Marmoleumul este un fel de descendent al clasicului linoleum si reprezinta una dintre cele mai recente inventii din sfera produselor ecologice destinate placarii pardoselilor.
Marmoleumul este de ceva timp popular in tarile occidentale, fiind cautat in special datorita diversitatii de culori si texturi care il fac integrabil in orice tip de amenajare. Compozitia acestuia este naturala – iuta, rasini naturale, scoarta de stejar de pluta etc., ceea ce il recomanda ca pe un excelent material hipoalergenic, potrivit mai ales pentru camerele copiilor. Datorita rasinilor naturale din compozitie, suprafata unei pardoseli placata cu marmoleum contine mai putine bacterii daunatoare decat alte tipuri de invelitori.
Marmoleumul se remarca si prin alte calitati: are rezistenta crescuta la foc (in compozitia marmoleumului se gaseste pluta, recunoscuta pentru calitatile sale ignifuge), este calduros si se gaseste intr-o gama foarte variata de culori si nuante. In prezent, este disponibil in peste 100 de culori si aproximativ 2.000 de nuante. Spre deosebire de linoleum, care isi pierde in timp din desen si culoare datorita uzurii, marmoleumul are desenul imprimat in profunzime, pe toata grosimea. Prin urmare, isi va pastra culoarea initiala si dupa o folosire intensa, timp indelungat.
Trebuie mentionat ca acest material se intretine usor, este rezistent la patare si suporta greutati mari, de pana la 160 de kg pe centimetru patrat. Nu in ultimul rand, pretul este accesibil, fiind considerat mai ieftin decat parchetul laminat de calitate.
Montare
Marmoleumul se gaseste atat sub forma de rulou, cat si sub forma de dale, cu ajutorul carora se pot crea o multime de combinatii cromatice. Montarea este asemanatoare cu a linoleumului: se aplica pe suprafete perfect plane, cu ajutorul unui adeziv special.