1 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialInternetul de banda larga prinde viteza

Internetul de banda larga prinde viteza

Vremurile cand conexiunile la internet aveau viteza melcului au apus. In Constanta, aproape toti utilizatorii s-au orientat spre provideri care ofera o banda larga de acces. In ultimii ani, pentru acest tip de conexiuni pretul a scazut considerabil.
Acum cativa ani, conexiunile de mare viteza la internet erau numai apanajul firmelor cu multi bani. Utilizatorii casnici, dar si intreprinderile mici si mijlocii foloseau conexiuni de tip dial-up, care avea cel putin doua probleme majore: erau scumpe si instabile. Pe de o parte, facturile telefonice erau destul de piperate, pe de alta parte nu aveai nici o clipa siguranta ca serviciul functioneaza atunci cand ai nevoie. De atunci insa concurenta de pe piata a facut ca preturile sa devina din ce in ce mai mici, astfel incat internetul de mare viteza a inlocuit aproape in totalitate vechiul dial-up.

Primul pas: retelele de cartier

Pentru ca serviciile oferite erau prohibite pentru oamenii cu venituri medii, tineri intreprinzatori au venit cu ideea crearii asa-numitelor retele de cartier. Principiul este simplu: o persoana inchiriaza o linie garantata de la un provider si, la randul sau, imparte semnalul la mai multi vecini. Asfel s-a ajuns ca utilizatorii finali sa beneficieze de acces la internet, indiferent de ora, traficul fiind nelimitat. Pretul la care sunt oferite astfel de servicii difera in functie de numarul utilizatorilor din retea, fiind cuprins, in general, intre 15 si 40 de lei pe luna. Aceasta este si cea mai raspandita metoda de conectare la nivelul municipiului Constanta. De altfel, potrivit unei statistici realizate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii, peste 90% din totalul conexiunilor in banda larga sunt realizate pe suport de cablu coaxial.

Concurenta, in crestere

In ultimele luni, providerii importanti din municipiul Constanta au venit cu o serie de oferte importante, menite sa „spulbere” concurenta. Astfel, compania RDS propune internet de mare viteza, pe suport de fibra optica, incepand de la 9 $/luna, in care este inclus un trafic de 4 Gb, cu viteza garantata. Ce depaseste acest trafic nu se plateste, dar viteza nu mai este garantata. In plus, compania ofera gratuit primele trei luni de abonament si se angajeaza sa instaleze reteaua in maximum cinci zile lucratoare. Nu va bazati insa pe acest lucru, pentru ca este probabil ca echipele sa depaseasca acest termen.

ADSL sau 2048 kbps

Unul dintre cei mai noi provideri de pe piata este compania Romtelecom, care a cucerit o buna parte din clienti prin oferta ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line). Caracteristica acesteia este ca permite conexiunea prin linia telefonica, viteza putand ajunge si la 2048 kbps, adica de aproape 40 de ori mai mare decat solutia dial-up. In plus, pentru eficientizare, largimea de banda oferita la download este diferita si mai mare fata de cea pentru upload. In plus, obtii spatii de cate 100 MB pentru a-ti gazdui casuta de e-mail si pagina web. Tariful pentru un abonament ADSL Express 2048 este de 79 euro/luna, la care se adauga taxa de instalare, de 40 de euro. Daca vi se pare prea scump, puteti opta pentru produsul Romtelecom iP FIX, care asigura conectivitate IP si o banda garantata de la 64 pana la 2048 kbps. Tarifele sunt negociabile in functie de clauzele contractuale.

Viitorul apartine serviciilor integrate

Specialistii in IP anunta de pe acum disparitia conexiunilor de tip dial-up. Concurenta tot mai acerba de pe piata va duce la oferte din ce in ce mai atractive pentru utilizatori, fie persoane fizice sau juridice. Chiar daca preturile la abonamente nu vor mai scadea in mod substantial, acestea vor include diverse facilitati. Si in acest moment providerii de internet din Constanta ofera servicii „la pachet”, in care sunt incluse internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa. Cu timpul, este de asteptat ca ofertele sa garanteze un trafic mai ridicat la viteze mari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă