17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialInstitutiile publice, paralizate

Institutiile publice, paralizate

De cel putin doua saptamani, institutiile statului nu pot face nici o achizitie din cauza faptului ca normele metodologice ale noii ordonante privind achizitiile publice nu au fost publicate.
Astfel, toate procedurile de achizitie publica la institutiile statului sunt blocate. Pentru ca de la 1 iulie a intrat in vigoare noua Ordonanta 34, care reglementeaza modalitatea in care autoritatile publice pot cheltui banii contribuabililor, sefii acestor institutii publice stau cu mainile in san si asteapta. Lipsa normelor metodologice in baza carora se pot face selectiile de oferte sau licitatiile publice lipsesc cu desavarsire, ceea ce face ca nici un leu sa nu poata fi cheltuit de primarii sau directiile descentralizate ale statului.

"Pe concesiuni avem activitatea blocata!”

Primariile sunt cele mai afectate, cunoscut fiind faptul ca in aceasta perioada ele contracteaza cele mai multe lucrari. La Primaria Crucea, de exemplu, nu se poate face selectarea ofertelor pentru efectuarea lucrarilor la unitatile de invatamant din localitate. "Derulam doar acele achizitii la care aveam demarata procedura inainte de abrogarea Ordonantei 60. Grav este ca vara se fac cele mai multe investitii si lucrari”, ne-a declarat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.
Si in cazul unitatilor de invatamant pentru care centrele bugetare trebuie sa faca selectii de oferte pentru a desemna firmele care vor face igienizarile in scoli intalnim aceeasi situatie. Daca procedurile au fost deja demarate, achizitiile se vor desfasura in conformitate cu vechile prevederi, spune legea. Asadar, la scolile unde demersurile erau deja incepute achizitiile se vor derula dupa vechea Ordonanta 60.
La randul sau, primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod, sustine ca, daca pe achizitii legea e clara, nu acelasi lucru este in cazul concesionarilor terenurilor: "Nu pot nici macar sa dau anuntul pentru organizarea unei licitatii! Pe concesiuni avem activitatea blocata!”.

Noutatile ordonantei

Ordonanta referitoare la achizitiile publice aduce ca element de noutate sumele pentru care se poate apela la incredintarile directe, selectiile de oferte sau licitatiile publice. In cateva cazuri, sumele sunt duble fata de cele de pana acum. Astfel, limita maxima a incredintarii directe a fost dusa pana la 5.000 de euro. Autoritatile sunt cele care trebuie sa organizeze licitatie pentru a se atribui fondurile publice, se mai spune in lege.

Cele mai citite

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...

Debut pentru Horațiu Moldovan la Sassuolo! Cum s-a descurcat portarul român la primul meci în Serie B

Horațiu Moldovan a avut un debut promițător pentru Sassuolo în Serie B, demonstrând că decizia sa de a refuza convocarea la echipa națională pentru...

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă