25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialInstitutul pentru Politici Publice şi Societatea pentru Medicina Familiei critică propunerea de...

Institutul pentru Politici Publice şi Societatea pentru Medicina Familiei critică propunerea de consiliere a femeilor care fac avort

După ce, în 13 martie, deputaţii PDL Marius Dugulescu şi Sulfina Barbu au depus la Parlament iniţiativa legislativă privind consilierea obligatorie a femeilor care vor să avorteze, Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SMF) cer autorităţilor române să respingă iniţiativa şi să promoveze planningul familial şi contracepţia.

„Impresia mea a fost că iniţiatorii sacrifică o libertate a femeilor pe care au câştigat-o– aceea de a face ce vor cu corpul lor. Ne întoarcem în trecut”, a punctat pentru România liberă directoarea IPP, Violeta Alexandru.

Reprezentanţii IPP vor merge în Parlament săptămâna viitoare şi vor încerca să discute cu politicienii, pentru a-i convinge să renunţe la iniţiativă sau pentru a nu vota legea. 

Institutul pentru Politici Publice şi Societatea Naţională de Medicina Familiei susţin, într-un comunicat postat pe site-ul IPP, că statul are o provocare „serioasă”, căreia, însă, nu îi răspunde corespunzător, pentru că „nu are nici o iniţiativă care să vizeze prevenţia fenomenului negativ al creşterii numărului de avorturi”.

Cele două instituţii pledează pentru o viaţă sexuală echilibrată, pentru educarea tinerilor şi pentru promovarea metodelor de contracepţie.

Mai mult, IPP şi SNMF arată că este important ca o persoană să ia decizia cea mai potrivită pentru sine, însă „resping tentativa de obligare a femeii să parcurgă procedurile de consiliere descrise în acest proiect de act normativ care sunt, în mod evident, îndreptate spre determinarea femeii să renunţe la intervenţia medicală”. Cele două instituţii atrag atenţia că, în nici o altă ţară, consilierea nu a avut ca rezultat decât într-o foarte mică măsură renunţarea la întreruperea de sarcină.

Institul de Politici Publice şi Societatea de Medicina Familiei mai precizează că metodele propuse de iniţiativă pentru a consilia femeia (cu referire la embrionul prezentat în lege ca fiinţă umană căreia i se va lua viaţa) nu vor face altceva decât să pună o presiune emoţională „nejustificată”.

Cele două instituţii propun, ca alternative la scăderea numărului de avorturi, promovarea planning-ului familial, educarea femeilor şi bărbaţilor şi informarea privind mijloacele de contracepţie.

Citeşte şi CONTROVERSĂ: Primul pas spre întoarcerea decreţeilor? Consiliere obligatorie pentru femeile care vor să facă avort

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă