19.9 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialÎntâlnirea de joi în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului

Întâlnirea de joi în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului

Muzeul Naţional de Artă al României lansează o nouă serie de activităţi pentru public în cadrul expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub genericul Întâlnirea de joi.

Prima din aceste întâlniri are loc joi, 31 ianuarie 2013, de la ora 16.30 şi aduce faţă în faţă cu publicul echipa de curatori, restauratori, arhitecţi şi artişti multimedia care a contribuit la crearea expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, la o discuţie despre conceperea şi organizarea expoziţiei.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.

În cadrul Întâlnirilor de joi, Muzeul Naţional de Artă al României îşi propune să ofere publicului ocazia de a intra în dialog cu diverse personalităţi ale vieţii culturale, pornind de la piesele aflate în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului.

Joia aceasta publicul este invitat în culisele organizării expoziţiei, pentru a afla detalii inedite din munca specialiştilor care au colaborat la articularea proiectului, de la povestea restaurării frescelor recuperate de la Mănăstirea Argeşului, până la conceperea parcursului expoziţional, a scenografiei şi a materialelor multi-media prezente în expoziţie.

Participă: Emanuela Cernea, curator al expoziţiei (MNAR), prof. univ. dr. Oliviu Boldura (CERECS ART), arh. Liviu Constantinescu (director tehnic MNAR), arh. Cristina Constantin (ABRUPTARHITECTURA), Dilmana Yordanova (KOTKI visuals). Discuţia este moderată de Cristina Toma, specialist în educaţie muzeală (MNAR).

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului reuneşte, în premieră, 31 din cele 35 de fragmente de frescă care s-au păstrat până astăzi din ansamblul decoraţiei murale al bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria voievodului Neagoe Basarab.

Atribuite zugravului Dobromir din Târgovişte şi echipei sale, care finalizează pictura în 1526, frescele au fost extrase în 1882, în contextul restaurării bisericii sub coordonarea arhitectului francez André Lecomte du Noüy în perioada 1875-1887. Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

Expoziţia beneficiază de o scenografie deosebită, inspirată de imaginea legendarei Mănăstiri a Argeşului ca şantier fără sfârşit, într-o continuă prefacere. Proiectul scenografic este semnat de echipa de arhitecţi ABRUPTARHITECTURA (Cristina Constantin, Mirela Vlăduţă şi Cosmin Pavel).

În expoziţie sunt integrate o serie de materiale multimedia realizate de KOTKI visuals (Dilmana Yordanova, Mikaela Kavdanska şi Larisa Crunţeanu): filmul de prezentare a intervenţiilor de restaurare, reconstituirea virtuală 3D a poziţiilor ocupate de fragmentele de frescă în cadrul ansamblului monumental înainte de extragerea lor şi un touchscreen cu o aplicaţie interactivă ce permite vizionarea desenelor şi schiţelor realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu la Curtea de Argeş în 1860.

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului este deschisă până pe 26 mai 2013.

Cele mai citite

Viktor Orban avertizează că UE se îndreaptă către un „război rece economic” cu China

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că Uniunea Europeană riscă să intre într-un "război rece economic" cu China, în contextul pregătirilor blocului european...

Cum l-a cunoscut Ana Bodea pe Valentin Butnaru

Ana Bodea și Valentin Butnaru formează un cuplu de mai bine de un an și sunt colegi în același trust de presă, unde Valentin...

Avertizări meteo de Cod Galben pentru vânt puternic și ploi abundente în jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenţionări Cod galben pentru intensificări ale vântului și ploi semnificative, ce vor afecta treptat...
Ultima oră
Pe aceeași temă