Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea pentru 29 de zile a şefului DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, reţinut de superiorii săi din Bucureşti pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. Avocaţii lui au făcut recurs.
Cristudor a fost suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Din interceptările incluse în referatul de arestare, dar şi din probe materiale, rezultă că şeful DNA Slobozia a livrat informaţii infractorilor, între care şi avertizarea că se va descinde la domiciliile lor pentru percheziţii.
În schimb, procurorul şef a primit 10 arbuşti thuya şi DOUĂ maşini de pietre de pavaj, folosite în curtea şi grădina casei folosite de fiul său, Alexandru Cristudor, ca sediu al firmei sale.
Cei pe care i-a protejat procurorul au săvârşit infracţiuni în Germania, iar percheziţiile urmau a fi făcute în cadrul unei comisii rogatorii.
În data de 05.06.2013, procurorii din cadrul DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită de către Dumitru Cristudor, procuror şef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform referatului DNA deţinut de România Liberă.
În referatul întocmit de DNA pentru propunerea de arestare a lui Cristudor se precizează că din luna februarie, procurorul şef din Slobozia şi „prietenul său” său, controversatul om de afaceri Vasile Taifas (baron local), împreună cu colaboratoarea acestuia, Monica Andronache, au încercat să sprijine persoane cercetate de evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor germane.
În realitate, acele persoane erau folosite ca paravane de Taifas, pentru firme controlate de acesta în Germania, spun procurorii anticorupţie care şi-au reţinut colegul suspectat de infracţiuni.
Procurorul arestat a făcut şi planul de fentare a percheziţiilor, dându-i lui Taifas şi indicaţiile pentru distrugerea probelor şi pentru ca persoanele vizate să nu fie găsite acasă. Una dintre ele a fost trimisă în Italia. Aceste persoane sunt martori, motiv pentru care numele lor sunt protejate, iar în referat apar doar iniţialele numelor.
Prima convorbire care l-a dat de gol pe procurorul şef a fost la data de 29.05.2013, când ” inculpatul Cristudor Dumitru l-a apelat telefonic pe învinuitul Taifas Daniel şi i-a solicitat un set de informaţii cu privire la martorii C.V., M. G. şi B. T., persoane vizate de percheziţie.
Cristudor Dumitru: (…)unde lucrează ?
Taifas Daniel Vasile: Acum ? E angajat pe MEG, la Sibiu e angajat. Pe MEG Sibiu.
Cristudor Dumitru: Nu, dar el acuma unde este ?
Taifas Daniel Vasile: E în oraş.
Cristudor Dumitru: Cealaltă (…) e la bancă, nu ?
Taifas Daniel Vasile: Da, da (…)
Cristudor Dumitru: Dar, ăsta ce face acolo la – cum îl cheamă ? Brâncoveni ? Nu ştii ?
Taifas Daniel Vasile: Gabi ?
Cristudor Dumitru: Nu, B(…) sau cum îl cheamă.
Taifas Daniel Vasile: Nu ştiu. Habar n-am. Nu ştiu ce-i pe Brâncoveni, nu ştiu
Cristudor Dumitru: Dar soţia lui (…)?
Taifas Daniel Vasile: Acasă
Cristudor Dumitru: Bine şefu’!”
Citeşte şi Şeful DNA Slobozia, REŢINUT pentru că distrugea probele din dosarele prietenilor
Procurorii au decis urmărirea penală a lui Vasile Taifas, om de afaceri cunoscut în judeţul Ialomiţa, ca şi a Monicăi Andronache, persoană de încredere a omului de afaceri.
„Informatorii” de la Ministerul de Externe
În luna martie, se detaliază în referat, Cristudor îl informează pe Vasile Taifas că autorităţile germane sunt interesate de activitatea unor societăţi comerciale pe care Taifas le-a controlat prin intermediari şi că există intenţia de a se efectua percheziţii domiciliare în Slobozia.
Fragment din referat:
”Aceste aspecte reies din conţinutul unei convorbiri telefonice purtate de învinuitul Taifas Daniel Vasile cu numitul (…), la data de 07.03.2013, ocazie cu care îi relatează acestuia cu lux de amănunte (nume de persoane, denumire societăţi comerciale, intenţia de a se efectua percheziţii) conţinutul cererii de comisie rogatorie formulate de autorităţile germane:
TAIFAS: „ Deci ei îl caută pe (…) în week-end, pe ăla care-am umblat eu între 2002-2006. Acuma ei au trimis o hârtie prin care cer în felul următor, i-a învinuit pe un, o fostă angajată de-a mea care –a fost pe-o firmă care-am avut-o şi (…), administrator, dar culmea, a fost administrator după 2005 septembrie când s-a terminat activitatea în Germania… pe (…), mai caută o firmă din Târgovişte care-a avut tot sediu în (…). Din punctul meu de vedere ei fac legătura că toate firmele alea au fost în (…), da ? şi c-au fost conduse de (…) ori că eu am fost locotenentu’ lui (…), cam aşa este. De mine şi de Radu, eu nu spun decât atâta că noi am avut firma (…) şi nimic altceva…..Ei au cerut decât adresele acelor învinuiţi ”.
Faptul că Taifas ştia deja despre posibilele percheziţii este dovedit de o altă conversaţie redată în documentul DNA:
TAIFAS : „s-a făcut comisie rogatorie hârtia a venit la D.a.N.A. Slobozia … în care le spunea clar: Să ne daţi adresele, că până pe 15 martie vrem să venim să facem o percheziţie. Aşa sună adresa, ….dorim adresele următorilor indivizi. Învinuit B. T. administrator firma (…), M.G. administrator firma (…) şi C. V. administrator (…) şi a cerut şi adresele unde au fost înainte firmele şi cine stă acolo”.
PUTEŢI CONSULTA REFERATUL DNA AICI .
”Probabil disperat de eventualitatea demarării unor proceduri intempestive de verificare a afacerilor pe care acesta le desfăşoară, mai cu seamă cele de pe teritoriul Germaniei, învinuitul Taifas Daniel Vasile i-a solicitat martorului (…) să facă demersuri pentru a-şi activa informatorii din cadrul Ministerului de Externe: „Da, ideea e că informaţia vine prin Externe şi când ajung la Externe să ştim, ….vine Externe – Justiţie … şi trecând peste un milion automat îi dă lu’ D.a.N.A….competenţa este de peste un milion e la D.a.N.A ştii ?”(n.n. evident, cei doi interlocutori, în mod disimulat discută despre competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi despre posibilitatea ca o eventuală procedură judiciară să fie demarată prin intermediul acestei instituţii)”, se precizează în document.
MITA : 10 arbuşti şi două maşini de piatră pentru amenajarea curţii şi grădinii casei fiului său, Alexandru
Odată demarate percheziţiile, pe baza informaţiilor pe care şeful DNA Slobozia le-a furnizat, Taifas a reuşit, cu ajutorul Monicăi Andronache, să influenţeze persoanele percheziţionate, astfel încât să nu iasă la suprafaţă legăturile dintre ei şi omul de afaceri.
Mai mult, pentru sprijinul acordat, Cristudor a primit de la Taifas două maşini de piatră pentru amenajarea grădinii în valoare de aproximativ 2.000 lei, iar la 1 iunie, zece pomi thuya în valoare de aproximativ 3.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea unui imobil al unui societăţi la care asociat fiul şefului DNA Slobozia.
În baza acestor fapte, pe 13 iunie s-a dispus urmărirea penală a lui Dumitru Cristudor pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. În acelaşi dosar, s-a dispus urmărirea penală şi a lui Vasile Taifas şi a Monicăi Andronache.
Astăzi, Înalta Curte a dispus arestarea preventivă a procurorului CRISTUDOR, dar avocaţii săi au făcut recurs. CSM l-a suspendat din funcţia de magistrat.