19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialINS: Cerere scazuta si preturi mai mari pentru productia industriala

INS: Cerere scazuta si preturi mai mari pentru productia industriala

Preturile productiei industriale au urcat in mai cu 0,4% fata de luna aprilie, pe fondul scumpirilor din sectoarele energetic si al bunurilor de folosinta indelungata, insa ritmul anual de crestere s-a temperat la 1,4%, pe fondul contractiei cererii, a anuntat, joi, Statistica, citata de Newsin.

In aprilie, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 2,5%.

"Este in mod clar o consecinta a scaderii cererii si a contractiei economice. Chiar daca varful pentru scaderea productiei industriale a trecut, avem in continuare reducere de productie si de marje de profit", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

"Ma astept chiar ca preturile productiei industriale sa treaca pe minus in acest an, nu neaparat luna urmatoare", a adaugat el.

Preturile productiei industriale au crescut cu 0,4% de la luna la luna atat pe piata interna cat si pe piata externa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Evolutia a fost insa diferita pe sectoare de activitate. In industria energetica, preturile au crescut, in medie, cu 2% in mai fata de aprilie, in industria bunurilor de folosinta indelungata – cu 1,7%, iar in industria bunurilor de uz curent, preturile s-au majorat cu 0,8%.

In schimb, preturile produselor din industria bunurilor de capital au scazut cu 0,5%, iar produsele din industria bunurilor intermediare s-au ieftinit cu 1%.

Fata de mai 2008, cresteri de preturi mult peste nivelul inregistrat pe total industrie au avut loc in a cincea luna din 2009 la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, de 12,7%, si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, de 11,1%.

Preturile produselor din industria prelucratoare s-au marit cu doar 0,2% in intervalul mai 2008-mai 2009, in timp ce, in industria extractiva, productia s-a ieftinit cu 8,3%.

Pe marile grupe industriale, bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 10,5%, cele de uz curent, cu 10,3%, produsele de capital, cu 9,1%, iar cele intermediare, cu 0,6%, in timp ce preturile produselor energetice au scazut cu 8,4%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă