Joi, bursa romaneasca a continuat sa scada, insa de o maniera mult mai moderata. Cei mai multi dintre indici s-au depreciat cu circa 1%, iar lichiditatea tranzactiilor a coborat din nou la nivelul de 2,6 milioane euro cu care am fost atat de obisnuiti in luna decembrie.
In general, putem spune ca interesul investitorilor s-a diminuat dupa doua zile consecutive de tranzactionare ceva mai intensa. Pentru a avea imaginea completa, merita sa amintim ca, la mijlocul anului 2007, pe bursa se tranzactionau circa 20 milioane de euro in medie pe zi, dupa care rulajul a scazut gradual la aproximativ 10 milioane de euro in a doua parte a anului 2008. In ultimele doua luni din 2008, activitatea de tranzactionare a cunoscut un nivel aproape derizoriu, de 2,5-3,5 milioane de euro pe zi.
Actiunile-vedeta din primele doua zile ale anului, respectiv Rompetrol Rafinare Constanta si Rompetrol Well Services, s-au corectat abrupt. Dupa doua sedinte consecutive de plus 15%, inca de miercuri titlurile PTR au inceput sa scada mai semnificativ. Pentru actiunile RRC cresterea a continuat si miercuri, insa cu numai 6%, pentru ca joi ambele companii din grupul Rompetrol sa piarda circa 10% sau chiar mai mult. Reamintim ca ceea ce a pus in miscare titlurile Rompetrol cu o asemenea viteza a fost anuntul QVT Fund, care solicita grupului kazah, actionar majoritar al Rompetrol Group N/V Olanda, sa efectueze o oferta publica de preluare a Rompetrol Rafinare Constanta, avand in vedere ca, preluand compania olandeza, indirect aceasta echivaleaza cu o schimbare a proprietarului, inclusiv in cazul subsidiarelor din Romania.
Deocamdata arbitrul pietei de capital din Romania, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, nu si-a exprimat public opinia in aceasta speta. Actiunile Banca Transilvania, care miercuri se reluasera la tranzactionare dupa o pauza extrem de indelungata, necesara pentru consolidarea valorii nominale, au crescut joi cu 3,64%, pana la nivelul de 1,14 lei pe actiune.
Pe sectorul SIF-urilor am avut o evolutie mixta. SIF1 si SIF2 au urcat cu 0,8%, in vreme ce SIF4 a scazut cu 3%, iar SIF3 si SIF5 au pierdut 2%, respectiv 0,8%.
Merita remarcat faptul ca, joi, valoarea tranzactiilor cu obligatiuni a depasit-o din nou pe cea a schimburilor de actiuni.