Procurorii DNA susțin că, potrivit documentelor din dosar (sms-uri, mailuri, înscrisuri olografe, declarații, denunțuri etc) Udrea Elena Gabriela a știut de șpăgile primite de la reprezentanţii Termogaz Company (frații Miron și Adrian Gărdean – denunțători) și că a beneficiat conștient de ele. O parte din bani a fost folosită pentru organizarea, la Palatul Parlamentului, a alegerii președintelui PDL București. Câștigătoarea: Elena Udrea.
Potrivit rechizitoriului prin care Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru corupție, la data de 20.09.2010, Lungu Ştefan, fostul ei consilier, a plătit din contul SC Last Time Studio SRL suma de 19.659 RON către NEW CONSULTING & ENGINEERING GRUP SRL.
„Aşa cum rezultă din declaraţiile inculpatului (Ștefan Lungu -nn) şi ale martorului Copaci Alexandru şi din înscrisurile depuse de acesta la dosar, plata reprezenta contravaloarea unor servicii de publicitate ce au fost ulterior prestate cu ocazia unui eveniment organizat la 21.11.2010 la Palatul Parlamentului. La data menţionată s-a desfăşurat Consiliul de Coordonare al Organizaţiei Bucureşti a PDL, cu ocazia căruia Udrea Elena a fost aleasă în funcţia de preşedinte al acestei organizaţii, iar sala a fost decorată cu printuri digitale de mari dimensiuni inscripţionate cu sigla partidului, realizate de către martor” se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Citește și: Elena Udrea a fost dată de gol de sms-urile şi mailurile colaboratorilor
Procurorii susțin că „în aceeaşi zi, consilierul Lungu Ştefan ( fost jurnalist la TVR) a plătit din contul SC Last Time Studio SRL( firma trecută pe numele mamei lui Ștefan Lungu) suma de 71.920 RON către XYZ SERVICII ONLINE SRL, societate administrată de martorul Zăinescu Alin şi care oferea un pachet de servicii de monitorizare a presei în mediul online. Aşa cum rezultă din declaraţiile inculpatului şi a martorului Călugăru Cristi, plata reprezenta contravaloarea accesului la aceste servicii, de care a beneficiat Organizaţia Bucureşti a Partidului Democrat Liberal şi de care Udrea Elena Gabriela avea cunoştinţă”.
În perioada 2010 – 2011, Lungu Ştefan a realizat mai multe plăţi către TOTAL MEDIA PROD S.R.L., în valoare totală de aproximativ 36.000 RON, în contul unor servicii de publicitate prestate către Partidul Democrat Liberal, respectiv realizarea unor materiale promoţionale inscripţionate cu sigla partidului.
„Inculpatul Lungu Ștefan a arătat că a făcut aceste plăţi cu ştiinţa ministrului Udrea Elena Gabriela şi a lui Topoliceanu Ana Maria. Această susţinere este confirmată de natura serviciilor achiziţionate, având în vedere că, în lipsa unei înţelegeri cu Udrea Elena Gabriela, Lungu Ştefan nu avea de ce să realizeze plăţi care să profite inculpatei sau organizaţiei de partid condusă de aceasta.
De asemenea, afirmaţiile se coroborează cu modul atipic în care a fost aprobată de către minister plata în avans a lucrărilor care urmau să fie executate de Termogaz, precum şi cu întâlnirea care a avut loc ulterior, la 07.02.2011, între Gardean Adrian (patronul Termogaz -nn) şi ministrul Udrea Elena” se arată în rechizitoriu .
INTERCEPTĂRI. Cum se aranjau finanțările
În conversaţia din data de 22-12-2010, consilierul Ştefan Lungu îi transmite lui Gardean Adrian (patronul Termogaz-nn) că a discutat cu ministrul Udrea Elena cu privire la finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz:
ADRIAN GARDEAN: (n.n.: râde) E ceva urgent, care vroiai să discuţi cu mine, sau?…
ŞTEFAN LUNGU: Nu, nu, nu… Nu e nimic urgent, doar că e de bine ce-am vorbit noi, chestia aia!…
ADRIAN GARDEAN: Aia, cu finanţarea?
ŞTEFAN LUNGU: Da, da!
ADRIAN GARDEAN: Ai… discutat-o şi cu „Doamna”?
ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da!
ADRIAN GARDEAN: Aha! Şi… a dat semnalul?
ŞTEFAN LUNGU: Da. A zis că vorbim după sărbători, că i se pare interesantă propunerea!
ADRIAN GARDEAN: Ok!.
ŞTEFAN LUNGU: Şi o dezvoltăm în comun, de sărbă…de după sărbători!
ADRIAN GARDEAN: Aha… Deci, de-asta vroiai să ne vedem, da?
ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da, da, da!
ADRIAN GARDEAN: OK.
Mail-urile au refăcut traseul banilor negri
De asemenea, în urma percheziţiei informatice au fost identificate mai multe mesaje de tip e-mail transmise între Breazu Tudor Liberiu şi administratorul TOTAL MEDIA PROD S.R.L. ( administrator Cosmin Dragomir -nn) cu privire la o factură emisă de această societate către Last Time Studio ( controlată de consilierul Lungu Ștefan -nn) , din care rezultă atât că beneficiarul serviciilor era, indirect, inculpata Udrea Elena, cât şi că firma lui Lungu Ştefan ( adică Last Time Studio) era folosită în mod frecvent pentru plata serviciilor de care beneficia partidul.
Cu acelaşi prilej, au fost identificate mesaje din care rezultă că Lungu Ştefan presta servicii de consultanţă în favoarea PDL Bucureşti, fără a fi remunerat, constând în realizarea graficii pentru evenimente şi materiale publicitare inscripţionate cu sigla partidului.
Inculpatul Lungu Ştefan a susţinut şi că diferenţa din suma primită de la Termogaz Company a fost predată în numerar lui Nastasia Gheorghe ( secretarul general al Ministerului Dezvoltării-nn) , care ar fi intermediat şi discuţiile cu inculpata Udrea Elena Gabriela referitoare la aprobarea plăţilor către această societate, însă aceste împrejurări nu au putut fi coroborate cu alte mijloace de probă.
Șefa CNI și asistentul personal al Elenei Udrea, cărăușii banilor negri
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, (…) Topoliceanu Ana Maria, șefa Consiliului Național pentru Investiții din cadrul Ministerului Dezvoltării și prietena Elenei Udrea, şi Breazu Tudor Liberiu, asistentul ministrului și șefei PDL București, au făcut şi alte plăţi în numerar, neînregistrate, pentru servicii de care a beneficiat organizaţia de partid sau inculpata Udrea Elena Gabriela personal, respectiv:
– suma de 3.000 euro lunar către martorul Călugăru Cristi, care a coordonat într-o perioadă echipa de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, după care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela;
– sume variabile, care ajungeau la 10.000 euro lunar pentru plata „postacilor”, persoane al căror rol era de a posta comentarii sub identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri;
– plata pentru materiale promoţionale inscripţionate cu sigla PDL realizate de S.C. Coza Advertising S.R.L. şi pentru care nu au fost identificate facturi fiscale nici în evidenţa beneficiarului, nici a prestatorului.
Din mesajele de poştă electronică rezultă că Udrea Elena Gabriela cunoştea atât existenţa serviciilor prestate, cât şi a plăţilor efectuate, primind informări detaliate de la Breazu Tudor Liberiu.
Elena Udrea ar fi recunoscut această împrejurare, însă a susţinut că sumele proveneau din donaţii neînregistrate în evidenţa partidului, de la donatori care doreau să îşi păstreze anonimatul. În condiţiile în care dispoziţiile Legii nr. 334/2006 interzic în mod expres finanţarea partidelor politice prin sume neînregistrate, eludarea acestor dispoziţii imperative demonstrează că inculpata a cunoscut şi a acceptat provenienţa infracţională a sumelor de bani folosite pentru funcţionarea organizaţiei pe care o conducea.
Raţiunea legii care impune evidenţa tuturor donaţiilor este tocmai de a evita ca societăţile care au contracte cu statul să sprijine activitatea politică a demnitarilor care atribuie fondurile publice, iar ignorarea acestor prevederi echivalează, sub aspectul laturii subiective, cu intenţia de a participa la săvârşirea unei infracţiuni de corupţie.