19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialInfractori periculosi, eliberati pe banda rulanta de judecatori

Infractori periculosi, eliberati pe banda rulanta de judecatori

» Cazul jefuitorului, care a fost condamnat la sfarsitul saptamanii trecute la inchisoare cu suspendare de catre magistratii Curtii de Apel Iasi, fiind lasat practic liber dupa ce a sustras sub amenintarea cutitului suma de 330.000 de lei de la o casa de schimb valutar, nu este singular in judetul Iasi.

» In luna ianuarie a acestui an, pistolari din celebrul clan Corduneanu, dar si devalizatori de banci au ajuns in libertate in urma unor decizii judecatoresti. Practica nu este noua. In ultimii trei ani, la Iasi cei mai periculosi infracatori s-au vazut liberi cu ajutorul magistratilor.

Numeroase persoane acuzate de procurori de infractiuni grave comise la Iasi au fost puse in libertate in ultimii ani prin decizie judecatoreasca. La inceputul anului 2009, in clubul Skin din Iasi  a avut loc o bataie generala in care s-au folosit focuri de arma. Doi tineri au fost raniti atunci si au ajuns la spital, iar Politia a operat retineri. Printre cei retinuti erau si doi membri ai celebrului clan Corduneanu din Iasi. Pe 18 ianuarie au fost prezentati judecatorului cu propunere de arestare preventiva, dar s-a decis ca acestia sa fie cercetati in stare de libertate. Nu este prima oara cand membrii clanului Corduneanu sunt lasati liberi de magistrati. Autoritatile romane si cele din Franta, Belgia sau Germania au reusit in nenumarate randuri capturarea unor membri ai acestui clan, cunoscut pentru jafuri, trafic de carne vie si de minori, trafic de droguri, in toate tarile din Spatiul Schengen.

 

Cand au ajuns insa in Romania, la Iasi, ei au fost eliberati. Pentru eliberarea lor, magistratii Curtii de Apel Iasi dau vina, in cea mai mare parte, pe procurori. "Dincolo de depozitiile martorilor, exista si alte greseli ale Parchetului General care sa justifice punerea in libertate", se motiveaza o incheiere de sedinta. "S-au folosit autorizatii vechi pentru interceptarea telefoanelor inculpatilor. Or, acest lucru este inadmisibil", apare intr-o alta concluzie a magistratilor. "Daca nu sunt respectate procedurile ad-litteram, atunci nu se poate lua masura arestarii inculpatului. Sunt niste canoane ale meseriei, pe care politistii sau chiar procurorii le respecta doar partial si, din aceasta cauza, inculpatii sunt judecati in stare de libertate. Mai sunt si cazuri in care subiectii nu reprezinta un pericol social si se ia aceeasi masura", a declarat magistratul Liliana Palihovici, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Iasi.

Violator lasat in libertate agreseaza o fetita de 7 ani
Unul dintre cazurile celebre de infractor lasat liber de catre judecatori este acela al lui Mihai Feraru, supranumit "Bestia din Nicolina". Lasat in libertate de judecatori, pe motive medicale, dupa ce violase o studenta in 2006, Feraru recidiveaza in 2007. Atunci a sechestrat si violat o fetita de 7 ani care se intorcea de la scoala. Anchetatorii sustin ca Mihai Feraru se afla in atentia lor de aproape opt ani. In 2005, barbatul a mai fost implicat intr-un caz tras la indigo dupa cele comise in 2006 si 2007. A violat o vecina in acelasi mod. Victima a fost luata din fata blocului, bagata cu forta in lift, batuta si violata, apoi talharita. Cum s-a ajuns ca acest om sa fie liber? "Necesita supraveghere medicala continua, tratament medicamentos igieno-dietetic si interventie neurochirurgicala.

 

Se recomanda intreruperea executarii pedepsei, timp in care va fi internat in spitalul de Neurochirurgie al Ministerului Sanatatii", s-a precizat in concluziile expertizei medico-legale in cazul primului viol savarsit de Feraru. Instanta a dispus ca lui Mihai Feraru sa-i fie revocat mandatul de arestare, mandat ce, in mod sigur, ar fi fost prelungit altfel. "Din expertiza medico-legala reiese cu claritate ca este necesara tratarea inculpatului intr-un spital de specialitate. Dispunem punerea de indata in libertate a inculpatului", precizeaza judecatorii in incheierea de sedinta din mai 2006. "Atunci, Parchetul a pus concluzii de respingere a cererii de punere in libertate", a precizat Cornelia Prisecaru, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. De atunci, Mihai Feraru a fost liber. S-a mai prezentat doar la un singur termen de judecata, din zece.

 

In schimb, avocatul apararii a depus la dosar mai multe bilete de internare si externare de la Spitalul de Psihiatrie Socola si Spitalul de Neurochirurgie Iasi. "Asa a fost posibila recidiva lui Feraru. Acum el este incarcerat si, probabil, nimeni nu va mai pune vreodata problema eliberarii sale. Sistemul judiciar romanesc are anumite particulartitati care fac posibile aceste anomalii. Aici ar tre–bui sa umble legiuitorul", a precizat magistratul Aurel Dublea, judecator la Sectia Penala a Curtii de Apel Iasi.

Clanul Gologan zburda liber in toata Europa
In octombrie 2007, judecatorii Tribunalului Iasi au decis ca membrii uneia dintre cele mai mari grupari infractionale internationale sa fie eliberati din arest si cercetati in stare de libertate. Este vorba despre membrii clanului Gologan, grupare specializata in activitati ilegale transfrontaliere, trafic de persoane si minori si prostitutie. Pe numele membrilor clanului s-au emis numeroase mandate de arestare din Germania, Franta si Spania, dar magistratii ieseni au admis cererile de inlocuire a masurii de arest preventiv cu obligativitatea de a nu parasi localitatea. Vasile Albu Gologan, Constantin Popescu, Florin Rotariu, Monica Gologan si Margareta Astefanoaie Gologan au parasit Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi.

 

La nici jumatate de an, toti membrii clanului au disparut, presupunandu-se ca ei au parasit Romania. Procesele se desfasoara normal, cu inculpatii in lipsa, nici un proces nefiind inca finalizat. Ilie Gologan, un alt membru al clanului, acuzat de proxenetism, a fost condamnat la Lyon la 10 ani de inchisoare si la plata unei amenzi de 300.000 de euro.
Tot la inceputul lui 2009, magistratii Tribunalului Iasi i-au eliberat pe membrii retelei de devalizatori de banci, cunoscuta sub numele "De Niro". stefan Badii, Costel Chirascu, Nicolae Trusca, Daniel Manoil Pipirig, Adrian Crasmaru si Ovidiu Toma sunt acuzati de falsificarea cartilor de identitate si a actelor oficiale pentru acordarea de credite bancare, folosind chiar o carte de identitate pe numele actorului Robert De Niro. Prin aceasta metoda acestia ar fi luat de la zece unitati bancare credite de peste 250.000 de lei, folosindu-se de acte false.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă