În Cluj-Napoca, în contextul în care cele mai multe dintre școlile și liceele bune de stat sunt concentrate în zona centrală a orașului, mulți părinți și-au făcut vize de flotant pentru a evita prevederile legale referitoare la arondarea teritorială a elevilor. Aceste prevederi oferă prioritate elevilor care locuiesc în apropierea școlilor. Cu ajutorul vizelor de flotant, părinții ajung în circumscripția teritorială a școlii unde doresc să își înscrie copilul, potrivit ClujToday.ro.
11 vize de flotant într-o alimentară
Valentin Cuibus a declarat că au fost multe cazuri în care au fost date vize de flotant pentru spații care nu aveau destinația de locuință. ”Au existat 11 vize de flotant date pe o alimentară aflată în circumscripția teritorială a Liceului Nicolae Bălcescu”, a spus Valentin Cuibus. Liceul cu pricina este cotat printre cele mai bune din Cluj. Totuși, inspectorul școlar general al județului Cluj a declarat că nu vede cum vor fi aplicate în practică prevederile noii legi. El este de părere că doar Protecția Copilului ar avea cum să verifice dacă acești copii locuiesc în spații corespunzătoare sau nu.
O altă modificare a legislației școlare se referă la faptul că părinții nu își vor mai putea îns-crie copiii direct în clasa I, ci copiii vor fi obligați să parcurgă și clasa pregătitoare. Valentin Cuibus a afirmat că înscrierile în clasa pregătitoare vor avea loc în perioada 29 februarie – 18 martie. În acest an, în județul Cluj, vor exista 261 de clase pregătitoare, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar estimează că vor fi înscriși 5.950 de elevi.
"Au existat 11 vize de flotant date pe o alimentară aflată în circumscripția teritorială a Liceului Nicolae Bălcescu.“ – Valentin Cuibus, inspector școlar general