2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialInterioarele albe între avantaje şi dezavantaje

Interioarele albe între avantaje şi dezavantaje

Pe unii decorurile puternic colorate îi energizează și atunci preferă, de exemplu, pereți vopsiți în culori diferite, acestea fiind suprafețele cele mai mari din încăperi. Alții simt mai mult nevoia de liniște, de puritate și, în acest caz apelează la culori pastelate sau neutre, cum este bejul. Totul depinde de personalitatea locatarilor precum și de stilul de viață al familiei. Totuși, în continuare multe locuințe sunt zugrăvite în alb, chiar și exteriorul. Mai cu seamă la interior albul se menține în topul preferințelor. Această opțiune prezintă numeroase avantaje, dar și dezavantaje. De aceea, pentru a ști dinainte ce avantaje avem dar și la ce ne expunem atunci când luăm decizia alegerii acestei culori, ne-am adresat unui specialist, arh. Mihaela Popa, care ne-a împărtășit numeroase idei și sfaturi pe această temă.

Albul simbolizează puritatea şi energia. Este o non-culoare ce are potenţialul de a modifica orice culoare din spectru, reprezentând o alegere excelentă pentru noi începuturi. Folosim albul în viaţa noastră – în vestimentaţie, accesorii, design de interior – atunci când ne dorim să ştergem dezordinea şi obstacolele, să ne purificăm gândurile şi acţiunile, dar şi să ne reîmprospătăm mintea.

Dacă ai decis să utilizezi numai alb în amenajarea interioară, trebuie să mizezi pe texturi şi materiale, iar dacă vrei să o înviorezi, îţi recomand să apelezi la accente în culori tari. În momentul în care îşi decorează apartamentul de mici dimensiuni, cei mai mulţi optează pentru alb deoarece creează senzaţia de spaţiu mărit, de luminozitate. Acest aspect este cât se poate de real, însă, atenţie, dacă nu foloseşti albul aşa cum trebuie sau îl dozezi în exces, fără accente de culoare, spaţiul respectiv se va transforma într-un loc rece şi neprimitor. Din păcate, clişeul că albul reflectă lumina şi oferă prospeţime unui interior face ca această non-culoare să devină, în final, o soluţie simplă, plictisitoare şi neinspirată, dacă nu ţii cont de modalitatea în care trebuie să-l utilizezi.

Pentru că denotă eleganţă şi rafinament, albul nu este potrivit pentru oricine. De pildă, nu îţi sugerez să optezi pentru un interior alb dacă pe tine te defineşte sportul sau dacă nu te regăseşti deloc în tendinţele momentului. Interioarele albe sunt catalogate ca fiind foarte pretenţioase, mai ales dacă în casa ta există şi animale de companie sau copii. Dacă însă alegi materialele şi finisajele potrivite, rezistente la impact şi pete, te poţi bucura din plin de frumuseţea unui decor alb.

Tipuri de alb

În funcţie de tipul de alb la care apelezi, poţi evidenţia anumite elemente din jur. Albul mat, spre exemplu, se potriveşte perfect pentru stilul romantic. Cu un aspect antic, albul mat „cere” mobilier masiv şi linii organice. Albul strălucitor, în schimb, este mult mai rece şi reprezintă alegerea ideală pentru un interior ultramodern. Tonurile lucioase, precum oţelul, porţelanul sau MDF-ul, constituie ingredientele perfecte pentru o atmosferă pretenţioasă.

Când alegi albul, ar fi bine să iei în calcul culoarea mobilierului, pentru că întotdeauna pereţii albi o vor reflecta. Asta înseamnă că o canapea roşie va da peretelui alb din spatele ei o tentă de roz. Trebuie să acorzi o atenţie deosebită şi punctelor cardinale spre care sunt îndreptate ferestrele – o cameră albă, luminată dinspre nord, va părea gri; dinspre vest, va avea tente de oranj, iar dinspre est, de roz sau lila.
Atenţie, albul evidenţiază defectele pereţilor! Evită să-l foloseşti în zonele intens circulate şi utilizează-l cu tentă de albastru dacă vrei un look curat şi proaspăt. Cu cât cauţi mai mult, cu atât îţi vei da seama că poţi găsi o mulţime de combinaţii. Accentele cromatice pot schimba radical rezultatul final. Pentru a găsi albul corect, nu e suficient să iei în calcul doar nuanţa lui, ci şi alte aspecte, cum ar fi umbrele, contrastul, stilul şi contextul.

 

Cele mai citite

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...

Mesaj important pentru românii care se îndreaptă către Portugalia în perioada 24 decembrie – 1 ianuarie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenționează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Portugalia despre disfuncționalitățile logistice în gestionarea bagajelor pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă