19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Info

S-a lansat Sesiunea de finantare pentru cultura scrisa

Administratia Fondului Cultural National va acorda si in acest an finantari nerambursabile pentru proiecte editoriale. Valoarea totala a finantarilor este de 2 milioane RON. Ofertele pentru care se pot solicita finantari sunt formulate de edituri si de redactiile publicatiilor, iar criteriile de acordare a finantarii au in vedere anvergura proiectului, diversitatea si distributia geografica a beneficiarilor, capacitatea operatorului cultural de realizare a proiectelor. Nici o finantare nerambursabila nu poate depasi 90% din totalul costurilor eligibile ale proiectului, diferenta urmand sa fie acoperita din resurse proprii. Exista si niste prioritati pentru finantare, pe care le au editarea de lucrari in domeniile literaturii si stiintelor socio-umane, si anume: editii critice, editii definitive de autor, instrumente de lucru (enciclopedii, tratate, dictionare, atlase), creatie contemporana, opere de debut, lucrari destinate copiilor si tinerilor. Mai multe informatii, precum si lista documentelor necesare aplicarii se gasesc pe site-urile www.cultura.ro si www.afcn.ro. Termenul-limita pentru primirea cererilor de finantare este ziua de 5 mai, ora 15.

Noua sesiune MCC pentru granturi si burse

Pe data de 15 aprilie, Ministerul Culturii si Cultelor organizeaza a doua sesiune din acest an a concursului de acordare de burse si granturi. Suma totala e de 144.000 RON. Scopul lor e sprijinirea oamenilor de cultura in vederea desfasurarii anumitor actiuni culturale in strainatate, si anume participarea la seminarii sau colocvii internationale, daca aplicantul trebuie sa sustina cel putin o lucrare. Beneficiarii au dreptul la o suma lunara de bani destinata acoperirii cheltuielilor de hrana, cazare, platirii de taxe, precum si acoperirii platii transportului dus-intors pana la locul de destinatie, o singura data pe an. In prima sesiune, valoarea totala a granturilor si burselor s-a ridicat la suma de 100.130 lei si a vizat 29 de persoane. Urmatoarele doua sesiuni vor avea loc pe 15 iulie si 15 octombrie.

S-a instituit bursa „Alexandru Paleologu”

Fundatia Culturala Delta a lansat un concurs de eseuri pentru studenti si liceeni, al carui premiu este bursa „Alexandru Paleologu”, in valoare de 1000 de euro. Tema eseului este „Cat de europeni suntem?”. Juriul este prezidat de Toader Paleologu si are urmatoarea componenta: Neagu Djuvara, Barbu Cioculescu, Stefan Caltia si Gheorghe Ceausescu. Membrii juriului isi doresc cel mai mult – asa cum au marturisit la lansarea concursului, gazduita de Universitatea Politehnica Bucuresti – sa intampine o dificultate majora – aceea ca toate lucrarile sa fie bune. Mai multe detalii despre concurs se afla pe site-ul fundatiei – www.deltaf.org.

Master in politici culturale la Belgrad

Universitatea de Arte din Belgrad organizeaza un Program Regional de Studii Postuniversitare in Management si Politici Culturale, in colaborare cu Universitatea Lyon 2 si Institutul de Studii Politice din Grenoble. Programul se deruleaza pe 2 ani, iar aplicantul trebuie sa fie fluent in engleza (franceza e un avantaj) si sa aiba o diploma universitara sau experienta in domeniul cultural. Taxele de scolarizare sunt de 1200 euro/an, la care se adauga cheltuielile de sedere, estimate la 3600 euro/an. Vestea buna e ca cei interesati pot aplica la Fondul de Mobilitate Culturala al Ministerului Culturii si Cultelor (www.cultura.ro). Mai multe detalii despre program, precum si formularele de inscriere se gasesc pe www.ecumest.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă