20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Info

La ICR – conferinta a singurului roman doctor in oceanografie

Maine, la ora 17, are loc la Institutul Cultural Roman conferinta „Marea Neagra: geologie si mit”, sustinuta de dr. Liviu Giosan, cercetator la Woods Oceanographic Institution din Statele Unite ale Americii. Una din temele conferintei o reprezinta stadiul actual al cercetarilor privind inundarea catastrofala a Marii Negre, acum 8000 de ani, si posibilele legaturi cu miturile potopului. Liviu Giosan a absolvit in 1993 Universitatea din Bucuresti si e din 2001 doctor in oceanografie, o premiera pentru stiinta romaneasca.

Filmul lui Puiu, la Londra si Viena

„Moartea domnului Lazarescu” de Cristi Puiu participa la festivalul Ð necompetitiv – de la Londra, care se afla in desfasurare pana in 3 noiembrie. In cadrul acestei a 49-a editii a festivalului sunt programate circa 300 de filme de lung- si scurtmetraj, premiate ori selectionate la mari festivaluri. Cel de la Londra e o panorama a celor mai valoroase productii ale anului, la care sunt asteptate si vedete ca Susan Sarandon, Gwyneth Paltrow sau Kirsten Dunst. Filmul lui Cristi Puiu face insa parte si din selectia Festivalului de la Viena, care se incheie pe 26 octombrie, un festival unde selectia se face nu numai pe baza valorii, ci si dupa criteriul actualitatii politice a filmelor (desi filmul de deschidere a fost „Match Point” in regia lui Woody Allen). In acest an participa aproape 300 de filme din 48 de tari.

Herta Muller, la standul romanesc de la Frankfurt

Vineri seara, la standul romanesc de la Targul International de Carte de la Frankfurt, a avut loc o lansare organizata de editura Polirom: volumul de colaje „Este sau nu este Ion” de Herta Muller a fost prezentat unui public destul de numeros de Ernest Wichner, director al Literaturhaus-Berlin, si Denisa Comanescu, director editorial la Polirom. Au fost proiectate doua filme create de Polirom, cu texte din carte rostite de autoare. In continuarea lansarii a avut loc o discutie intre Herta Muller si H.-R. Patapievici despre dosarele Securitatii si decon-spirarea acesteia ca politie politica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă