Un ofiţer american de rang înalt a apreciat luni că influenţa Iranului în Irak este în scădere, în contextul în care liderii politici irakieni încearcă să finalizeze un acord de împărţire a puterii, pentru a pune capăt unei perioade de opt luni de criză politică, relatează Mediafax, citând AFP.
„În ultimele două luni, în această perioadă de formare a Guvernului, noi credem că influenţa iraniană s-a (mai) diminuat un pic”, a subliniat generalul Robert Cone, adjunctul comandantului operaţiunilor militare americane în Irak.
Ofiţerul a făcut o evaluare nuanţată a rolului Iranului, inamic declarat al Statelor Unite, dar, în acelaşi timp, un opozant al regimului lui Saddam Hussein.
„Observăm mai multe feluri de influenţe iraniene. Unele sunt, de fapt, pozitive”, a subliniat generalul Cone, într-o teleconferinţă.
„Anumite influenţe sunt negative, chiar dacă este foarte dificil să fie atribuite cu precizie Guvernului iranian”, a adăugat el, precizând, spre exemplu, că armele introduse ilegal peste frontieră ar putea, de asemenea, să provină de la actori nonguvernamentali.
Premierul în exerciţiu, Nuri al-Maliki, membru al majorităţii şiite irakiene, care era persecutată de regimul lui Saddam Hussein, a efectuat, luna trecută, o vizită în Iran, unde a făcut apel la regimul şiit să îl ajute la reconstrucţia ţării.
Rivalul său, Iyad Allawi, a cărui alianţă este susţinută de sunniţi, a acuzat Iranul că se amestecă în negocierile de formare a unui Guvern, şi a căutat o susţinere din partea Arabiei Saudite şi altor state din Golf.
Irakul este fără un nou Guvern de la alegerile legislative de la 7 martie, al doilea scrutin de la ofensiva americană din 2003. Alianţa lui Allawi a câştigat cu un uşor avans, însă niciunul dintre cele două blocuri nu a obţinut majoritatea în Parlament.
Preşedintele american, Barack Obama, care s-a opus Războiului în Irak încă de la început, a decretat, în august, sfârşitul operaţiunilor de luptă, dar a menţinut aproximativ 50.000 de militari pe teren, cu un rol de „consiliere şi asistenţă”.