Cauzele scurgerilor de apa
Una dintre cauze o poate constitui defectiunea la bateriile sanitare. In cazul bateriilor monobloc cu pastile ceramice, in timp aceste pastile se pot decalibra. Daca in magazine nu gasiti cartusul de schimb pentru inlocuirea pastilelor, singura solutie ramane inlocuirea bateriei.
Daca sunt scurgeri de apa la chiuveta de la bucatarie, cauza o constituie sifonul (de regula acel burduf flexibil de sub chiuveta), care trebuie schimbat. In pret este inclusa de obicei si desfundarea coloanei de scurgere.
Alta cauza poate fi izolatie superficiala. Cand izolatia la cadita de dus nu se face corespunzator, au loc scurgeri de apa. Instalatorul poate rezolva defectiunea prin izolarea acesteia cu silicon sanitar. Acelasi lucru se poate intampla si la cazile de baie, unde izolatia dintre cada si faianta este deficitara.
Scurgerile de apa sunt posibile si la casa. In astfel de cazuri, canalizarea se infunda mai des deoarece traseul este mai lung. La aceasta se adauga si faptul ca tevile merg pe orizontala si nu pe verticala, cum se intampla la bloc.
Cum procedati in cazul inundatiilor?
Spargerea unei tevi de la calorifer poate provoca inundatie in casa. Cand se intampla acest lucru, cea mai rapida solutie este sa scoateti apa cu ajutorul unui furtun. Urmatorul pas consta in anuntarea administratorului de bloc pentru inchiderea vanelor de la subsol. Repararea unei tevi poate dura intre o ora si o zi. Costul repararii unei tevi sparte (doar o ramificatie) este de 100 lei. Cand spargerea e la coloana principala, cheltuielile de reparatie sunt suportate de administratie.
Lipsa presiunii sau a debitului de apa
O problema frecvent intalnita este lipsa presiunii sau a debitului de apa, cauzata cel mai des de infundarea perlatorului (sitele bateriei) sau de infundarea filtrelor de pe instalatie.
Bine de stiut
Daca nu doriti sa faceti investitii frecvente in achizitionarea bateriilor sanitare, orientati-va spre produse de calitate. Pretul unor astfel de baterii este mai ridicat si porneste de la 100 lei. Calitatea poate fi testata si dupa greutate. Bateriile usoare sunt in general de calitate indoielnica.
Daca este necesara schimbarea bazinului de WC, un produs bun trebuie sa fie anticondens si cu flotor rapid, care sa permita umplerea bazinului cu presiune maxima pana la nivelul de 9 l.
Este indicat ca materialele sa fie cumparate de instalator sau in prezenta acestuia, iar produsele sa aiba certificat de garantie.
Se recomanda ca tevile de alimentare sa fie din cupru sau din polipropilena. Se poate folosi si pexal daca acesta este de calitate. Pexalul de calitate proasta crapa mai ales la curbe. De asemenea, este necesar ca robinetii principali de trecere sa fie de buna calitate, deoarece produsele turcesti sau chinezesti au viata scurta.
Zatul de cafea si grasimile aruncate in chiuveta sunt principalul inamic al scurgerilor de apa. Se recomanda folosirea periodica a solutiilor speciale de desfundare a scurgerilor, gen granule, gel etc.
Daca centrala termica nu functioneaza, inainte de a suna service-ul, asigurati-va ca indicatorul de presiune arata minim 1 bar (daca nu, actionati robinetul de umplere). Verificati si termostatul de ambianta daca e programat corespunzator sau daca mai are baterii.
Informatii furnizate de Bogdan Ionita, director general Expert Construct Instal, tel.: 0722.713.407; 0766.282.925