Ţevile de plumb nu au fost schimbate niciodată de când a fost construită clădirea, iar toaletele sunt pe hol.
După ce ani de zile copiii internaţi la Sanatoriul Techirghiol au fost „uitaţi” în-tr‑o clădire construită în 1928, de anul trecut au fost începute, pe bucăţele, lucrările de reabilitarea a clădirii.
Conform declaraţiei managerului Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, Vasilică Silviu Rusu, abia anul trecut, în 2011, au fost înlocuite ferestrele la clădire, geamurile rezistând cu stoicism încă de la ridicarea clădirii.
Şi tot anul trecut a fost reabilitat etajul al treilea, blocul alimentar, izolatorul, dar şi şcoala sanatorială.
„Norocul nostru că este o clădire din 1928 că dacă ar fi fost o clădire nouă din 1980-2000 nu ştiu dacă ar fi rezistat atâţia ani”, a rezumat situaţia Silviu Rusu.
Va fi modernizată şi secţiunea pentru copii
Acesta a precizat că din 3,6 milioane lei, câte are în buget anul acesta sanatoriul pentru reparaţii şi modernizări, va fi alocată o sumă importantă şi pentru sanatoriul de copii, costurile urmând să fie date de studiile de fezabilitate.
Totuşi, managerul de la Techir–ghiol vrea să reabiliteze în-călzirea clădirii, să fie refăcută hidroizolaţia şi să fie schimbată toată instalaţia sanitară. Instalaţie care, surprinzător sau nu, datează tot din 1928, toaletele fiind pe hol iar ţevile fiind de plumb „cum se făcea la vremea respectivă”.
Copiii internaţi la Sanatoriul Techirghiol suferă de afecţiuni psiho-neuro-motorii şi până acum cazarea lor şi condiţiile în care trăiau se pare că nu au impresionat pe mulţi deşi au existat, de-a lungul timpului, promisiuni inclusiv de la politi-cieni.
„Copiii au fost uitaţi, celelalte aripi erau mai vizibile. Toată lumea, când vine la Sanatoriul Techirghiol, vine în sanatoriul de adulţi”, ne-a mai spus acelaşi manager.
Există cerere pentru un număr dublu de paturi
Managerul sanatoriului susţine că, din cauza faptului că nu s-a investit, o parte a secţiei pentru copii din Vila Lucia, pavilionul B, cu o capacitate de 80 de paturi a fost închisă. Astfel că sanatoriul de copii are acum o capacitate de 100 de locuri, când normal ar fi putut să găzduiască 180 de copii. „Important este că a rezistat până astăzi. Alte sanatorii s-au închis”, susţine Silviu Rusu, care ne-a mai spus că există cereri pentru internarea micuţilor şi dacă ar avea un număr dublu de paturi acestea ar fi ocupate