37.5 C
București
luni, 15 iulie 2024

Info

Vacanta cu oferte la Teatrul Ion Creanga

Micii spectatori, prescolari si elevi, intra in vacanta de Paste, dar nu si teatrul lor, Teatrul Ion Creanga. Acesta, conform unei traditii mai vechi, vine chiar cu o oferta speciala: in perioada vacantei scolare, insotitorii copiilor la spectacole beneficiaza de intrare gratuita! Vor putea fi vazute astfel, in aceasta perioada de binevenita relaxare, spectacole de referinta ale teatrului, precum: „Tigrisorul caruia ii placeau clatitele” si „Danila Prepeleac” Ð marti 18 aprilie, la ora 11 si respectiv 17 Ð, „De-as fi Scufita Rosie” Ð miercuri 19 aprilie Ð si „Harap Alb” Ð joi 20 aprilie Ð, ambele la ora 11. Tot la Teatrul Ion Creanga, cu prilejul Sfintelor Sarbatori de Pasti, Cercul de pictura „Casa Artelor”, coordonat de profesor pictor Eliana Pavel, va invita in foaier, marti la ora 17, la vernisajul expozitiei inspirate de aceasta sarbatoare. Expozitia poate fi vizitata in perioada 18-30 aprilie, intre orele 10 si 20.

Nu exista vlahi, ci doar romani

Un grup de cercetatori ai Universitatii din Cluj va demara, incepand din luna iunie, un proiect de cercetare in Serbia de Nord-Est in vederea elaborarii unui atlas lingvistic al minoritatii romane din acest spatiu. Presedintele Forumului pentru Cultura Romanilor din Bor, Dragomir Draghici, initiatorul proiectului, a declarat ca grupul de cercetatori stiintifici, format din Nicolae Mocanu, Eugen Bertechi si Petru Neiescu, va intreprinde campanii de identificare a lexicului si foneticii dialectale in 60 de sate cu populatie romaneasca majoritara. „Prin intreprinderea noastra vom dovedi ca vlahii vorbesc, la fel ca romanii din patria-mama, limba romana, dar in dialectele muntean si banatean. In zona Homorie-Timoc-Craina, aceasta si-a conservat cel mai bine forma arhaica”, a spus Draghici. „Atlasul lingvistic va demola speculatiile care se fac pe seama populatiei de peste 36.000 de persoane care si-au declarat apartenenta la minoritatea vlaha. Este dreptul fiecarei persoane sa se denumeasca cu numele de valah, vlah sau roman”, considera Draghici. Cateva dintre rezultatele cercetarii vor fi prezentate in cadrul unui simpozion al Societatii Romane de Dialectologie ce se va organiza in vara acestui an in localitatea Baia Mare.

Cooperare culturala intre tarile balcanice

Ministrii Culturii sau reprezentanti ai acestora din cele noua state ale Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) au adoptat vineri, la Patras (Grecia), capitala culturala europeana in 2006, o declaratie prin care se angajeaza sa promoveze cooperarea culturala intre tarile lor. Textul adoptat se refera la promovarea traducerii operelor literare din tarile semnatare, realizarea de coproductii cinematografice, circulatia artistilor, armonizarea reglementarilor privind dreptul de proprietate literara si artistica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă