-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Viceprimarul din Miercurea Ciuc: ”Și de aceea am dat drumul la...

INTERCEPTĂRI. Viceprimarul din Miercurea Ciuc: ”Și de aceea am dat drumul la asta, ca să primim şi noi de aici 30 de mii lei, nu?”

Viceprimarul din Miercurea Ciuc, Szoke Domokos, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și instigare la fals, a abuzat de funcția pe care o deține pentru a semna contracte ce favorizau oferta de achiziție publică depusă de S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din Bucureşti, conform rechizitoriului DNA.

Astfel, Szoke Domokos, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse pentru procedura de achiziţie publică aferentă anunţului de participare publicat în SEAP nr. 129155 din 26.08.2011, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L., din Bucureşti, avându-l ca asociat şi administrator unic pe Olteanu Ion. Mai mult, viceprimarul a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru suprafaţă de teren mai mare decât cea reală.

Citește și: DEZVĂLUIRI din rechizitoriul primarului din Miercurea Ciuc. Intervențiile vicepreședintei UDMR pentru extinderea sediului de partid

”Procedura de achiziţie publică a fost derulată pentru atribuirea unui contract de lucrări având ca obiect „Amenajare zona verde str. Ret” (tip procedură „licitaţie publică”, criteriu de atribuire „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, în valoare estimată de 1.320.170 lei), obiectiv de investiţii co-finanţat din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, prin contractul pentru finanţare nerambursabilă nr. 231/N din 25.05.2011, încheiat între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi administraţia locală Miercurea Ciuc în cadrul „Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”. se arată în rechiztoriul DNA.

Anchetatorii au descoperit că finanţarea obiectivului de investiţii a fost iniţiată în baza unui studiu de fezabilitate întocmit de S.C. ECO HORTICULTURA S.R.L. (C.F. 10204555), din Bucureşti, avându-l printre asociaţi şi administratori pe Olteanu Ion. Studiul de fezabilitate a fost aprobat la nivelul administraţiei locale prin H.C.L. Miercurea Ciuc nr. 143 din 25.09.2009.

Citește și: Primarul și viceprimarul din Mircurea Ciuc, trimiși în judecată pentru ABUZ în SERVICIU

Prin raportul procedurii de atribuire nr. 11679 din 23.09.2011, semnat şi aprobat de către Szoke Domokos, achiziţia publică a fost atribuită în favoarea singurului ofertant, S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. Ulterior a fost încheiat contractul de lucrări nr. 533 din 03.10.2011, în valoare de 1.035.327,52 lei, cu privire la lucrări pentru un teren în suprafaţă de 184.500 m2, supradimensionat de 100 de ori faţă de documentaţia tehnică aferentă proiectului, referitoare la suprafaţa de 1.845 m2.

În concret lucrările au constat în degajarea de deşeuri şi corpuri străine a zonei verde şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, a unui loc de joacă pentru copii, a unor bănci, măsuţe, plantarea câtorva flori şi arbori. Proiectul de execuţie a lucrărilor aferente obiectivului de investiţii a fost efectuat tot de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L., în baza contractului de servicii nr. 309 din 27.06.2011, încheiat cu administraţia locală Miercurea Ciuc, se arată în rechizitoriul citat.

După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

Astfel, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu cu ocazia atribuirii, viceprimarul din Miercurea Ciuc a prejudiciat bugetelor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Municipiului Miercurea Ciuc cu minim 188.011 lei. Practic, Szoke Domokos, în calitate de preşedinte de comisie, a avizat contractul „Amenajarea zona verde str. Ret”, referitor la efectuarea de lucrări de amenajare, pentru o suprafaţă de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală de 1.845 m2.

Practic, contractul a vizat, printre altele, degajarea terenului de corpuri străine şi deşeuri, în acte fiind menţionată o suprafaţă de 100 de ori mai mare faţă de cea reală. Doar cu privire la aceste lucrări efectuate pentru suprafaţa reală de 1.845 m2 s-a cauzat un prejudiciu de 188.011 lei, constând în preţul solicitat şi primit pentru degajarea de deşeuri pentru teren inexistent în realitate.

Executantul a întocmit deviz pentru 189.910 lei aferent lucrărilor pentru curăţarea a 184.500 m2, în condiţiile în care, conform actelor pe care le-a depus pentru lucrările de degajare deşeuri, pentru suprafaţa reală de 1.845 m2 valoarea serviciilor era de 1.899 lei.

La data de 16.06.2014, Szoke Domokos a purtat un dialog ambiental cu Szakas Laszlo, dirigintele de şantier pentru lucrările de la Parcul Ret. Cei doi au discutat despre neregulile constatate de Curtea de Conturi cu privire la plăţile efectuate pentru lucrările din Parcul Ret.

Redăm mai jos discuția dintre cei doi:

Szoke Domokos: Şi problemele acolo ar putea să înceapă când ei ar crede, eventual, că noi ne-am înţeles cu o firmă.

Szakacs Laszlo: Aaaa…

Szoke Domokos: Și de aceea am dat drumul la asta, ca să primim şi noi de aici 30 de mii lei, nu? Sau ce ştiu eu, cât la sută obişnuiesc să se dea, 10 % sau 20% sau 30, înţelegi, şi dacă noi îi apărăm mult pe ei putem chiar deveni suspecţi.

Szakacs Laszlo: Aaaa…

Szoke Domokos: Că noi de aceea îi apărăm ca ei să nu divulge după aceea că ce ştiu eu, şi noi am primit atât. Deci asta…

Szakacs Laszlo: Îhî… Szoke Domokos: ăă, nu vreau să-i apăr prea tare, pentru că pe de o parte nici nu am ce, iar pe de altă parte voi deveni prea dubios dacă încep să-i apăr, aşa că şi eu spun că suntem oameni, că s-a făcut o greşeală.
 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă