19.3 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. "Pulifricii" ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, cărau banii cu mașina la casele...

INTERCEPTĂRI. “Pulifricii” ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, cărau banii cu mașina la casele de schimb valutar. Mita totală: 2.000.000 euro

UPDATE Primarul orașului Slatina, Minel Florin PRINA, a fost arestat la domiciliu, iar Petruț ȘUȘALĂ, director al unei firme care aparține primăriei și coordonatorul altor firme prin care s-au spălat milioane de euro și  s-a făcut evaziune fiscală,  a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile de instanța Înaltei Curți.

Cea mai mare parte a banilor a ajuns cu sacoșa la ministrul Finanțelor, Darius VÂLCOV, iar o mică parte în renovarea Hotelului City Slatina. Banii proveneau din sumele alocate contractelor pentru realizarea proiectelor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare în municipiul Slatina și în orașele Drăgănești-Olt și Piatra Olt. 

Primarul PRINA mai are la activ o condamnare cu suspendare la 4 ani închisoare, tot pentru fapte de corupție.

——

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, apare în referatul prin care procurorii DNA cer arestarea actualului primar al orașului Slatina, Minel Florin Prina. Arestarea este decisă de Înalta Curte deoarece în dosar s-a început urmărirea penală și față de ministrul Vâlcov. În referat apar multe interceptări care îl indică drept autor principal pe actualul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, de la care administratorii unor firme de carton, denumiti de ministru “pulifrici”, primeau ordine să scoată bani pe acte fictive, să le schimbe la case de schimb valutar și apoi să-i predea sumele. Mita totală care a ajuns la Vâlcov este de două milioane de euro. Ministrul este urmărit penal pentru că a săvârșit faptele în calitate de primar, dar nu poate fi arestat fără avizul Parlamentului.

Potrivit procurorilor, în perioada 20010-2013, Vâlcov a luat mită circa 2.000.000 de euro de la patronul Tehnologica Radion, Theodor Bernea, arestat în alt dosar, precum și de la alte firme.

Banii reprezentau 20% din lucrările pe care Bernea le-a obținut  cu sprijinul lui Vâlcov  în Slatina, Scornicești,Piatra Olt și Drăgănești. Schema de sifonare  banilor a continuat și după 2012, când Vâlcov a ajuns parlamentar PSD.

După ce Vâlcov a plecat de la Primăria Slatina și apoi a devenit parlamentar PSD, schema smecheriilor a fost preluată de Minel Florin Prina, fost viceprimar, devenit primar. Vâlcov a continuat să ia bani și după ce nu a mai fost primar. După ce Bernea a avut problem financiare la Tehnologica, pe fir au fost introduse alte firme, pentru a se scoate bani pe acte false și lucrări fictive.

După reținerea lui Bernea,  Seviciul Antifraudă a demarat un control, iar administratorii firmelor fantomă au intrat în panică deoarece riscă să înfunde pușcăria pentru că au furat pentru alții.

DNA cere acum arestarea primarului Prina și a directorului unei firme ce aparține primăriei, dar și coordonatorul unul lanț de alte firme prin care s-au evazionat și spălat bani,  Petru Șușală.  Ceilalți administratori ai lanțului de firme au dat declarații complete și sunt cercetați sub control judiciar.

Între firmele implicate în circuit, după ce la Tehnologica au apărut problemele financiare,  se află Plus Confort, MKS, CAFIN, ACETI, SPOTLESS etc. Dosarul are ca probe denunțuri, interceptări, documente.

După ce a fost arestat patronal Tehnologica Radion, Theodor Berna, la fimele cu care a derulat contractile fictive au venit controale. Berna ar fi făcut denunț, spun sursele României Libere.

Evident că administratorii firmelor implicate pentru sifonarea banilor către Vâlcon și Prina au fost monitorizați, interceptați

INTERCEPTĂRI. Relatări ale inculpaților – administratori de firme – despre controlul financiar și despre cum sunt obligați să răspundă penal pentru că au furat pentru alții.

Se primeau de la buget bani pentru anveloparea, repararea blocurilor sau pentru realizarea proiectelor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare în municipiul Slatina și în orașele Drăgănești-Olt și Piatra Olt. , iar o parte din bani mergea spre VÂLCOV, drept mita , alta spre reamenajarea unui hotel, după cum ar rezulta din interceptări.

Interceptare din data de 24.02.2015:

„TIMOFTE PETRE BOGDAN ( administratorul firmei lui Șușală) : Ca să vezi ce mi-au oprit. Când m-am dus, m-am dus, aşa, cu teancu’ de dosare. Ce-au scos de acolo? Contractu’ cu MKS! Contractu’ cu PLUS CONFORT! Contractu’ cu CAFMIN, contractele cu …[neinteligibil]…, contractele cu ACETI. Atât! Nimic altceva. (…)  Eu sunt asociat şi director general. Cu funcţii depline, cu împuterniciri, eu am semnat tot. Trebuia să spun: „Doamnă!”  zic: „Ce să vină aia, că aia nu ştie nimic. Vă spu, eu sunt administrator de fapt.” Da?”

…[…]…

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: Să trecem la CAFMIN. Şi ăla a venit exact… ăla a venit exact în timp ce eu… când mă apucasem cu CAFMIN-u’. Înţelegi? La CAFMIN eu îl visam, că era simplu, două facturi, ştiam exact ce luasem de la el, ce [cuvânt obscen].

MOCANU MARIAN ALEXANDRU ( adminsitrator firmă din lanțul evazionist): Da’ ăla, ce dracu ai luat de la el?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: De la ăla am luat de 10 miliarde în acte, care   i-am achitat. Mi-a facturat şi i-am plătit. De trei ani de zile. 10 miliarde.  Am luat betoane şi armătură pentru blocuri. „A, pentru blocuri? Ale cui sunt blocurile? Ale lui ACETIACETI?! Şi are şi colo, şi colo. Aa, O.K.! Haideţi că o să-l luăm şi pe ACETI.” Aşa! „Şi unde aţi luat betoanele?” Ce puteam să zic: „Doamnă, sunt puse în operă. Sunt în lucrare, aşa.” „Şi aţi facturat către ACETI?”

…[…]…

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Deci, relaţia cu M.K.S.…

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Relaţia cu PLUS CONFORT, relaţia cu ACETI, relaţia cu CAFMIN şi relaţia cu SPOTLESS.”

…[…]…

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: Tu nu apari cu materiale de 1 miliard cum am cumpărat, cu termosistem de atâţia bani! Ai înţeles?!”

…[…]…

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: După aia am ieşit cu LUCI, m-am dus cu el la CITY, am scris exact ce am declarat acolo, el veni acuma, la fel, să se întâlnească cu șefu. Eu i-am spus decât atât… „Mă, mânca-ţi-aş…!”

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Stai, că m-ai pierdut. Mai zi o dată!

TIMOFTE BOGDAN PETRE: M-am întâlnit cu LUCI la CITY. A scris şi el pe foaie tot ce-am… întrebările care mi le-a pus ăia, răspunsurile, toate ce au luat, ce cutare, ce am mai vorbit adiacent şi de ce era scris acolo, dacă nu s-au scris toate… Aşa! Deci, acolo mai era în spatele lu’ …[neinteligibil, vorbeşte în şoaptă]… să se întâlnească cu DARIUS… cu [cuvânt obscen] ălalalt.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cu DARIUS?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da!„

…[…]….

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: Păi, cum? Cum? Exact aşa i-am spus:           „Mânca-ţi-aş [cuvânt obscen] ta, fii atent aicea. Dacă e nevoie mă chemi şi stăm de vorbă cu DARIUS în faţă şi eu i spun în faţă. Mânca-ţi-aş gura! Poţi să mă pui, să aşa… să torni sarea acolo, nu zic nimic, da’ gândiţi-vă! Am doi copii, fraţilor!” Şi mai spun o treabă: „Vai morţii mei!” Că mai este şi vorba aialaltă: Da, mă, am făcut, da’ barem… Mânca-v-aş!„

…[…]…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cine? Vorbeai tu cu LUCI şi el îţi zicea?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: LUCI! Da, da! Că sunt alţii care gândesc pentru noi şi ştiu ei ce au de făcut”.

…[…]…

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Bă, da’ când… când ţi-am… când ai primit banii de la M.K.S., că a fost, nu mai ştiu, 1 milion două sute patruzeci,          1 milion trei sute

TIMOFTE BOGDAN PETRE: 1 milion trei sute!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Ăia toţi s-au dus în hotel?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Păi, da, mă, ce dracu’ să fac eu cu…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: [oftează] Păi, era o poveste cu… a încasat PLUS CONFORT de la TEHNOLOGICA în perioada aia şi să-mi bag [cuvânt obscen] în ea de treabă, fix în perioada aia eu ţi i-am dat ţie în BOGMAR cu lucrările [cuvânt obscen] mele şi după aia toate s-au dus în hotel.

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Toate s-au dus în hotel, pentru că… pentru că  şi din ACETI, ce mi-a dat ACETI am băgat în hotel. ACETI mi-a dat pentru blocurile şi noi băgam în partea astalaltă. Ai înţeles?”

…[…]…

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: 450 de miliarde… de milioane. 1 miliard o sută ştii unde sunt? Sunt băgaţi în ACETI. Deci, după ce că eu în toată perioada asta am trăit cu salariu’… şi munca mea, păi, mi-o luaţi şi pe aia, mă, să moară mama? Şi îi zic lui LUCI: „Măi, nene, aia-i şmecheria mea, e munca mea, e riscu’ meu, e stresu’ meu, e şmecheria mea Ăia-s banii mei!” „Păi, nu poţi să-i scoţi, că trebuie să plătim datoriile din urmă.” „Păi, stai mă, puţin! Cu banii mei… ei vin cu banii…”.

…[…]…

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: Te rog frumos, ALEX… Nu, nu, nu zic! Eu când mă întâlnesc cu DARIUS, eu îi spun în faţă. „Mânca-ţi-aş [cuvânt obscen] ta… Îţi mănânc… Merg până în pânzele albe!” Da? „Spune-i exact ce faci… dar decât atât… să nu mă duc acolo, frate… că las doi copii acasă… şi nevastă.”

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Că?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: „Că las doi copii acasă şi nevastă.”

…[…]…

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Nici nu vreau să mă gândesc câte ai făcut tu acolo şi ce creditare ai şi tu în BOGMAR-u’ ăla, în [cuvânt obscen] mea.

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Vai de capu’ meu! Vai de capu’ meu!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Mult?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Vai de capu’ meu! Mult!”

…[…]…

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: De ce nu i-ai mai plătit lui CAFMIN? Ai 10 miliarde în 3 ani? De ce nu ai mai plătit?”

         …[…]…

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: Bă, nu vezi că-i clar? Cineva, care au făcut…  Ăştia sunt nişte pulifrici, cum îmi zice mie DARIUS. Aşa îmi zice mie, pulifirici.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Aşa îţi zice DARIUS? Pulifirici.

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da! Da…”

…[…]…

Darius Vâlcov le-a dat indicații “să se ține bine”, să nu vorbească

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: M-a lăsat pe mine şi s-a dus repede la DARIUS. Şi i-ar fi zis DARIUS

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: La DARIUS?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Păi, şi?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Cică ar fi zis DARIUS: „Bă… Să se ţină tare…” Şi ăsta a spus: „La ce dracu’ să se ţină tare, mă, că nu ştie nimic acolo?”  Şi ă… să nu treacă de ăştia, de Antifraudă, că are el pe ăla, îl cumpără pe ăla de sus care e la Antifraudă. Ceva de genu’ ăsta. O fi aşa, mi-o fi zis mie să mă liniştesc…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi sincer, te te întreb: te linişteşti?”

         …[…]…

„TIMOFTE BOGDAN PETRE: Următoarele… urm… Următoarele întrebări ăstea sunt: „Bă! Ia spuneţi, mă, voi că v-am şi analizat. Ştiu cine sunteţi, ai cui sunteţi, ce aveţi pe numele vostru, sunteţi vai morţii voştri. O.K.! Cine e, mă?” Asta vor să ajungă, la DARIUS şi la MINEL. „Cine sunt, mă?”

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: La MINEL?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: „Cine v-a învăţat, mă, pe voi să faceţi aşa, că voi nu ştiţi, daţi-vă dracu’?” „Păi domnule, că să vezi…” De unde… Da’ te întreabă simplu: „De unde ai tu BOGDANE şi ALEX banii ăştia?”

…[…]…

Ca să nu fie interceptați, Darius Vâlcov se întâlnea cu executanții săi în CIMITIR pentru a da indicații și a-i asigura că , în caz de ceva, ia totul asupra sa

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi? Se duce el la puşcărie?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi zice… Şi zice că ar fi zis DARIUS săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în BUCUREŞTI, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Îm?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi zice că ar fi zis DARIUS: „Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…”, cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă… „Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu’ aşa.”

         …[…]…

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Decât atâta i-am spus aseară când m-am despărţit de el şi o să-i mai spun încă o dată şi dacă mă cheamă să vorbesc cu DARIUS: „Fraţilor, gândiţi-vă bine, nu sunt numai eu, BOGDAN TIMOFTE, în chestia asta, pulifriciu’. Suntem toţi. O luăm toţi. Da? Nu uitaţi că am doi copii.”         Mânca-v-aş [cuvânt obscen] voastră ăsă v-o mănânc. Ştii cum e vorba aia: „Fiecare îşi păzeşte pielea!” La o adică, când vezi că toată lumea fuge în stânga, în dreapta. Se debarasează de tine ca de o măsea stricată la o… la o chestie de asta.  

         …[…]…

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da. Ăla: „Auzi, cum funcţionează hotelu’ ăsta?” „Cum l-ai făcut, mă, că-i plătit cu 8 miliarde?” Atâţia bani sunt din SGV. –Că       s-a lipit cu MILENIUM, cum era. A dat 800 de milioane SGV-u’, 800 de milioane şi după aia încă 1 miliard că s-au lipit ăia. Nu ai ce şi cum…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi cum, a crescut singur? [cuvânt obscen] mea!

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da, aşa, peste noapte! „Păi, nu, că am plătit eu!” „Şi tu nu ai mai facturat?” „Nu!” „Păi, şi ai plătit tu… Tu din ce ai plătit, mă, BOGDANE? De unde ai avut tu banii ăştia să plăteşti?”

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi este greu să se vadă că ai avut banii de la MKS, care MKS i-a avut de la PLUS CONFORT sau i-ai avut direct de la PLUS CONFORT sau de unde ai mai avut tu, dracu’, pe acolo? Îm?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi aport! Aporturi, aporturi, aporturi!

         …[…]…

Ordinele lui Vâlcov, transmise unui administrator:Vezi că am vorbit cu DARIUS şi să-i facturezi 70% din 2 miliarde lu’… lu’ SGV-u”(…) Administratorul: Nu puteam să mă urc cu ei în maşină, îmi rupeau mâna! Mă, îmi rupeau mâna! Ştii cum mă ştiu ăia de la casele de schimb valutar?”

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Că dimineaţă când m-am întâlnit eu cu el, când ne-am dus să ne tundem, îmi zice: „Vezi că am vorbit cu DARIUS şi să-i facturezi 70% din 2 miliarde lu’… lu’ SGV-u’. Şi o să-ţi dea SGV-u’ banii ăştia să te apuci de muncă.” „Astăzi facturezi! Da?” „O.K.!” Ce să mai fac, ce să mai, că…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Să-mi facturezi tu mie, pe SGV,  2 miliarde?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da. 70% din din 2 miliarde.

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Pfoai de capu’…! Eu nu mai… nu pot să spun sume, nu ştiu câte zeroruri. …[neinteligibil]… mie …[neinteligibil]… Ce? …[neinteligibil]… Tu vrei să dormi liniştită cu ăştia în casă?

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Î…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Nu puteam să mă urc cu ei în maşină, îmi rupeau mâna! Mă, îmi rupeau mâna! Ştii cum mă ştiu ăia de la casele de schimb valutar?

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Ă… 

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Sute de mii am schimbat la ei!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În oraş, acolo?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Aoleu!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi ce dracu’ ai făcut cu ei?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: [râde]

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În euro, i-ai schimbat în euro?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Din euro în lei, din lei în euro.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cum trebuia la momentu’ respectiv?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: În dolari, în franci, în ce trebuia atunci.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Mînca-ţi-aş…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Ştii cum mă ştiau ăia? Când mă duceam, când îi sunam, oamenii ştiau direct: „Cât vrei, 100 de mii, 200 de mii?” 

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: [râde] Şilingi, lei, ce ai azi? 

Cum veneau sutele de mii de euro la casele de schimb valutar

TIMOFTE PETRE BOGDAN: „Ce ai, frate, astăzi?” „Vreau acum.” Ştii cum se făceau? Într-o oră se făceau, cum veneau banii, de pe la CRAIOVA, de pe la PITEŞTI, casele de schimb, între ei? [rosteşte o interjecţie] Mă duceam, nu puteam săi, să-i descarc. [rosteşte o interjecţie] „Daţi-mi atât.” Cât a cărat maşinuţa aia a mea… Cât au fost la mine în casă… Mânca-ţiaş…!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: A cărat maşinuţa aia, CITROEN-u’, milioane, a?”

…[…]…

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Bă, numai… numai, de-aici, gândeşte-te că e suma mare, BOGDANE, în [cuvânt obscen] mea! Adică eu am luat nişte lucrări fictive de la PLUS CONFORT, de la vără-miu, da? Le-am făcut fictive şi cu tine, aceleaşi lucrări. Că-s aceleaşi lucrări, în [cuvânt obscen] mea! Da? Şi tu, banii ăştia, 1 milion două sute patruzeci, cât [cuvânt obscen] mea e, că nici nu mai ştiu, i-ai băgat în hotel. Da? Hotel care e pe S.G.V., care S.G.V.-ul e al meu. Dup-aia ai mai primit de la PLUS CONFORT la fel.

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Douăzeci şi două!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cât? Douăzeci şi două de miliarde?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Douăzeci şi două de miliarde!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Pe ce?! Lucrări care n-au existat, pe…

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Păi, sunt 13 miliarde… 13 miliarde pe M.K.S. şi douăzeci şi două pe PLUS CONFORT.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Atâţia sunt? [cuvânt obscen] mea, nici nu le mai ştiu! Cât fac… 22 cu 13…?”

         …[…]…

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Păi? [cuvânt obscen] mea! Şi MINEL…? Ce treabă are ş-ăla-n ăsta?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Nu ştiu. Da’ eu aşa am înţeles de la-nceput, că “Bă, nu e treabă cu voi. Trebuie să ajungă la DARIUS şi la MINEL.”

         …[…]…

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Că nu e… Ei n-au treabă cu noi, ăştia mici, pulifricii. Că ei vor s-ajungă să ne facă pe noi să, să spunem că în spatele nostru stă DARIUS şi cu MINEL.

         …[…]…      

Vâlcov, potrivit dialogului dintre suspecți, despre deschiderea unei firme pentru sifonat bani: Bravo, mă, începeţi şi voi să gândiţi constructiv.”

TIMOFTE BOGDAN PETRE: „Stai să întrebăm.” M-a întrebat. “Pot să-mi deschid o firmă?” Şi, şi ştii ce a zis DARIUS, nu? „Bravo, mă, începeţi şi voi să gândiţi constructiv.” El aştepta de mult semnalu’ ăsta. Adică: “Bravo, mă, bă, vorbeşti serios?” “A zis, bă, bravo, …[neinteligibil]…”

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: DARIUS ţi-a zis: „Bravo, deschideţi firmă!” Dar nu te lăsa LUCI până la urmă, că: „Stai să vorbim, stai să…”

Interceptare din data de 26.02.2015:

Șușală, care nu și-a recunoscut vinovăția, pare convins că va lua amendă sau pedeapsă cu suspendare

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Ce să repari [cuvânt obscen]?!

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Să albim, nu poţi să albeşti, să le faci impecabile, dar mai poţi…

…[…]…      

 MOCANU MARIAN ALEXANDRU:  Sunt fictive, contracte fictive, au trecut banii [cuvânt obscen] zeci… de miliarde vechi. Ce să repari!?

ȘUȘALĂ LUCIAN: Nu-i chiar aşa. …[neinteligibil]…  că sunt fictive. Dar le-a făcut cineva. Nu te poate acuza nimeni de chestia asta.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Da.

         …[…]…

Administratorii – marionete radiografiază ingineria financiară, spunând fiecare ce nelegalitate a făcut

         …[…]…

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Care hotelul…, tu ai 2 miliarde patru sute, ești prost la cap! Nimic nu știi …[neinteligibil]…

 ȘUȘALĂ LUCIAN: 2 miliarde patru sute ai în cont acuma. Și tu dai 30% din astea  2 miliarde patru sute. I le dai înapoi lui MILENIUM, ți le facturează pe asocierea aia, că, MARINICĂ se retrage şi vrea banii înapoi, ca să începem să albim. Şi restul de 70% i le dai ăstuia că ți-a lucrat la hotel! Nu este nicio problemă. „Dar, de ce nu ai facturat, mă, până acuma?”. „Nu au avut bani SGV-ul.”.  De abia acuma, că tu ai încasat de la CITY chiria pe 2014.” Că îți spun eu! Da!? 2 miliarde patru sute. Închiriată la… ai… ai luat chiria de la CITY. Tu nici nu știai, pentru că nu am avut când să-ți spun! Eu am venit în BUCUREŞTI, nu am putut să mă mai văd cu tine …[neinteligibil]…

…[…]…

ȘUȘALĂ LUCIAN: Ai înţeles? Deci… Plus că ăsta a mai luat 8 miliarde de la MILENIUM atuncea când le-a luat, plus 800 de milioane de la tine. Deci, deja are        8 miliarde opt sute plătit din hotel. Dar are de restul de luat. ”Uite, domnule, îi dau  1 miliard şapte sute. I-am dat deja! Uite acuma!”. Trebuie să facem facturile. Dar dacă vii şi tu la SLATINA să-ţi spun şi eu ce fac pe acolo. Dacă nu vii, eu le fac fără tine, că îi pun pe ăia să factureză…

(…)                  ȘUȘALĂ LUCIAN: Următoarea. Ascultă-mă! Ai pe SGV ai… …[neinteligibil]…  o să-ți dea 400 de milioane acuma chiria pe nu ştiu câte luni, din spate. Şi o să-ţi mai dea şi începe să vină la zi. ”Da domne, uite, am închiriat, am luat bani!” Din banii ăia, 400 să-i ţii, vezi să nu te atingi de ei, deci, te atingi decât de ăştia 2 – 400, ăia 400 de milioane îi ţii că o să-ţi vină TVA şi impozit pe profit sau pe d-ăsta, nu ştiu ce [cuvânt obscen] am vorbit eu la contabilitate. Şi o să mai primeşti în SGV până în vară, iar încă 2 miliarde şi ceva…

         …[…]…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU:mă apucă disperare în [cuvânt obscen] …[neinteligibil]… Păi, problema a plecat cu TEHNOLOGICA asta …[neinteligibil]… PLUS CONFORT-u, vărul meu a încasat de la TEHNOLOGICA, după care au trecut prin mine… Sumele alea, cam alea sunt… 240… …[neinteligibil]…

  TIMOFTE PETRE BOGDAN: De la tine sunt venite la mine, la mine eu ţi-am facturat cu materiale. M-am uitat acuma! Eu nu sunt încasat acuma cu materiale!

   MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Mânca-ți-aș [cuvânt obscen] LUCI …[neinteligibil]… [cuvânt obscen]  „Bă am nevoie, am nevoie!” Nu aveam pe ce!

  ȘUȘALĂ LUCIAN: Eu știu! 

         …[…]

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Știu. Şi după aia le-am lăsat aşa şi nu ne-am mai uitat pe ele și n-am mai încercat să corectă nimic. Acum două sau trei săptămâni când te-au chemat ăștia la SLATINA, le-ai luat şi le-ai adus tot la fel.

…[…]…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Păi şi nu avea ce să mai facă LUCI [cuvânt obscen]. Ce putea să facă la alea?

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Schimbai devizul, nu știu!?

  TIMOFTE PETRE BOGDAN: Ce treceai în deviz acolo?

    ȘUȘALĂ LUCIAN: Nu ştiu, manoperă!

  TIMOFTE PETRE BOGDAN: Păi, manoperă! Păi, cum să treci manoperă să ajungi la valoarea ai

   ȘUȘALĂ LUCIAN: Asta este, lua el 30 și… Lua el 30 de lei și îţi dădea ţie mai …[neinteligibil]… Este relaţie între două firme. Ce putea? Îți calculaţi prejudiciul.

    TIMOFTE PETRE BOGDAN: Dar nu era aşa.

     ȘUȘALĂ LUCIAN: Ba aşa este. Este singura firmă care a spus că mi le face în termen şi eu aveam termen de 30 de zile să le predau mai departe. Înseamnă că nu ştiu eu toate datele problemei. Că eu nu ştiu mai departe tu de unde ai luat banii, cum ai luat banii… ăia mai departe cum au luat banii!

TIMOFTE PETRE BOGDAN:De ce nu ne întâlnim toate părţile astea, firmele astea care sunt implicate – care ăla a luat de la ăla, ăla a dat ăluia – să se vorbească aceeaşi limbă!

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Păi nu ai auzit de ce, că toată lumea s-a îngropat… Păi, nu auziși că de ce!? S-a îngropat lumea în camere şi sub pământ…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Pentru că nici eu nu ştiu ce să fac. Într-adevăr, nu este asta soluţia, să ne îngropăm, că acolo rămânem îngropaţi!  Dacă se poate face ceva de acum în colo! …[neinteligibil-interlocutorii vorbesc în același timp]…

         …[…]…

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Știu. Le-am luat şi eu şi le-am învăţat în [cuvânt obscen]. Că acuma, uite, să-ți spună ăsta, astăzi am stat numai cu avocați de vorbă şi am luat totul şi am pus cap la cap și am… 

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Sunt convins că ai nervi…  Şi a spus ”Da.”. Şi a spus că știu băieţii de la BUCUREŞTI cum să le facă să le …[neinteligibil]… la revedere!

Materiale de construcții și bani publici sifonați pentru hotelul lui Darius Vâlcov?

  MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Ce creditare are ăsta în hotel, că te-am mai întrebat și data trecută, dar nu mai țin minte?

   ȘUȘALĂ LUCIAN: 41 de miliarde în hotel.

ȘUȘALĂ LUCIAN: …[neinteligibil]… miliarde

         (…)

     MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Iar îmi vii să-mi zici că mi-ai băgat miliardul în SGV-ul ăla și că [cuvânt obscen]!

      ȘUȘALĂ LUCIAN: Dar care-i problema? Tu, tu, tu vrei pe o bucată acuma să nu se mai facă nimic.

      MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Nu, că sunt şi eu conştient în [cuvânt obscen] mea!

       ȘUȘALĂ LUCIAN: Trebuie să meargă lucrurile înainte. Care-i problema? Și tu…

       MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Bă, în prostia mea, te întreb şi eu ceva acuma.

        ȘUȘALĂ LUCIAN: Zi!

         …[…]…

   MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În spate la hotelul ăla mai e cineva, mai am… PUD… surprize?

 ȘUȘALĂ LUCIAN: [continuă pe un ton foarte scăzut] Adică?

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Nu ştiu…

ȘUȘALĂ LUCIAN: Ce vrei să spui? Cum adică dacă mai este cineva în spatele hotelului?

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Nu ştiu, în [cuvânt obscen] mea!

 ȘUȘALĂ LUCIAN: [continuă pe un ton foarte scăzut] Dacă mai e cineva în afară de DARIUS? Cine să fie!? Să fie cineva…

 MOCANU MARIAN ALEXANDRU: El e sigur?

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Da. 

…[…]…

Administratorii firmelor prin care s-au sifonat banii sperau că se intervine de sus pentru a se mușamaliza controlul celor de la Antifraudă

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Când vii la SLATINA să facem facturile?

 MOCANU MARIAN ALEXANDRU: S-a vorbit pe acolo, că se intervine, se… 

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Păi, nu-ţi spusei că s-a vorbit. Nu-ți spusei că s-a vorbit, în puii mei, dar tu, asta, trebuia să te urci în maşină[cuvânt obscen]. Nici nu trebuia să mă suni! Ştiai că mă găseşti la SLATINA. Dar veneai în [cuvânt obscen] mea, aveai cameră la hotel, nu e problemă…!

         …[…]…

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Când vii la SLATINA să facem facturile alea?

(…)

 ȘUȘALĂ LUCIAN: Cu cât [cuvânt obscen] mea e evaziune, mă!? Pe aia au reținut-o, au dus-o 24 de ore și după aia iau dat drumu! De 1 an jumate nu se mai aude nimic! …[neinteligibil]… de milioane evaziune pe nivelul ăsta. Păi și ce s-a mai întâmplat!?

…[neinteligibil]… firme băgate cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro. Și ce s-a mai întâmplat!? ”Păi, …[neinteligibil]… că nu ne caută nimeni!”

 

      Interceptare din data de 02.03.2015 : ”Stați liniștit… eu garantez că nu va păți nimeni, nimic, se va lăsa doar cu amenzi, cu prejudicii cumulate… Văd că la Inspecția Fiscală este ok …[neinteligibil]… Și nu A.N.A.F.-ul dă amenzi și propuneri și nu știu ce, ci Inspecția Fiscală. După A.N.A.F. ăsta trimite un raport la Inspecția Fiscală.”.

ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: Binențeles să fim atenți, să nu știu ce… I-am povestit, i-am zis de tine… că n-a vorbit nimeni, că n-ai avocat, că … [cuvânt obscen]… mea, că ălea, că ălea… și-a zis: ”Bine, ok! O să vorbesc cu BOBO și cu ăia.”. Mă gândeam că deja au vorbit cu tine. N-a vorbit nimeni cu tine, nu?

ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: Doar atâta, sâmbătă, mi s-a confirmat, încă o dată… duminică, de fapt, când m-am întâlnit cu el, că sâmbătă m-am întâlnit decât zece secunde, s-a confirmat că: ”Stați liniștit, nu va… eu garantez că nu va păți nimeni, nimic, se va lăsa doar cu amenzi, cu prejudicii cumulate… Văd că la Inspecția Fiscală este ok …[neinteligibil]… Și nu A.N.A.F.-ul dă amenzi și propuneri și nu știu ce, ci Inspecția Fiscală. După A.N.A.F. ăsta trimite un raport la Inspecția Fiscală.”.

         …[…]…

„ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: A intrat în… în ce, în S.G.V. sau…?

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Da, în S.G.V.

ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: Aoleu și trebuie să mai mă văd și cu …[neinteligibil]… trebuia să mă văd ieri, băga-mi-aș … [cuvânt obscen]…! Vreau să… mi-a zis DARIUS să ia S.G.V.-ul tot, să-l ia GHENCIU!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Nu știu, frate!

ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: Și atuncea ar fi zis…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Sunt acolo!

ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: Aha! Și-o să mai primești, ți-am zis, vreo 4, 5 sute și de ăia nu te atingi!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: 4, 5 sute de milioane.

ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: 400 de milioane.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Îhî!

ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: De la …[neinteligibil]… chiria pe o perioadă de timp. De ăia nu te atingi, că trebuie să plătești la stat după aia niște bani și n-o să ai după aia.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Îhî!

   ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: Și-o să mai primești până la încă 2 miliarde până în vară. Ăsta-i scorul, care tot la fel, trebuie să vedem cum îi împărțim, știi? Că i-am zis și lui și a zis că e ok

…[…]…

Surpriza:  dosarul a ajuns la DNA!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: De pușcărie? Ziceai ceva de… dacă se ajunge la D.N.A. în … [cuvânt obscen]… mea! Ce ai zis prima oară…?

ȘUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ: Aicea nu mai depinde de mine!”

 

Din interceptările de mai sus și din alte ocumente procurorii susțin că “au fost constatate întâlniri repetate între inculpatul PRINA MINEL FLORIN şi suspectul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, între inculpaţii PRINA MINEL FLORIN şi ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ, între inculpatul TIMOFTE BOGDAN şi MOCANU MARIAN ALEXANDRU, între inculpatul ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ şi suspectul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, între inculpatul ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ şi MOCANU MARIAN ALEXANDRU, ce denotă conivenţa infracţională dintre aceştia”.

De ce DNA cerea arestarea primarului Florin Minel Prina și  a lui Lucian Petruț Șușală

“Considerăm că se impune luarea măsurii arestării preventive față de inculpații PRINA MINEL-FLORIN și SUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ pentru următoarele motive:

Ținând seama de gravitatea faptelor săvârșite, de modul și circumstanțele de comitere a acestora, apreciem că privarea de libertate a inculpaților este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

De asemenea, în privinţa inculpatului SUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ considerăm că sunt incidente şi prevederile art. 223 alin. 1, lit. b) din C.pr.pen., inculpatul încercând să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunilor, respectiv pe TIMOFTE PETRE BOGDAN, determinându-l pe acesta din urmă să distrugă mijloace de probă.

Astfel, din declaraţia lui TIMOFTE PETRE BOGDAN reiese că, după ce a aflat de la inculpatul ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ că un martor a fost citat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi faptul că verificările Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală sunt efectuate la solicitarea D.N.A., presupunând că vor fi şi ei citaţi, s-a întâlnit în cursul lunii februarie 2015 cu inculpatul ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ pentru a se pune de acord, „pentru a spune toţi acelaşi lucru”, în contextul în care anterior inculpatul Şuşală Lucian-Petruţ i-a spus lui Timofte Petre Bogdan ce să declare în faţa organelor de control fiscal.

În acelaşi sens, inculpatul Timofte Petre Bogdan mai arată faptul că a „avut contracte încheiate cu S.C. CAFMIN S.R.L. pe care le-am rupt şi le-am dat foc, pentru că în acestea nu erau trecute sumele şi data. Acest lucru l-am făcut la solicitarea lui CRISTIAN TOMESCU şi a lui ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ” şi că a distrus documente contabile la solicitarea inculpatului Şuşală Lucian-Petruţ, înainte de începerea controlului fiscal de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

 

Cele mai citite
00:00:34

Fermierii francezi iau cu asalt târgul de agricultură de la Paris

Un grup de fermieri francezi a intrat sâmbătă (24 februarie) într-un mare târg al fermelor din Paris, înaintea unei vizite planificate a președintelui Emmanuel...

Cine e candidatul PSD la Primăria Bacău

Un controversat politician și om de afaceri și-a anunțat deja candidatura pentru fotoliul de primar al municipiului Bacău la alegerile din 9 iunie...

Cea mai mare fabrică de oțel din Rusia a fost lovită de drone

În noaptea de 24 februarie, la Lipețk, localitate situată în vestul Rusiei aproape de granița cu Ucraina, s-au auzit explozii puternice. Mai multe drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă