avea un copil, îl voi sprijini să aleagă exact ce își va dori el, așa cum au făcut și părinții mei cu mine. Sunt singurul polițist din familie și mi-am ales singur asta.

În cel fel v-a schimbat în vreun fel viața cartea ”Flash-uri din sens opus”?

M.G.: Evenimentele de după lansarea cărții m-au făcut să-mi dau seama că mai am multe de văzut și de învățat. Cred că această carte mi-a adus un plus de maturitate și mi-a îmbogățit mult experiența de viață.

Citește și: Parchetul Brașov așteaptă raportul IGPR în cazul polițistului Marian Godină

Ce spun șoferii pe care îi opriți în trafic și vă recunosc?

M.G.: Șoferii pe care îi opresc mă tratează cu mult mai mult respect și mă felicită.

Cât ați câștigat din vânzarea cărții și ce veți face cu acești bani?

M.G.: Sunt foarte sincer când spun că nu am avut timp să fac calcule și ar fi destul de greu acum. Oricum, cred că nu se gândește careva că din publicarea unei cărți poți deveni bogat și nici nu a fost acesta scopul meu, de aceea nici nu m-am gândit încă ce voi face cu banii.

Ce proiecte de viitor aveți?

 M.G.: Am învățat să nu îmi mai fac planuri pentru că dacă mi-ați fi pus această întrebare anul trecut, cu siguranță nu v-aș fi răspuns că îmi doream să public o carte, să am lansări prin toată țara, să se comande acea carte în mii de exemplare. Totuși, mi-ar plăcea să apară un volum doi al cărții Flash-uri din sens opus.

 

Marian Godină continuă să posteze întâmplări amuzante pe pagina sa de Facebook și pe blogul personal. 

Cu umor, el spune că este polițist de nouă ani, însă mama sa încă nu s-a obișnuit cu ideea. ”Sunt polițist de 9 ani. Numai mama nu s-a obișnuit cu asta, iar atunci când mă sună și îi zic că nu pot vorbi, că-s la poliție, mă intreabă ce-am făcut”, spune polițistul pe contul său de Facebook.

Tot de pe contul său de socializare aflăm că este prieten cu Părintele Constantin Necula. Cei doi au terminat același liceu. are și un prieten necuvântător. O prietena mai bine-zis. O cheamă Velvet și este prietena lui cea mai bună. Marian spune că ea l-a sprijinit moral la semnarea cărților. 

 

 

 

Cele mai citite

Lingușirea ca politică de stat

Din 20 ianuarie, liderii lumii au pășit pe scena geopolitică mondială, cu o combinație de precauție și curiozitate. Lingușirea, ca monedă de schimb, va...

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...

Victor Ponta, reacție după divorțul de Daciana Sârbu: „Mulțumesc de înțelegere”

Victor Ponta, fostul prim-ministru al României și candidat la alegerile prezidențiale, a confirmat divorțul de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Victor Ponta,...
Ultima oră
Pe aceeași temă