7.3 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialInstalaţia de încălzire: cupru sau polipropilenă

Instalaţia de încălzire: cupru sau polipropilenă

Fiecare dintre cele două tipuri de materiale prezintă o serie de avantaje şi de neajunsuri. Pentru a le identifica, vă prezentăm o analiză comparativă.

În cazul instalaţiilor îngropate în pardoseală se recomandă polipropilena, pentru că este mai groasă în carne şi rezistă mai bine la presiunea exercitată de o şapă din beton. În cazul în care se folosesc totuşi conducte din cupru, ele trebuie izolate. În situaţia unei montări aparente însă, conductele din polipropilenă, cu aspectul lor masiv mai ales în zonele de îmbinare, prezintă un net dezavantaj estetic în comparaţie cu conductele din cupru. Deci, în cazul în care va hotărâţi pentru o instalaţie de încălzire din polipropilenă, trebuie să luaţi în calcul şi realizarea unor măşti pentru conducte. Pentru acestea, se pot folosi cu succes profilele metalice şi plăcile din gips-carton.

În ceea ce priveşte costurile, trebuie să vă spunem că pentru două instalaţii similare, executate din cele două tipuri de materiale, cuprul este cu 20% mai scump. La aceste procente se mai adaugă şi costurile materialelor suplimentare, necesare pentru sudură. Acestea sunt: pasta decapantă (necesară pentru curăţarea suprafeţei de sudură), cositorul şi buteliile cu gaz cu ajutorul cărora se realizează sudura. Din punctul de vedere al randamentului, conductele din polipropilenă sunt mai eficiente. Ele nu pierd căldură, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. În cazul cuprului, acest coeficient este mai ridicat. Neajunsul acesta se poate ameliora simţitor printr-o bună izolaţie a conductelor. Izolaţia are şi rolul de a feri cuprul de abur în încăperile în care acesta există (baie, bucătărie). În aceste spaţii şi în lipsa protecţiei, conductele din cupru se oxidează, fenomen care nu apare, evident, în cazul polipropilenei.

Un alt avantaj al acesteia este rezistenţa la coroziune chimică mult mai ridicată decât în cazul cuprului. De aceea, conductele de polipropilenă sunt recomandate în cazul conectării instalaţiei la sistemul centralizat de termoficare, deoarece în acest sistem (exemplu: RADET) curăţarea conducetelor se face cu substanţe chimice.

Există o serie de caracteristici similare ale celor două tipuri de materiale. Dintre acestea menţionăm faptul că timpul de lucru este egal. Pentru un apartament de aproximativ 60 mp realizarea instalaţiei se face într-o săptămână, indiferent de materialul folosit.

De asemenea, ambele materiale nu fac depuneri în interiorul conductelor, spre deosebire de oţel şi fontă. O altă calitate a celor două materiale constă în faptul că fitingurile nu reduc diametrul ţevii. Din acest motiv nu apar pierderi de sarcină, iar presiunea asupra îmbinării se reduce.  Text Box:

Cele mai citite

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au luat o decizie privind un candidat comun PNL PSD la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei...

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au luat o decizie privind un candidat comun PNL PSD la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei...

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă