13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialInterviu cu fondatorul Galantom. Cine sunt cei care îi conving pe oameni...

Interviu cu fondatorul Galantom. Cine sunt cei care îi conving pe oameni să-și doneze evenimentele importante din viață

Câţiva tineri au creat în România o platformă unde oamenii pot să-și doneze evenimentele semnificative din viața lor, cum ar fi nunta, ziua de naștere, prima alergare. Miza este ca oricine să poată strânge foarte simplu, prin intermediul platformei online, bani pentru o cauză. De exemplu, dacă vrei să îţi donezi ziua de naştere, îi inviţi pe cei care urmau să-şi aducă daruri să doneze în schimb orice sumă prin Galatom, banii fiind direcţionaţi spre cauza aleasă. Din 2013 şi până acum s-au donat cu ajutorul platformei peste un milion de lei. Mult mai puțin decât pe platforme similare din alte țări, însă destul pentru a arăta că fenomenul ia amploare și în România. TOTB.ro a stat de vorbă cu Andrei Chirtoc, unul dintre cei trei fondatori ai acestei platforme.

I-am cunoscut pe cei de la Galantom când am folosit platforma lor pentru semimaratonul din Bucureşti, unde o echipă de 14 susţinători a alergat pentru a primi donații, ca TOTB să realizeze un proiect jurnalistic despre speciile amenințate din România. Fondatorii platformei investesc zilnic timp și entuziasm, dar nu iau comision din donațiile strânse, fiindcă vor ca toți banii să meargă la cauzele pentru care sunt strânși.

Din cine e formată echipa Galantom?

Galantom a fost a inițiat de mine, împreună cu Gabi Solomon și Constantin Negruț. Între timp ni s-au alăturat voluntari în echipă Claudiu Antal, care ne ajută cu partea de social media, Andreia Anghel și Ilinca Marcu, care își dedică o parte din puținul lor timp liber pentru a ne ajuta pe partea de comunicare. Cu toții mai facem și altceva în afară de Galantom. Eu și Gabi organizăm evenimente sportive, Constantin lucrează într-o corporație, Claudiu e student, Ioana și Ilinca lucrează în agenții de publicitate.

Ce e frumos la acest proiect este că din echipă fac parte oameni care reprezintă organizații diferite: eu și Constantin suntem fondatorii Asociației Envision. Gabi este unul din fondatorii People for Sport. Claudiu, Ilinca și Ioana sunt voluntari în diverse proiecte ale mai multor organizații. Cu toții suntem “propovăduitorii” ideii că între organizațiile nonprofit din Romania ar trebui să existe ceva mai multă deschidere, mai mult schimb de experiență și mai multă coalizare pe probleme comune, în locul spiritului concurențial, uneori dus la extrem.

Investiți foarte mult timp în proiectul Galantom. Care sunt satisfacțiile?

Suntem bucuroși că am pus pe picioare un proiect care aduce schimbare în bine pentru mulți oameni care au nevoie de ajutor și multe organizații care se luptă să îndrepte lucruri în România. Cu riscul de a folosi un clișeu, este foarte adevărat că a fi parte din schimbările pe care ți le dorești în jurul tău te împlinește. Galantom a devenit pentru mine pastila de optimism de dimineață. Îmi place, când beau cafeaua, înainte să citesc știrile, să citesc povestea sau motivația unui om frumos care alege să susțină o cauză, devenind fundraiser pe Galantom. Nu o sa vă dau niciun exemplu, tocmai pentru a vă face curioși să intrați pe Galantom și să citiți chiar voi poveștile lor.

Dați-mi exemple cu câteva dintre proiectele voastre favorite înscrise pe Galantom.

Îmi plac organizațiile care prin proiectele lor arată ca oricine se poate implica. Oricine poate să devină fundraiser, deși unora li se poate părea la început mai greu. Chiar dacă nu eşti neapărat pasionat de sport, nu ești maratonist sau ciclist dornic de performanță, îți poți dărui măcar o dată ziua de naștere, ai o pasiune pe care o poți dărui sau poți renunța 30 de zile la fumat pentru a ajuta un copil care are nevoie de bani pentru o operație, de exemplu. FUNDraising-ul poate deveni FUNraising si chiar poate da activităţilor care ne fac plăcere o valenţă caritabilă. Avem exemple de organizaţii care au strans fonduri prin Galantom organizând concursuri de Catan sau de Karaoke, seri de sand-up comedy sau chiar tabere de public speaking.

Cum v-a venit ideea de a lansa Galantom? V-ați inspirat după un model anume?

În 2012, Gabi a implementat o platformă de donații pentru participanții la Transmaraton. A mers nesperat de bine și s-au strâns peste 124.000 RON. Eu reprezentam atunci una dintre cauzele beneficiare și am fost foarte mulțumit de platformă și de colaborarea cu Gabi. Amândoi știam că există un gol în zona de fundraising peer to peer online la noi. Multe organizații făceau deja fundraising peer to peer prin evenimente sportive și nu numai, dar nu exista un instrument online. Foarte mulți oameni strângeau deja fonduri voluntar pentru cauze în care credeau. În 2013, ne-am reîntâlnit și am decis să creăm o platformă care să umple acest gol, să vină în spijinul organizațiilor și să îi facă cunoscuți pe toți acei oameni care aleg să se implice prin fundraising voluntar.

Nu avem pretenția că am inventat noi roata. Fundraising peer to peer online se face de mult timp în alte țări din vest și nu numai, pe acest model. Înainte să ne apucăm de treabă, ne-am uitat la mai multe platforme din afară, dar cred că modelul principal a fost justgiving.com. Ce am încercat să facem noi a fost să adaptăm modelul la contextul din România și la posibilitățile de implementare disponibile la noi.

Citiţi interviul integral pe TOTB.ro

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă