16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Ordinele baronului PSD Nicușor Constantinescu de a ataca DNA, date jurnaliștilor...

INTERCEPTĂRI. Ordinele baronului PSD Nicușor Constantinescu de a ataca DNA, date jurnaliștilor din arestul la domiciliu Ia domiciliu

În rechizitoriul prin care DNA l-a trimis în judecată pe baronul PSD de Constanța Nicușor Constantinescu pentru 13 infracțiuni, între care și coruperea alegătorilor la alegerile locale din 2012, un capitol e dedicat modului în care jurnaliștii partidului executau ordinele pentru a manipula. Baronul dădea ordine jurnaliștilor din arestul la domiciliu, după cum rezultă din interceptările din rechizitoriu, din care redăm fragmente.

Nicușor le reproșa jurnaliștilor de la Telegraf și Neptun TV  că nici el, nici primarul Radu Mazări, nici Strutinski ( patronul media și partenerul celor doi lideri locali PSD) nu sunt apărați împotriva acuzațiilor DNA si că nu se străduiesc să demontează acțiunille procurorilor anticorupție.

Potrivit rechizitoriului DNA, din conţinutul interceptărilor telefonice rezultă că “inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel exercita o influenţă covârşitoare asupra conducerii cotidianului Telegraf şi asupra televiziunii TV Neptun.

Astfel, în perioada în care se afla în arest la domiciliu, inculpatul a luat legătura, fie direct, fie indirect, cu reprezentanţii celor două canale media cărora  le-a trasat politica editorială, comandând ample campanii de presă îndreptate în sprijinul poziţiei sale procesuale şi împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Este de menţionat, în acest context, că inculpatul avea o poziţie de totală şi necontestată autoritate asupra conducerii ziarului şi televiziunii cărora le-a dictat ce subiecte să abordeze şi cât de des să o facă, le-a livrat materiale, i-a ameninţat şi  le-a reprosat atitudinea de pasivitate pe care, în opinia sa, o manifestaseră faţă de situaţia sa, după ce instanţa luase faţă de el măsura arestului la domiciliu.

Citește și: Cum s-au furat alegerile în 2012. Baronul PSD de Constanța Nicușor Constantinescu, 8 milioane de euro alocate, prin paravane, pentru „îngrijitorii” cabinelor de vot

La data de 12.03.2015, ora 11:45:50, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a apelat-o telefonic pe Monalisa Popa, directorul ziarului Telegraf, căreia i-a imputat lipsa de susţinere şi implicare a cotidianului în sprijinirea poziţiei sale:

„CND: Băi Mona ce se întâmplă la voi acolo, mă ? Eu… M-ați dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie și mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ți-aș, zici că… totul e ok! Scriu doar ăștia  care mănâncă căcat de mine și de Sorin și de Mazăre! Nu se poate ! Chiar așa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferință de presă, dar când l-a reținut pe Strutinsky și l-a arestat, am făcut o conferință de presă publică! 

PM:  Da, da, da…

CND: Care ar trebui reluată  în permanență ca și temă, da?! Pe urmă ați fost controlați voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de către DNA ! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru da? Și la TV Neptun, Soti, și la Telegraf, că eu aș fi făcut! Voi nu scrieți nimic din chestiile astea? Că sunt docu… Scriu ăștia din rechizitoriu din Ziua de Constanța și din alte publicații pro acestui… sistem care ne urăște și voi nu faceți?! Ce ați dat? Eu stau acasă și citesc în fiecare zi! Ați dat luni o pagină jumate și atât! Și în rest, ați dat interviuri cu dl. vicepreședinte Dragomir, care … ce șmecher este el, că parcă el nu a votat alături cu mine consiliile… și hotărârile de consiliu pe care sunt  acuzat! El nu poate fi întrebat: „Băi, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu’ cutare, ai votat penal hotărârea cutare? Nu ești la fel de vinovat, dacă e să fie cineva vinovat, ca  și președintele, tu, vicepreședinte, și ceilalți consilieri județeni?

PM: Am înțeles…

CND: Nu-i normal să puneți aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun?

PM: Am înțeles, am înțeles.

CND:Mă, ți-am mai spus de câteva ori și nici nu mai te sun, mă, și nici nu mai dau nicio relație! Eu nu vă spun vouă ce aveți de spus, dar dacă eu sunt acuzat, că pe bază de licitație publică v-am plătit bani vouă, la TV Neptun și la alte… și voi nu scrieți nimica, înseamnă că ne merităm soarta, mă ! Toți!!!

PM: Am înțeles, o să dăm…

CND: Astăzi sunt… Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da ? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat !!!  Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea? Ce, dau  ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu ? Din rechizitoriul meu ? Că am vorbit  eu cu avocatul lu… Mocanu, adică eu nu am voie să vorbesc cu avocatul Mocanu, care e și avocatul meu, să-l întreb: „Mă, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, așa cum am spus în conferința de presă?!”

PM: Nu e niciun secret…

CND: E vreun secret??? Da …? Nu scrie pe magistrați.ro cine sunt  judecătorii, ce studii au absolvit ??? Este vreun serviciu  paralel, cum spune DNA și această jigodie împuțită de Andrei, de aici??? Da’ voi… nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi mă, stați liniștiți, vă luați salariul bine mersi, înțelegi ? Și vă doare în cur de tot ce se întâmplă! Înțelegi ??? Până în ziua în care o să vă ia și pe voi să vă aresteze, să vedeți cum este, înțelegi ?

PM: Știi că nu e așa…

CND: Cum să nu știu, deci nu există nicio strategie, nimic, da ??? Eu sunt acasă sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu ești în stare, nici tu nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, dați … așa, știri care vin, cum vrea unul sau altul!

PM: Am înțeles, o să…

CND: Ai înțeles pe dracu’, nu ai înțeles nimic, mă!!!

PM: Ei…(vol.57, filele 28-30).

Din tonul discuţiei se desprinde dominarea clară exercitată de inculpat asupra directorului cotidianului Telegraf ale cărei singure replici sunt în general  „da” sau „am înţeles”.

         Urmare a acestor discuţii, reprezentanţii cotidianului Telegraf s-au conformat solicitărilor inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel şi au declanşat o campanie, constând în publicarea a câte unui articol pe zi, în susţinerea poziţiei acestuia şi în încercarea de a proba  netemeinicia acuzaţiilor formulate împotriva lui.

         Astfel, din data 13.03.2015 și până la data de 04.04.2015, cu excepţia duminicilor când ziarul nu apare, cotidianul Telegraf a publicat zilnic câte un articol în sprijinul nevinovăției inculpatului, împrejurare care confirmă existenţa unei influenţe deosebite a inculpatului asupra ziarului a cărui politică editorială o controlează în mod direct şi nemijlocit.

         În mod similar, la data de 13.03.2015, ora 12:36:50, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a purtat o discuție cu martorul Diceanu Gabriel Constantin, în cadrul căreia cel dintâi i-a reproșat secundului insuficienta expunere mediatică a apărării sale:

         ” CND – Da ? Nici… nimeni de la presă… nimeni nu face o… prezentare a apărării mele, da ? Graduală ! Pe problema aia, pe problema… nimeni, nu zice nimic ! Absolut nimic ! Şi eu ce să fac, că te-ai îmbolnăvit tu ? Fac şi pe… n-am voie să fac anumite chestii, după cum ştii !

DGC – Eu am văzut… ştiu, păi da ? păi i-am spus lui Victor, da eu am văzut astea date-n presă, cel puţin în presa locală !

CND – Băi, Gabi, hai, mă ! (Înjurătură obscenă) Facem mişto unul de altul sau ce facem ?

DGC – Nu…

CND – N-ai văzut nimica, mă !!! Au scris unii în ziar, o pagină jumate şi atât !!! Ai văzut o… (cuvânt obscen). Şi-ai mai văzut o emisiune de un sfert de oră în care a vorbit VICTOR RADU, de 2 lei ! Aia ai văzut tu !

DGC – Şi ştiri…

CND – Ce-am văzut şi eu ! da ? Atât !!! Nu-i normal să fie o campanie zilnică, mă, băiatule ??? Ţi-am explicat româneşte !

G – Da, dom’le, am înţeles, o să se facă !

…………………………………………………………………………………………………………………….

CND – Ia de la Carmen Banioti – Banioti, toate documentele din dosar, ce-am depus noi, da ?

G – Da, da.

CND – Şi… vis-a-vis de… de minciunile astea cu încălcarea controlului judiciar, de care ţi-am spus, şi vis-a-vis de toate hotărârile de consiliu, inclusiv punctul de vedere al prefectului, care ne-a scris şi ai copie după asta, că sunt legale hotărârile şi dispoziţia nr. 7, pentru care sunt acuzat că… cutare ! daţi-le, că presa nu are, mă, băiatule, mă !!! Nu are ce spun eu ! Am vorbit cu CIUTACU, mi-a zis „domn’ Constantinescu, eu nu ştiu ce să… eu ce văd, ce văd scrie-n presă, dacă mie nu-mi dă nimeni, eu ce să fac ? Nu trebuie să mă conving şi eu de o realitate, acuzaţiile care se fac, apărarea dumneavoastră, ce-aţi depus la dosar, ce-a spus prefectul, sunt valabile, nu-s valabile…” Şi normal !

G – Da.

CND – Eu nu ştiu, că eu nu am… fiind acasă, eu nu am… o… hârtiile care s-au depus la dosar vis-a-vis de… dosarul ăsta cu arestarea ! Ultima. Alea sunt la Carmen Banioti, care trebuia matale să le iei să le dai la presă ! Da !

G – Am înţeles.

CND – Da…

G – Bine, bine.

CND – Şi să coordonezi zilnic treaba asta, da ?”   Și în ceea ce privește această conversație se remarcă aceeași atitudine de autoritate a inculpatului și poziția net superioară a acestuia față de interlocutorul său căruia îi dă ordine directe, îi adresează reproșuri, folosind uneori un limbaj licențios.

         Inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a mai purtat o discuție la data de 13.03.2015, ora 17:59:0, cu un bărbat necunoscut, notat în redare cu X:

„X – Da.

CND – Ai primit alea ?

X – Am primit, acuma îi dădeam şi lu’… VICTOR RADU.

CND – Aşa, dă-i exact cum ţi-am dat eu scris, că e punctual făcut !

X – Da. Da, le transmit şi colegilor…

CND – Citeşte ca să înţelegi şi tu, dă-i şi lui VICTOR RADU că ştie subiectul, pentru că a fost la NEW YORK şi-l ajut cu treaba asta, da ?

X – Da ! Da, da, da, normal !

CND – Şi dă-i şi interviul, tot, brut, să facă ce vor şi ei, nu numa’… nu dai numai o ştire de 2 minute ! Dă tot… ce ţi-am dat interviul !

X – Acuma-l trimit pe tot la Constanţa, VICTOR RADU mi se pare că s-a apucat de… s-a apucat deja de scris.

CND – Bine. Să trăieşti.

X – Că noi am fost pe acolo. Bine, la revedere.

CND – Pa.”                

 Persoana identificată cu numele Victor Radu este reporter în departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, deținută de SC Soti Cable Neptun SRL iar în legătura cu discuția redată mai sus, se remarcă împrejurare că inculpatul are puterea de a solicita ca televiziunea amintită să difuzeze materiale scrise de el, întocmai cum fuseseră întocmite, interlocutorul său conformându-se fără proteste sau obiecțiuni    Astfel cum am arătat anterior, aceste convorbiri telefonice, coroborate cu veritabila campania de presă pornită de cotidianul Telegraf și Televiziunea TV Neptun, în susținerea nevinovăției inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel, la cererea acestuia, demonstrează fără dubiu influența pe care acesta o exercita asupra trustului de presă, pe care de altfel îl finanța din fonduri publice precum și autoritatea și prestigiul de care el se bucura în fața conducătorilor ziarului și televiziunii a căror politică editorială o coordona în mod direct și nemijlocit.

         Motivul pentru care inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel se bucura de asemenea puteri este strâns legat de infracţiunile de conflict de interese investigate în prezenta cauză – calitatea inculpatului de fondator al ziarului şi postului de televiziune, relaţiile comerciale şi de prietenie cu Strutinsky Sorin Gabriel şi importantele sume din fonduri publice de care mijloacele media au beneficiat de-a lungul timpului ca urmare a contractelor acordate de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel.

Cele mai citite

Focar de rujeolă, într-o comunitate de romi. 15 copii au ajuns la spital

Un focar de rujeolă a fost descoperit de autorităţile sanitare din judeţul Bistriţa-Năsăud într-o comunitate de romi din oraşul Năsăud, după ce seara trecută...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...

Focar de rujeolă, într-o comunitate de romi. 15 copii au ajuns la spital

Un focar de rujeolă a fost descoperit de autorităţile sanitare din judeţul Bistriţa-Năsăud într-o comunitate de romi din oraşul Năsăud, după ce seara trecută...
Ultima oră
Pe aceeași temă