6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialInsolatie de recesiune

Insolatie de recesiune

Rezultatul alegerilor din ziua de 7 iunie nu l-a multumit prea mult pe Traian Basescu, chiar daca fiica sa Elena a castigat un mandat de europarlamentar pentru o perioada de patru ani. Locul al doilea obtinut cu greu de PDL l-a facut pe presedinte sa ofteze adanc, mai ales dupa ce i-a vazut pe baronii PSD cum ii rad in nas din postura de invingatori in lupta cu partidul cotrocenist. Nu a crezut nici o clipa ca se va repeta isprava de acum doi ani, cand pedelistii au luat cu sase mandate mai mult decat social-democratii, dar nici nu s-a asteptat ca Emil Boc si oamenii sai sa-l puna intr-o situatie de inferioritate fata de Geoana, Nastase si Vanghelie cu putine luni inainte de prezidentiale.

 

Se vede insa treaba ca "performanta" realizata de echipa condusa de premier i-a daunat grav domnului Basescu daca a ajuns sa-i critice, in premiera, in plina sedinta de guvern, pe ministrii PDL, deoarece nu au stiut sa contracareze impreuna cu ceilalti membri ai Cabinetului efectele crizei in cele sase luni de cand se afla la putere. Nu pot insa sa bag mana in foc si sa spun ca presedintele a fost sincer atunci cand a acuzat Executivul de situatia economica proasta in care se gaseste Romania. Este posibil sa fie vorba doar de un nou exercitiu de imagine oferit de un om politic care, in numele unei asa-zise griji nationale, pune in scena o alta strategie pentru viitoarele alegeri ca urmare a prestatiei mai putin reusite a PDL si a influentei negative a crizei, evidenta pentru toata lumea, asupra credibilitatii celui care a negociat formarea coalitiei. Basescu s-a facut ca ia lucrurile in serios profitand de conjunctura politica si economica actuala, care, sa fim obiectivi, nu favorizeaza nici puterea, nici opozitia cu liberalii la prezidiu.

 

Ca sa evite un esec, presedintele nu are alta varianta, daca tinem seama si de nemultumirea sociala crescuta, decat sacrificarea partidului in fruntea caruia s-a aflat pana in 2005. Acest lucru poate fi facut fie prin declansarea unui atac nimicitor asupra coalitiei PDL-PSD cu scopul de a arata electoratului ca Guvernul este singurul vinovat de derapajul economic, fie prin scoaterea pedelistilor din Palatul Victoria pentru a-i lasa lui Mircea Geaona toata raspunderea pentru situatia grea din tara, pastrand in acest mod sustinerea partidului cotrocenist la scrutinul prezidential. Basescu nu a venit la sedinta de guvern pentru ca nu a mai avut chef sa mearga dupa apa minerala la complexul comercial unde face cumparaturi in fiecare duminica. si nici pentru a-i anunta pe cei prezenti ca recesiunea a trecut frontiera in noaptea de sambata spre duminica, fiind in prezent in mars fortat spre Palatul Victoria si BNR.

 

Motivul real nu il constituie asadar situatia grea generata de criza, pe care o cunosc mult mai bine decat presedintele ministrii Cabinetului Boc, ci ocazia de a face un experiment politic in centrul coalitiei in spatele careia se afla o masa electorala uriasa. In felul acesta, prezidentiabilul Basescu a reusit sa puna o tinichea de coada la doua partide, acuzandu-le de incompetenta in actul guvernarii, de vreme ce se vorbeste, printre altele, de pericolul privind neplata salariilor si pensiilor la toamna, pentru ca nu vor mai fi bani la bugetul public. Pesedistii si-au dat seama ca au fost palmuiti scolareste mai tarziu, fapt dovedit de reactia lui Mircea Geoana la intalnirea avuta luni cu ministrii social-democrati, cand si-a manifestat nemultumirea fata de atitudinea colegilor sai, care s-au lasat calcati in picioare de Traian Basescu in loc sa se ridice si sa plece.

 

Interesant nu este ca Geoana se da zmeu dupa razboi sau ca unul ca Vanghelie, zis "Goagal", il ironizeaza pe presedinte pe teme de educatie, ci faptul ca nici un demnitar membru al PSD nu a iesit la televizor sa spuna ca invitatul prim-ministrului la sedinta din guvern a batut campii cu "filosofia lui de atotstiutor", vorbind in necunostiinta de cauza despre activitatea Executivului si nu numai. L-au lasat pe liderul lor de partid sa se dea la Basescu de pe pozitia unui politician vadit interesat doar sa forteze rezistenta coalitiei prin provocarea unei implozii inainte de campania electorala prezidentiala. Daca analizati interventia de luni dimineata a lui Mircea Geoana, nu veti gasi nimic concret despre motivele supararii lui Basescu pe toata lumea, ci doar apostrofari adresate propriilor ministri care, la fel ca si colegii lor de guvern, nu prea par ca sunt afectati de insolatia de recesiune.

 

A devenit o traditie ca Basescu sa critice, iar Geoana sa se umfle in pene a doua zi, in speranta ca electoratul pesedist va deversa voturile in directia dorita de el cu prima ocazie. Nu cred ca astfel de polemici pe timp de criza severa le fac viata mai usoara ospatarilor, tinichigiilor sau filosofilor despre care vorbea seful statului foarte recent. Marea nenorocire nu este ca unii sau altii isi slabesc credibilitatea prin discursuri fara nici o urma de prudenta sau rigoare diplomatica, varsandu-si oful in mijlocul drumului ca si cum nu ar avea nici un amestec in procesul guvernarii, ci faptul ca siguranta cetateanului, in sensul cel mai larg de intelegere, se deterioreaza mai repede decat in celelalte state europene unde politicienii nu vorbesc despre recesiune ca despre un meci de fotbal.

Or, dupa ce ne-a fost dat sa vedem din nou in zilele din urma, cand populatia este muscata adanc de criza, iar primii politicieni testeaza strategii electorale cu tinte previzibile, ma tem ca Romania ar putea intra rapid intr-o fundatura daca criza devine subiect de galceava ieftina, menit sa creeze iluzia ca unii oameni politici cu insolatie detin solutia magica pentru evitarea colapsului.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă