19.3 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialInstanţa respinge cererea procurorului George Bălan de suspendare a sa din funcţie,...

Instanţa respinge cererea procurorului George Bălan de suspendare a sa din funcţie, dispusă de CSM

Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni, cererea procurorului George Bălan, care a fost suspendat din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui membru era, ca urmare a punerii sub acuzare a magistratului pentru fapte de corupţie, potrivit Mediafax.

 

George Bălan a cerut suspendarea executării actului administrativ, respectiv a hotărârii CSM prin care a fost suspendat din funcţia de membru al Consiliului, solicitare respinsă, luni, de către Secţia de contencios-administrativ a Curţii de Aşel Bucureşti.

De asemenea, Bălan a cerut anularea acestei hotărâri, acţiune care are termen de judecată în 1 octombrie, la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau, susţin anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

“Încercările de a manipula numirile din interior instituţiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul şi de aportul unor persoane care au funcţii de conducere în cel mai înalt for al magistraţilor, cu atribuţiuni directe în procedura de numire a procurorului şef al DNA şi a procurorului general al României”, arată procurorii anticorupţie în referatul de începere a urmăririi penale împotriva celor doi.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat, în 10 iulie, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM.

Secţia pentru procurori a CSM a dispus, în 11 iulie, suspendarea din funcţie a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Inspecţia Judiciară a declanşat, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, verificări privind buna reputaţie a procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru.

De la începutul anului, Marcel Sâmpetru era detaşat la Direcţia Reurse Umane din CSM, anterior deţinând funcţia de consilier al procurorului George Bălan, fost vicepreşedinte al Consiliului.

În 10 septembrie 2009, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de transfer a procurorului Marcel Sâmpetru, consilier pe probleme Schengen în Ministerul Afacerilor de Externe, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Atunci, procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti era George Bălan.

În februarie 2009, Marcel Sâmpetru s-a transferat de la Direcţia Generală de Informaţie şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne – unde fusese delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru trei ani – la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).

Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcţie fiind publicat în 1 august 2012.

Cele mai citite

Focar de rujeolă, într-o comunitate de romi. 15 copii au ajuns la spital

Un focar de rujeolă a fost descoperit de autorităţile sanitare din judeţul Bistriţa-Năsăud într-o comunitate de romi din oraşul Năsăud, după ce seara trecută...

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...

Cât de speriată este China de întoarcerea lui Donald Trump

Pe cine favorizează cu adevărat China, Joe Biden sau Donald Trump? Răspunsul nu este deloc simplu. Dacă vrei să înțelegi cum se simte China...
Ultima oră
Pe aceeași temă