14.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialINS: Cerere scazuta si preturi mai mari pentru productia industriala

INS: Cerere scazuta si preturi mai mari pentru productia industriala

Preturile productiei industriale au urcat in mai cu 0,4% fata de luna aprilie, pe fondul scumpirilor din sectoarele energetic si al bunurilor de folosinta indelungata, insa ritmul anual de crestere s-a temperat la 1,4%, pe fondul contractiei cererii, a anuntat, joi, Statistica, citata de Newsin.

In aprilie, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 2,5%.

"Este in mod clar o consecinta a scaderii cererii si a contractiei economice. Chiar daca varful pentru scaderea productiei industriale a trecut, avem in continuare reducere de productie si de marje de profit", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

"Ma astept chiar ca preturile productiei industriale sa treaca pe minus in acest an, nu neaparat luna urmatoare", a adaugat el.

Preturile productiei industriale au crescut cu 0,4% de la luna la luna atat pe piata interna cat si pe piata externa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Evolutia a fost insa diferita pe sectoare de activitate. In industria energetica, preturile au crescut, in medie, cu 2% in mai fata de aprilie, in industria bunurilor de folosinta indelungata – cu 1,7%, iar in industria bunurilor de uz curent, preturile s-au majorat cu 0,8%.

In schimb, preturile produselor din industria bunurilor de capital au scazut cu 0,5%, iar produsele din industria bunurilor intermediare s-au ieftinit cu 1%.

Fata de mai 2008, cresteri de preturi mult peste nivelul inregistrat pe total industrie au avut loc in a cincea luna din 2009 la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, de 12,7%, si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, de 11,1%.

Preturile produselor din industria prelucratoare s-au marit cu doar 0,2% in intervalul mai 2008-mai 2009, in timp ce, in industria extractiva, productia s-a ieftinit cu 8,3%.

Pe marile grupe industriale, bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 10,5%, cele de uz curent, cu 10,3%, produsele de capital, cu 9,1%, iar cele intermediare, cu 0,6%, in timp ce preturile produselor energetice au scazut cu 8,4%.

Cele mai citite

Tribunalul Maramureș decide demolarea zidului de segregare pentru comunitatea romă din Baia Mare

După o lungă bătălie juridică de 13 ani, Tribunalul Maramureș a emis o decizie definitivă în data de 14 februarie, obligând Primăria Baia...

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

Tribunalul Maramureș decide demolarea zidului de segregare pentru comunitatea romă din Baia Mare

După o lungă bătălie juridică de 13 ani, Tribunalul Maramureș a emis o decizie definitivă în data de 14 februarie, obligând Primăria Baia...
Ultima oră
Pe aceeași temă