20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Info

Cristian Breazu expune in Bucuresti, dupa 20 de ani

Vineri, la Galeria „Octav Doicescu” (pe calea Victoriei nr. 126), are loc vernisajul expozitiei sculptorului Cristian Breazu, care a parasit Romania in urma cu 18 ani. Este prima data, din 1987, cand expune in tara. Cristian Breazu va expune 16 lucrari inedite din ciclul „Caramizile spatiului”, care se bazeaza pe ideea ca sculpturile pot creste in spatiu si sa se transforme in arhitectura. Pornind de la lucrarile artistului, arhitectii Marina Neagu Sadoveanu, Cristian Theodorescu, Nura El-Sayed, Corina Theodorescu si Radu Marza elaboreaza o serie de studii de habitat.
Cristian Breazu a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucuresti in 1966, a expus la Bienala de la Venetia zece ani mai tarziu, apoi la Trienala de sculptura de la Budapesta, a deschis si expozitii personale, in tara si in strainatate. A fost prezent la prima editie a Taberei de Sculptura de la Magura Buzaului, in 1970, revenind in 1974. Premii ale UAP i se decerneaza in 1971 si in 1979, iar in 1987 se stabileste la Paris. In 1995, instaleaza „La Transparente”, o compozitie in piatra de doi metri, pe Valea Loarei. In expozitia de la Bucuresti, care va fi deschisa pana la 16 octombrie, patru dintre lucrarile lui Cristian Breazu vor fi insotite de metamorfoza lor in idei de arhitectura cu diverse functii. Criticul de arta Ioana Vlasiu scrie despre aceasta intalnire intre sculptura si arhitectura: „Sculptura a actionat ca o constrangere binefacatoare, stimuland interpretarile si inventia, a oferit un teren inedit de cercetare arhitec-turala.” N.P.

Stagiunea la Mic

Ideea de stagiune pentru anul acesta a Teatrului Mic este o „colectie de toamna”, in care se regasesc piese de colectie alaturi de noutati absolute: „Artisti cunoscuti, texte noi, regizori cool”, isi propune teatrul condus de Florin Calinescu. Sa le semnalam pe cele mai interesante. Se reia din stagiunea trecuta un succes ca „O zi din viata lui Nicolae Ceausescu” de Th. Denis Dinulescu, prezentat mai intai in turneu pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, orasul revolutiei. Se mai reia „Alex si Morris”, cu Stefan Iordache si Mitica Popescu, in regia lui Gelu Colceag. Premiera: „Cum gandeste Amy”, pe textul lui David Hare, va prilejui intalnirea cu doua mari doamne ale teatrului romanesc: Catalina Buzoianu si Valeria Seciu. Farmecul irezistibil al textelor contemporane si al tineretii mereu invingatoare va fi pus in valoare de „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, spectacol preluat de la Studioul Casandra. Aflate in plina voga, Ana Margineanu si Gianina Carbunariu se intorc cu noutati: „Vitamine” de Vera Ion, respectiv „Terorism” de Vladimir si Oleg Presniakov. Vor fi si spectacole-lectura pentru copii, lansate in cadrul Festivalului international de teatru „100, 1000, un milion de povesti”. Organizatorii va asteapta la Teatrul Mic, pe care-l considera „un teatru care se poarta!” D. Tr.

Pantomima japoneza la Casandra

Iubitorii de pantomima sunt invitati azi la ora 19 la Studioul Casandra la un spectacol sustinut de compania japoneza Hiroyasu Sasaki & Bushido, printre cei mai importanti artisti de pantomima din Japonia.
Prima reprezentatie sustinuta de trupa in Romania cu piesa „Calator in timp” a avut loc luni la Sibiu. D. Tr.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă