22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechDEZVĂLUIRI din rechizitoriul primarului din Miercurea Ciuc. Intervențiile vicepreședintei UDMR pentru extinderea...

DEZVĂLUIRI din rechizitoriul primarului din Miercurea Ciuc. Intervențiile vicepreședintei UDMR pentru extinderea sediului de partid

Numele vicepreședintei executive al UDMR, Csillei Hegedus, apare în rechizitoriul în care primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și conflict de interese. Numele acesteia este menționat în declarația pe care șeful Direcției Județene pentru Cultură Harghita, Laszlo Bakos a dat-o în calitate de martor.

Bakos le-a povestit anchetatorilor cum Csilla Hegedus i-a dat ordin să emită un aviz favorabil pentru extinderea sediului filialei din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia, proiect ce era susținut și de primarul Raduly.

Citește și: Primarul și viceprimarul din Mircurea Ciuc, trimiși în judecată pentru ABUZ în SERVICIU

“Acest martor a relatat că pentru emiterea avizului favorabil nu erau îndeplinite condițiile legale, însă a primit ordin de la Hegedus Csilla, care în acea perioadă era secretar de stat în cadrul  Ministerului Culturii și practic l-a obligat să dispună întocmirea avizului pentru lucrările de construcție la sediul din Miercurea Ciuc al Universității Sapientia. Deși proiectantul nu a efectuat niciuna din modificările indicate de specialistul în protecția monumentelor istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Harghita și de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Brașov, prin dispoziția nr. 47/11.06.2014 a directorului  Direcției Județene pentru Cultură Harghita, emisă fără nici un fel de considerent tehnic, ci exclusiv în baza solicitării secretarului de stat al Ministerului Culturii, așa cum se arată în motivarea dispoziției, s-a ordonat întocmirea avizului favorabil din 11.06.2014”, se arată în rechizitoriu.

Mai mult, Laszlo Bakos a amintit, în declarația sa, date referitoare la legăturile dintre firma Multinvest Târgu Mureș, care a asigurat proiectarea construcției, și Csilla Hegedus.

În ceea ce privește avizul pe care în cele din urmă l-a eliberat, Laszlo Bakos a invocat relația de subordonare instituțională față de Csilla Hegedus.

“În acord cu declarația martorului Bakos Laszlo, în sensul relațiilor de subordonare în care s-a aflat la emiterea dispoziției pentru  întocmirea avizului, Ministerul Culturii a precizat că Hegedus  Csilla a exercitat funcția de secretar de stat în cadrul ministerului, de la data de 27.03.2014 până la data de 24.11.2014, când a devenit ministru și pe parcurs, pentru o scurtă perioadă, viceprim-ministru”, se mai precizează în rechizitoriu.

În document este prezentat și un fragment din dispoziția nr. 47/11.06.2014, în care este menționată intervenția secretarului de stat Csilla Hegedus: “(…) urmare a solicitării cabinetului secretarului de stat al Ministerului Culturii, în calitate de director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură Harghita dispun compartimentului de specialitate să elibereze avizul favorabil”.

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu pentru abuz în serviciu și conflict de interese, potrivit unui comunicat DNA. 

Totodată, procurorii anticorupție au dispus și trimiterea în judecată în stare de arest la domiciliu a viceprimarului Domokos Szoke, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru  altul un folos necuvenit, (4 infracțiuni) și instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că în septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, Robert-Kalman Raduly a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.

Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor existente între Raduly și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective.

Mai mult, în perioada 2007 – 2011, Raduly și Szoke, în calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional.

Actele întocmite de S.C. Topo Service S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate.

De asemenea, în cursul anului 2014, Domokos Szoke, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

La data de 22 iunie 2014, viceprimarul a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale inițiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliu Local.

În acest sens, Szoke a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidenţă a patrimoniului, concesionări şi închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicţia subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut.

Ulterior, la data de  02 iulie 2014, viceprimarul cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăţi comerciale.

De asemenea, în cursul anului 2011, Szoke, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. Garden Center Grup S.R.L. din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren de 100  mai mare decât cea reală.

În perioada 2014 – 2015, cei doi au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea primăriei, pentru a se deplasa  strict în interes personal, de la domiciliul lor din Miercurea Ciuc,  în diferite locații din țară.

Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituției publice.

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Raduly Robert – Kalman și Szoke Domokos.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...
Ultima oră
Pe aceeași temă