18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialInOvatii la Sibiu

InOvatii la Sibiu

Teatru, dans, concerte, spectacole stradale, montari de toate genurile si pe toate gusturile vor fi prezentate si anul acesta la cel mai important festival dedicat artelor spectacolului din estul Europei, cel de la Sibiu.

O uriasa piscina va fi construita la Sibiu special pentru spectacolul lui Silviu Purcarete, "Metamorfoze". Montarea a fost creata in 2007 atunci cand Sibiul si Luxemburgul erau "capitale culturale europene". Spectacolul dupa textele poetului latin Ovidiu s-a jucat in 2007 intr-o abatie din Luxem­burg. Recreata special pentru editia 2009 a festivalului de la Sibiu cu distributie noua, montarea lui Purcarete a necesitat si recrearea unei replici a de­corului natural de la abatia luxembur­gheza. "Metamorfozele" lui Purcarete deschid saptamana viitoare Festivalul International de Teatru de la Sibiu, un festival in care regizorul roman este prezent cu trei spectacole: "Faust"-ul creat la Teatrul "Radu Stanca" din localitate si cel mai recent spectacol al sau, "Uriasii muntilor", montat la Iasi.

Anul acesta tema manifestarii sibiene este "InOvatii". Festivalul preia astfel ini­tiativa Comisiei Europene, care a declarat 2009 "Anul creativitatii si inova­tiei". Ajuns la a XVI-a editie, evenimentul de la Sibiu este cel mai important festival dedicat artelor spectacolului din estul Europei. El concureaza direct cu cele mai importante festivaluri de teatru din lume, cele de la Avignon si Edinburgh. In 2009, intre 28 mai si 7 iunie, la Sibiu vor veni artisti din 70 de tari. In total vor fi peste 350 de evenimente, (spectacole, expozitii, conferinte, ateliere si concerte), care se desfasoara in 40 de spatii din Sibiu si din cetatile si bisericile fortificate medievale din imprejurimi.

 

Zeci de trupe de teatru de strada vor fi prezente zilnic in centrul istoric al Sibiului.

Intre marile evenimente teatrale ale manifestarii se numara spectacolul "Livada de visini", produs de International Stanislavsky Foundation din Rusia si Teatrul "Meno Fortas" din Lituania. Creat de unul din cei mai importanti regizori ai momentului, Eimuntas Nekrosius, "Livada…" este un spectacol de referinta pe scena teatrului rus contem­poran. In total, programul teatral cuprin­de 40 de spectacole ale unor trupe din mai toate colturile lumii. Sectiunea dedicata dansului este si ea bogata. Printre altii, la Sibiu vor veni Beijing Modern Dance Company, Compañia Flamenca Adrian Sanchez sau Nadine Bommer Dance Company din Israel.

Se poate spune insa ca ai fost la Festivalul de teatru de la Sibiu chiar daca nu ai intrat in nici o sala de teatru si nu ai platit nici un bilet. Zeci de trupe de teatru de strada vor fi prezente zilnic in centrul istoric si nu numai cu parade, spectacole cu elemente de circ, spectacole itinerante sau high-tech. Si tramvaiul care merge spre Rasinari devine iar scena de teatru. La capitolul concerte, manifestarea ofera in 2009 doua seri de muzica traditionala portugheza, unul cu grupul Fado Portu­guês, celalalt cu Stockholm Lisboa Pro­ject, un grup care abordeaza atat muzica portugheza, cat si scandinava. La Sibiu vor mai veni si grupul mexicano-american Tito & Tarantula si rusii de la Huun-Huur-Tu, cu a lor "muzica a stepelor".

Bilete online
Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu s-au pus in vanzare la Agentia Teatrala din Sibiu si, pentru prima data, online pe www.sibfest.ro.

Pretul unui bilet este de 10 lei (5 lei cu reducere, pentru elevi, studenti si pensionari). La spectacolele Teatrului National "Radu Stan­ca" din Sibiu, "Un tramvai numit Po­pescu" si "Faust" biletul costa 20 de lei. Pentru cele doua reprezentatii ale spectacolului "Metamorfoze" dupa Ovidiu (regia Silviu Purcarete), care va avea premiera romaneasca joi, 28 mai 2009, ora 21.30, vor exista doua categorii de bilete, cu pretul de 10 si 20 de lei.

Cele mai citite

„Poarta Eroilor”, construită pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural

În ultimii 4 ani, comunitatea Sectorului 4 a implementat proiecte de regenerare urbană a spațiilor publice, utilizând fonduri nerambursabile, atât guvernamentale, cât și accesate...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

SMIS, stăpâna consultanței mascate în învățământ! Scrie proiecte gratuite și vinde logouri supravaluate

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL au explodat în 2023 după ce a pus mâna pe zeci de contracte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă