27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialINFORMARE: Plafonul care a căzut în centrul comericial din Arad nu a...

INFORMARE: Plafonul care a căzut în centrul comericial din Arad nu a fost marca Rigips

Pentru corecta informare a publicului, societatea Saint-Gobain Construction Products România S.R.L. – BU Rigips, prin dl. Constantin HARITON – Director General, aduce următoarele precizări şi corecţii mesajelor şi informaţiilor apărute în presă, referitoare la incidentul petrecut în data de 8 septembrie la centrul comercial Galleria din Arad, respectiv prăbuşirea unei părţi din plafonul suspendat. Amintim că incidente asemănătoare s-au mai întâmplat şi în anii trecuţi în alte clădiri cu aceeaşi destinaţie.

În multe dintre aceste mesaje şi ştiri transmise s-a menţionat prăbuşirea unui plafon sau tavan din „rigips”, împrumutându-se în mod greşit numele de marcă Rigips® produsului al cărui nume generic este gips-cartonul.

Panoul de gips-carton, material compozit cu feţele realizate din foi de carton special tratat şi miezul din pastă de ipsos aditivat, este fabricat de mai mulţi producători, în timp ce Rigips® este marcă înregistrată a societăţii Saint – Gobain şi se aplică prin urmare doar plăcilor de gips-carton fabricate de aceasta. Printr-o sinecdocă, marca înregistrată Rigips® este folosită de publicul larg, în mod greşit, pentru numirea generică a tuturor plăcilor din gips-carton, ceea ce poate duce, în situaţii ca aceea menţionată, la crearea unor grave prejudicii de imagine companiei noastre.

Menţionăm că şi în cazul particular al incidentului de la centrul comercial Galleria din Arad, ca şi în toate celelalte petrecute până acum, nu compania noastră a fost furnizorul panourilor de gips-carton montate în zonele respective, acestea provenind de la un alt furnizor prezent pe piaţa românească. Folosirea apelativului „rigips” in asemenea situaţii este cu atât mai păgubitoare şi nu face decât să sporească confuzia publicului şi să inducă o falsă percepţie asupra produselor companiei noastre, care sunt reperul pentru calitate în domeniu.

Profităm de această ocazie pentru a atrage încă o dată atenţia asupra obligaţiei constructorilor/montatorilor de a urmări specificaţiile de produs atât ale panourilor de gips-carton, cât şi ale profilelor şi accesoriilor metalice complementare acestora, respectând întocmai normele tehnologice recomandate de producători. Neglijarea acestor chestiuni elementare, de principiu, duce în mod firesc la incidente de genul celor întâmplate la Arad, ce se pot asocia si cu accidente grave.

Ne bucurăm că în acest caz incidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, dar atragem atenţia investitorilor, constructorilor şi proiectanţilor asupra responsabilităţii pe care o au la alegerea materialelor şi a soluţiilor constructive pe care urmează să le pună în operă, opţiunea pentru produse şi sisteme de construcţii doar pe criteriul preţului putând avea consecinţe deosebit de grave atât asupra siguranţei celor care utilizează clădirile, cât şi asupra integrităţii spaţiilor respective.

În cazul în care eroarea menţionată a apărut şi în cadrul publicaţiei/postului/site-ului dumneavoastră, vă solicităm corectarea acesteia prin publicarea/citirea precizării de faţă. În cazul în care nu aţi difuzat această informaţie, vă rugăm să consideraţi acest mesaj ca pe o modalitate prin care dorim să informăm atât oamenii de presă, cât şi publicul larg, asupra modului corect de utilizare a denumirii de gips-carton, evitând folosirea mărcii noastre înregistrate ca substitut al acestuia şi, prin aceasta, aducerea de prejudicii de imagine unei companii care şi-a făcut din respectul pentru calitate una din valorile sale principale.

Cele mai citite

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă